Turvallisesti tieliikenteessä: laadukas kuorma-auton valaistus

0
27
Kuorma-auton valaistus
© Shutterstock / Mark Poprocki

Kuorma-auton toimiva valaistus on maantiellä ajamisen perusedellytys. Kuljettajien on tarkistettava ulkovalaistuksen toimivuus ennen liikkeelle lähtöä. Verkkokaupassamme tarjoamme laadukkaita tuotteita korjauksiin, kuten suuntavilkut tai sivuvalot.

Ilmoita luotettavasti suunnanmuutoksesta: Kuorma-autojen suuntavilkut

Vilkut vaaditaan lain mukaan kaikissa ajoneuvoluokissa. Jokaisessa ajoneuvossa on oltava kaksi keltaista vilkkua. Valojen toimintahäiriön sattuessa saat palautetta, kuten äänimerkkiä. Suuntavilkut vilkkuvat aina synkronisesti. Ne syttyvät muista kuorma-auton valoista riippumatta. Sivuvilkut ovat myös keltaisia, mutta kytkentävalvonta ei ole pakollinen.

Hyvä näkyvyys ajon aikana: laadukkaat etuvalaisimet ajoneuvoihin

Päiväajovalot kytkeytyvät automaattisesti päälle, kun käynnistät moottorin. Tarvitset kaksi valkoista valoa, jotka sammuvat heti, kun kytket sumuvalot tai ajovalot päälle.

Takavalot varoittavat peruutusliikenteestä

Takavaloihin kuuluu jarruvalo. Se loistaa punaisena, mikä antaa voimakkaan merkkivaikutuksen. Jos turvaetäisyys on riittävä, peruuttava liikenne saa hyvissä ajoin varoituksen jarrutuksesta. Varmista riittävä turvaetäisyys muihin valaisimiin, kuten takasumuvaloihin. Peruutusvalot syttyvät valkoisena. Ne ilmaisevat, että peruutat tai aiot peruuttaa kuorma-autolla. Valon on sytyttävä heti, kun kytket peruutusvaihteen päälle. Peruutusvalot voidaan myös asentaa, mikä parantaa näkyvyyttä huomattavasti.

Takasumuvalo äärimmäisiä sääolosuhteita varten

Takasumuvalot
© Shutterstock / Budimir Jevtic

Takasumuvalo on ajoneuvon takaosaan asennettu punainen valo. Perinteisiin takavaloihin verrattuna se loistaa jopa 20 kertaa kirkkaammin. Jos näkyvyys on sumun vuoksi heikentynyt alle 50 metriin, kuljettaja voi kytkeä takasumuvalot päälle. Näin takana oleva liikenne tunnistaa nopeammin, että edessä on ajoneuvo, ja voi reagoida sen mukaisesti.

Kuorma-auton valaistus: Rekisterikilven valo – pieni mutta tärkeä

Rekisterikilven valon on loistettava niin kirkkaasti, että muut tienkäyttäjät näkevät rekisterikilven vähintään 20 metrin etäisyydeltä. Se koostuu yhdestä tai useammasta valkoisesta valaisimesta. Rekisterikilven valaisin voidaan asentaa rakenteesta riippuen vasemmalle tai keskelle. Vasemmanpuoleisessa liikenteessä valo on sijoitettava joko oikealle tai keskelle.

Turvallisuutta lisäävät äärivalot ja sivuvalaisimet

Äärivalot
© Shutterstock / c12

Henkilö- ja kuorma-autojen lakisääteiset valaisimet ovat suurimmalta osin samat, mutta joitakin eroja on kuitenkin olemassa. Sivuvalot ovat yksi esimerkki. Mitä pidempiä kuorma-autot ja linja-autot ovat, sitä suuremmat vaatimukset koskevat äärivaloja. Yli 1,8 metriä pitkissä ajoneuvoissa voi olla punaiset valot takana. Valkoiset valot ovat sallittuja etuosassa. Jos kuorma-auto on leveämpi kuin 2,10 metriä, sinun on asennettava äärivalot uloimpiin kohtiin. Varmista, että takavalojen ja huomiovalojen etäisyys on vähintään 20 senttimetriä. Ajoneuvon toisella puolella voit yhdistää valot vastaavalle puolelle. Jos ajoneuvossa on perävaunu, perävaunussa saa olla valkoiset äärivalaisimet.

Takaheijastimet täydentävät ajoneuvon valaistusjärjestelmän

Heijastimet heijastavat muiden ajoneuvojen lähettämää valoa. Jos olet pysäköinyt kuorma-auton yöllä tai hämärässä, se näkyy selvästi muille tienkäyttäjille, mikä vähentää tahattomien peräänajojen riskiä. Heijastimet koostuvat litteistä peileistä. Valo ei heijastu suoraan valonlähteen suuntaan, koska se muuten heijastuisi ajoneuvojen ajovaloihin. Heijastimeen on rakennettu pieni hajotin, jotta valo pääsee kuljettajan silmiin.

Kuorma-auton valaistus: sisävalaistus

Kuorma-auton valaistus
© Shutterstock / NCS Production

Toimivaa kojelaudan valaistusta tarvitaan aina. Merkkivalot, kuten öljyvaroitusvalo tai moottorin merkkivalo, kiinnittävät huomion mahdollisiin ja nykyisiin vaaratilanteisiin. Mekatroniikkainsinöörit tarkistavat polttimoiden ja valojen toimivuuden osana huoltotöitä. Sisävalaistukseen kuuluvat myös lukulamput ja paljon muuta.

Kuorma-auton valaistus: Yksi verkkokauppamme monista kategorioista

Jos huomaat kuorma-autossasi vikoja tai toimintahäiriöitä, meiltä löydät oikeat varaosat. Tarjoamme laajan tuotevalikoiman – jarruista ja renkaista koriin. Selaa verkkokauppaamme selkeästi järjestetyn siirtymispalkin avulla tai käytä käytännöllistä hakutoimintoa.