Matkailuautosesonki 2024

Kääntökytkimet – VENEET

(löytyi 211 tulosta)

Hyvin harva autoilija ajattelee autonsa peruutuskytkintä. Lisäksi vain harvat auton omistajat ovat edes tietoisia tämän auton osan olemassaolosta. Ja miksi heidän pitäisi? Tärkein syy takavalojen vikaantumiseen on yleensä rikkoutunut polttimo tai palanut sulake. Peruutuskytkin itsessään on yksi pitkäikäisistä auton osista. Tämä tarkoittaa, että takavalojen kytkimen käyttöikä vastaa koko ajoneuvon käyttöikää. Kääntökytkin voi kuitenkin myös rikkoutua, ja se on vaihdettava.

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Kääntökytkimet.

Kaikki valmistajat

Mutta missä peruutuskytkin sijaitsee autossa? Voiko peruutuskytkimen vaihtaa itse? Ja miten tämä auton osa oikeastaan toimii? Motointegratorin autoasiantuntijoillamme on vastaukset.

Auton peruutuskytkin: rakenne, sijainti ja toiminta

Ensisilmäyksellä peruutuskytkin näyttää sytytystulpalta. Itse asiassa peruutusvalon kytkin koostuu pyöreästä teräskotelosta, jossa on kierre. Useimmissa malleissa mekaaniset komponentit sijaitsevat tässä onttona ruuvina. Alapäässä on jousikuormitteinen tappi. Kääntökytkimen takaosaan on asennettu muovikotelo. Tähän kytketään peruutusvalojen kaapelit.

Peruutuskytkimen asento vaihtelee automallin mukaan. Se sijaitsee joko vaihteenvaihtajan linkityksessä tai suoraan vaihteistossa. Syy tähän sijoitteluun on yksinkertainen: toisin kuin vilkkuvalot tai ajovalot, takavalot syttyvät automaattisesti heti, kun peruutusvaihde kytketään päälle. Autosi peruutuskytkimen tarkka sijainti löytyy korjauskäsikirjasta.

Auton takavalojen kytkimen toiminta on nopeasti selitetty: Kun peruutusvaihde kytketään, tappi työnnetään eteenpäin ja avaa näin sähköpiirin. Virta johdetaan sitten auton johdinsarjaan kahden kaapelin kautta. Peruutusvalot saavat virran sieltä.

Viallisen auton takavalojen vikojen lähteet

Jos haluat selvittää, toimivatko takavalot, kytke sytytysvirta päälle moottorin ollessa pysähdyksissä. Laita sitten peruutusvaihde päälle. Tarkista sitten, syttyvätkö valkoiset peruutusvalot. Peruutusvalojen on aina oltava päällä, kun peruutusvaihde on kytketty. Sillä ei ole merkitystä, ovatko ajovalot päällä vai pois päältä.

Jos autosi peruutusvalot eivät enää toimi, vika ei välttämättä ole peruutuskytkimessä. Tämä kestävä auton varaosa vikaantuu harvoin. Ennen kuin vaihdat peruutuskytkimen, tutki ensin tarkemmin muita vikojen lähteitä.

Rikkinäiset polttimot ovat yleisin syy takavalojen vikaantumiseen. Tämä voidaan tarkistaa helposti irrottamalla takavalon muovikotelo. Vinkki: Jos autossasi on vielä perinteisiä polttimoita, vaihda ne LED-lamppuihin. Nämä ovat paljon kestävämpiä ja tukevampia.

Sulakkeen palaminen on myös yksi yleisimmistä syistä takavalojen vikaantumiseen. Muista kuitenkin, että sulake ei räjähdä ilman syytä. Sulakkeen palaminen voi liittyä esimerkiksi liian suureen vastukseen peruutuskytkimessä. Kun olet vaihtanut sulakkeen, tarkkaile edelleen takavalojen toimintaa. Tässä tapauksessa suosittelemme aina, että käyt välittömästi autokorjaamossa.

Jos nämä kaksi virhelähdettä on suljettu pois, käännä katseesi auton peruutuskytkimeen. Tarkista ensin johdot ja kaapelikengät, jotta voit sulkea pois mahdolliset löysät koskettimet tai irronneet kaapelit vian aiheuttajina. Jos nämä ovat kunnossa, et voi välttää Golf 41.9 TDI:n tai muun ajoneuvomallin peruutuskytkimen täydellistä vaihtoa.

Autoasiantuntijan vinkki Motointegratorilta: Joissakin automalleissa peruutuskytkimen kaapelit ovat melko lyhyitä ja vastaavasti kireitä. Täällä kaapelit voivat helpommin ruostua tai repeytyä. Jos vaihdat kaapelit, varmista, että ne ovat hieman pidempiä kuin alkuperäiset varaosat.

Auton peruutuskytkimen vaihtaminen itse

Viallisen peruutuskytkimen vaihtaminen ei yleensä ole ongelma kokeneille harrastajamekaanikoille. Jos sinulla on kuitenkin vähän tai ei lainkaan kokemusta auton korjaamisesta, on parempi palkata asiantuntija.

Kuten edellä on jo kuvattu, peruutuskytkin sijaitsee joko vaihteistossa tai vaihteenvaihtajan linkityksessä. Molemmissa tapauksissa koko takavalojen kytkin on ruuvattava irti. Jos peruutuskytkin on vaihdelaatikossa, sinun on ehkä ensin tyhjennettävä vaihteistoöljy. Muuten vaihteiston takavalojen kytkin on helposti tavoitettavissa. Sinun ei siis tarvitse ajaa autoa nostolavalle tai purkaa muita osia. Muista irrottaa auton akku ennen Audi A4 B7:n tai minkä tahansa muun auton peruutuskytkimen irrottamista.

Muista puhdistaa kaikki koskettimet ennen uuden peruutuskytkimen asentamista ja hio niitä tarvittaessa hieman.

Uuden peruutuskytkimen ostaminen autoon

Jos vaihdat Fiat Ducato 250:n tai muun ajoneuvon peruutuskytkimen itse, korjauskustannukset ovat suhteellisen alhaiset. Auton varaosien verkkokaupastamme löydät laajan valikoiman laadukkaita peruutuskytkimiä lukuisiin automalleihin. Motointegratorissa on tarjolla yli 260 erilaista peruutuskytkintä, joiden hinta vaihtelee kolmesta eurosta kymmeneen euroon. Alhaisten hintojen lisäksi voit hyötyä myös salamannopeista toimitusajoista. Uusi auton peruutuskytkin on perillä 2-4 arkipäivän kuluessa