Lisäaineet: tehtävä, tyypit ja edut

0
42
Lisäaineet
© Shutterstock / Mark_KA

Ovatko bensiinin lisäaineet hyödyllisiä?

Kaikki polttoainevalmistajat ovat samaa mieltä. Jos tankkaat heidän korkealaatuisia ja kalliita polttoaineitaan, et tarvitse lisäaineita. Polttoaineet itsessään sisältävät jo lisäaineita, jotka pitävät moottorin puhtaana ja suojaavat sitä. Tämä väite koskee myös korkealaatuisia merkkipolttoaineita ja uusia moottoreita. Bensiinin ja dieselpolttoaineiden laatu ei kuitenkaan ole kaikkialla sama. Vanhoissa moottoreissa, joissa on ajettu kymmeniä tuhansia kilometrejä, muodostuu aina jäämiä. Polttoaineen lisäaineet ovat todella hyödyllisiä juuri näille moottoreille.

Lisäaine voi koostumuksestaan riippuen nostaa liian alhaista dieselin setaanilukua, joka on syntynyt esimerkiksi huonolaatuisen dieselin tankkaamisen jälkeen lomalla, ja parantaa siten sytytyslaatua. Vähärikkisen dieselin epäillään lisäävän pumpun kulumista. Sopiva kulumisenestolisäaine varmistaa paremman voitelun ja vähentää pumpun kulumista. Muut lisäaineet voivat hajottaa palamisjäämiä palotilassa, ruiskutussuuttimissa ja venttiileissä ja estää uusien kerrostumien syntymistä. Tämä tekee palamisesta puhtaampaa ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Polttoaineen lisäainetta käytettäessä annostelu on tärkeää. Annostelussa on noudatettava tarkasti valmistajan ohjeita. Koska lisäaineiden kanssa paljon ei auta paljon. Liian suuri annostus voi vahingoittaa moottoria.

Mitä ne ovat öljyssä?

Tehdään yksi asia selväksi: Öljyn lisäaineilla ei voi korjata pahasti kulunutta moottoria. Moottoriöljyn lisäaineet voivat kuitenkin vähentää kulumista, puhdistaa moottoria ja poistaa haitallisia saostumia. Saostumia muodostuu kaikkialla moottorissa, erityisesti usein toistuvien lyhyiden matkojen aikana, kun moottori ei lämpene kunnolla. Erityiset puhdistuslisäaineet voivat poistaa nämä kerrostumat. Öljyn lisäaineet lisätään moottoriöljyyn juuri ennen öljynvaihtoa, ja kun moottori on käynyt jonkin aikaa lisäaineen ollessa öljyssä, se tyhjennetään uudelleen moottoriöljyn mukana.

Useimpien asiantuntijoiden mukaan teflonia sisältävät öljyn lisäaineet eivät tuota mitattavia parannuksia, ja kloorattuja parafiineja sisältävät halvat tuotteet ovat joskus jopa haitallisia moottorille. Käytä siis öljyn lisäaineita käytettäessä vain merkkituotteita, joiden valmistajat, kuten Liqui Moly, antavat takuun lisäaineiden aiheuttamien vahinkojen varalta.

Mitä hyötyä lisäaineista on?

Huomaat välittömät hyödyt ajon aikana. Vähentyneenä polttoaineenkulutuksena tai moottorin tasaisempana käyntinä. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä hyödyt lisäaineiden puhdistus- ja hoitovaikutuksesta, joka voi pidentää auton käyttöikää merkittävästi. Moottori ja polttoainejärjestelmä pysyvät puhtaina ja säilyvät kunnossa lisäaineiden ansiosta. Lisäaineita voidaan käyttää myös moottorin päällä ja sisällä olevien saostumien tai lian puhdistamiseen. Tämä on eduksi, sillä lika voi ajan mittaan kerääntyä huomaamatta auton ruiskutusjärjestelmään. Tällöin tapahtuu asteittainen ja hiipivä suorituskyvyn heikkeneminen. Samalla polttoaineenkulutus kasvaa huomattavasti. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa toimintahäiriöihin, jotka aiheuttavat kalliita korjaamokäyntejä. Lisäaineet lisäävät käyttöturvallisuutta erityisesti vanhemmissa tai pitkään paikallaan olleissa ajoneuvoissa. Hyvin alhaisissa lämpötiloissa lisäaineet voivat varmistaa, että esimerkiksi dieselpolttoaine pysyy juoksevana.

Polttoaineen lisäaineet
© Shutterstock / apidach

On kuitenkin muistettava, että joidenkin valmistajien lisäaineita koskevat väitteet eivät ole kovin realistisia. Lisäaineet toimivat, mutta niiden vaikutus on rajallinen, eikä se ole sama kaikissa ajoneuvoissa. Lisäaineista voi olla hyötyä vanhemmissa ajoneuvoissa. Jopa autot, joilla ei ajeta säännöllisesti, voivat hyötyä puhdistusvaikutuksesta. Laadukkaiden lisäaineiden hinnat huomioon ottaen kannattaa harkita, kannattaako niitä vielä käyttää esimerkiksi vanhaan ajoneuvoon, jonka markkina-arvo on alhainen.