Raitisilmasuodattimet

Ei löytynyt tuloksia hakusanalle

Varaosat BREMBO

Valitettavasti kyselyyn ei löytynyt tuloksia.

Ota meihin yhteyttä!

Tarvitsetko apua tuotteen löytämisessä?

Zadzwoń: 0800 413 714

Puhelinpalvelu avoinna ma-pe 9-17

Käytä chattia: Aloita chat

Mitä moottoripyörien ja autojen moottoriöljyt tekevät?

Polttomoottoreissa moottoriöljyjen on täytettävä useita tehtäviä, varsinkin jos ne ovat moottoripyöräöljyjä. Ne vähentävät kitkaa muodostamalla öljykalvon moottorin mekaanisten osien väliin. Samalla ne tiivistävät esimerkiksi sylinterien palotiloja ja suojaavat korroosiolta. Toinen tärkeä tehtävä on absorboida lämpöä, jotta moottorin osat eivät ylikuumene. Samoin niiden on liuotettava epäpuhtauksia ja sidottava ne moottoriöljyyn, kunnes öljynsuodatin poistaa ne. Sama koskee moottorin osien metallien kulumista.

Moottoripyöräöljyn erityisvaatimukset

Moottoripyörien ongelmana on moottori- ja voimansiirtotekniikan sovittaminen hyvin pieneen tilaan. Moottoripyörät vaativat tätä varten erilaisia ratkaisuja kuin autojen rakentamisessa. Autoissa käytetään erilaisia öljyjä. Esimerkiksi auton moottorilla ja vaihteistolla on erillinen öljykierto, joten niissä käytetään eri öljyjä. Moottoripyörissä tätä erottelua ei useimmissa moottoripyörissä ole, joten moottoripyöräöljyn on täytettävä samanaikaisesti moottoripyörän vaihteiston ja moottorin vaatimukset.

Muut jäähdytysjärjestelmät kuin auton moottorit

Koska VW Beetle -ajoneuvon aika on ohi, nykyaikaisissa ajoneuvoissa ei käytetä ilmajäähdytteisiä moottoreita. Vesijäähdytys on paljon tehokkaampi ja vastaa nykyaikaisten ja tehokkaiden moottoreiden vaatimuksia. Moottoripyörissä tämä ei aina ole mahdollista niiden rakenteen vuoksi, minkä vuoksi moottoripyörissä on ilma- tai vesijäähdytys. Tämä asettaa moottoripyöräöljylle lisävaatimuksia, sillä sen on toimittava luotettavasti jopa 160 °C:n öljylämpötilan korkeissa lämpötiloissa ja haihdutettava erityisen paljon lämpöä. Vesijäähdytteisten moottoripyörien öljyn lämpötila on myös korkeampi kuin useimpien autojen. Ne tuottavat erittäin suuren tehon tilavuudella, joka on noin 700 cm3 pienempi kuin henkilöautojen moottoreissa. Niiden teho on kuitenkin jopa yli 200 hv (147,1 kW).

Erilaiset kytkimet ja moottorit kuin autoissa

Moottoripyörissä kytkin toimii öljykylvyssä, henkilöautoissa käytetään kuivakytkimiä. Tämä vähentää moottoripyörien moottoriöljyn mahdollisia lisäaineita, koska kytkimen on luotava kitkaliitos eikä sen saa luistaa.

Moottoripyörien moottoreiden välillä on myös huomattavia eroja, esimerkiksi nelitahtimoottorin ja kaksitahtimoottorin välillä. Kaksitahtimoottori saa voitelunsa moottoriöljyn ja bensiinin seoksesta.

Mikä moottoriöljy on oikea moottoripyörälle?

Autojen ja myös moottoripyörien moottoriöljyissä on yleensä jopa 15 lisäainetta, joiden on tarkoitus antaa moottoriöljyille lisäominaisuuksia. Kaikki moottorit eivät kuitenkaan siedä kaikkia lisäaineita, tai toisin sanottuna moottoreiden vaatimukset moottoriöljylle ovat joillakin osa-alueilla korkeammat ja toisilla matalammat, riippuen moottorin rakenteesta. Ei siis riitä, että moottoripyöräöljyä tai autojen moottoriöljyä valitaan vain suositellun viskositeetin mukaan.

Moottoriöljyjen erityisominaisuudet määritellään SAE:n viskositeettiluokituksesta riippumattomissa lisäluokituksissa. Nämä luokitukset on määritellyt esimerkiksi American Petroleum Institute, joka tunnetaan lyhyesti API:na.

Moottoripyörävalmistajat käyttävät esimerkiksi moottoripyöräöljyn 10W-40-testiä tarkistaakseen, täyttääkö moottoripyöräöljy vaatimukset vai onko se melko sopimaton. Näin ollen ne suosittelevat tiettyjä moottoripyöräöljyjä, jotka täyttävät API-luokituksen vaatimukset. Moottoriöljyjen valmistajat puolestaan ovat yhteydessä moottorinvalmistajiin ja ilmoittavat hyväksynnät yleensä moottoriöljyjen pakkauksissa tai verkkosivuillaan. On virhe jättää tämä huomiotta. Käytä vain moottoripyöräöljyjä, jotka on hyväksytty moottoripyörääsi varten, ja noudata tietenkin öljynvaihtovälejä. Molemmat voivat vaikuttaa moottoripyörän osien käyttöikään, ja ne ovat yleensä tärkeitä takuu- tai hyväntekeväisyysvaatimusten kannalta.

Mitä viskositeetti tarkoittaa moottoripyöräöljyssä?

Moottoriöljyjen viskositeetti luokitellaan kansainvälisesti standardoitujen SAE-luokkien mukaan. Se ilmaisee moottoriöljyjen virtausominaisuudet (viskositeetti) kylmänä ja lämpimänä. Tyypillinen moottoripyöräöljyn SAE-erittely on esimerkiksi SAE 10W-40 -moottoripyöräöljy, jota käytetään usein myös moottoripyörissä. Ensimmäinen arvo (10) osoittaa juoksevuutta alhaisissa lämpötiloissa. Kylmissä lämpötiloissa moottoriöljy muuttuu viskoosimmaksi, ja sen on silti päästävä nopeasti moottorin kaikkiin kohtiin. W:n (40) jälkeinen arvo osoittaa, miten hyvin voitelukalvo käyttäytyy korkeissa lämpötiloissa. Nykyaikaiset moottoriöljyt ovat moniarvoisia öljyjä, joita voidaan käyttää sekä kesällä että talvella.

On olemassa myös muita luokituksia, esimerkiksi SAE-luokat:

SAE 10W-40 -20 °C - 40 °C:sta 40 °C:een

SAE 10W-50 -20 °C - 50 °C:sta 50 °C:een

SAE 10W-60 -20 °C - 55 °C -20 °C - 55 °C

SAE 15W-40 -15 °C - 40 °C -15 °C - 40 °C

Lämpötila-arvot viittaavat ympäristön lämpötilaan eivätkä moottoriöljyn lämpötilaan. Käytä aina valmistajan suosittelemia SAE-luokkia. Motointegratorista saat moottoripyörällesi sopivan öljyn, esimerkiksi myös moottoripyöräöljyn 10W-40 täyssynteettisen. Motointegrator-verkkokaupasta saat tietysti myös moottoriöljyt tai vaihteistoöljyt autoihin, kaikki huippulaadukkaasti ja edullisesti. Luotamme tunnettuihin valmistajiin, kuten CASTROL, ELF, LIQUI MOLY, VALVOLINE, MOTUL ja monet muut.