Moottorin pesu – hyödyllinen vai tarpeeton?

0
407
© GettyImages / Birdlkportfolio

Useimmat kuljettajat huoltavat autonsa säännöllisesti ja perusteellisesti. Sisäpuolelta, ulkopuolelta ja talven jälkeen alhaalta. Monille säännöllinen moottorin pesu on myös osa täydellistä hoito-ohjelmaa. Lue seuraavasta oppaasta, milloin moottorin pesu on järkevää, missä se voidaan tehdä ja paljonko se maksaa. 

Mikä on moottorin pesu? 

Moottorin pesu on moottorin puhdistamista ulkopuolelta. Tämä tarkoittaa öljyn, noen, viime talven suolan ja muun lian poistamista moottorista ja moottoritilasta. Moottorin pesu sen sijaan puhdistaa moottorin sisältäpäin. Moottorin huuhtelun aikana käytetään polttoaineeseen sekoitettuja erityisiä puhdistusnesteitä nokisaostumien ja palamisjäämien irrottamiseen ja poistamiseen moottorista. 

Onko moottorin pesu sallittua? 

Moottorin pesu on periaatteessa sallittua. Moottorin pesua ei kuitenkaan saa suorittaa kaikkialla. Moottorin puhdistaminen ei esimerkiksi ole sallittua omalla tontilla, autotallin pihatiellä, tienvarressa tai edes tavallisissa itsepalvelupesulassa. Kiellon syynä on se, että moottorin pesu huuhtelee aina öljyä ja muita ympäristölle haitallisia aineita, jotka voivat puhdistuskemikaalien lisäksi joutua pohjaveteen. Jos kuitenkin suoritat moottorinpesun autotallin pihatiellä, sinun on odotettava jopa 50 000 euron sakkoa osavaltiosta ja kunnasta riippuen. 

Onko moottoripesu haitallista? 

Ei periaatteessa. Jotkin ajoneuvojen valmistajat kuitenkin kieltävät moottorin pesun. He pelkäävät, että moottorin pesu voi vahingoittaa moottoritilassa olevia elektronisia komponentteja. Siksi sinun on aina ensin tarkistettava ajoneuvon käyttöohjeesta, salliiko ajoneuvon valmistaja moottorin pesun. Moottoria pestessä on yleensä kiinnitettävä huomiota siihen, mitkä moottorin osat huuhdellaan suoraan korkeapainepesurilla. Joskus tarvitaan hieman enemmän etäisyyttä tai puhdistusta liinalla, jotta vältetään vahinkojen aiheuttaminen. 

Moottorin pesu
© GettyImages / hirun

Missä voit puhdistaa moottorin? 

Moottorin ja moottoritilan puhdistus on sallittu vain erityisissä pesuloissa, jotka on varustettu öljynerottimella. Moottorin puhdistaminen on mahdollista myös monissa korjaamoissa. Nykyaikaiset autopesulat eivät ainoastaan poista öljyä ja rasvaa likaisesta vedestä, vaan myös likapartikkelit, ja kierrättävät veden, jotta se voidaan käyttää uudelleen. Moottorin pesu sopivassa pesulassa suojelee siten ympäristöä. Ennen moottorin pesua itsepalvelupesulassa on aina kysyttävä, onko pesula asianmukaisesti varustettu ja onko moottorin pesu sallittua. 

Kuinka hyödyllinen moottorin pesu on? 

Se, onko moottorin pesu järkevää vai ei, riippuu tietenkin ensisijaisesti siitä, kuinka likaisia moottori ja moottoritila ovat. Vanhoissa ajoneuvoissa moottoriin ja myös akkuun muodostuu ajan myötä öljykalvo. Öljykerros vetää puoleensa likaa, ja lika puolestaan vetää puoleensa kosteutta. Jos kosteutta on riittävästi, voi syntyä vuotovirtoja, jotka tyhjentävät akun ajan myötä. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa, joissa on aerodynaamisista syistä peitetty kori, moottoria ei yleensä tarvitse pestä. Verhoilun läpi ei käytännössä pääse likaa tai suolaa moottoriin tai moottoritilaan. Jotkin ajoneuvojen valmistajat jopa kehottavat olemaan pesemättä moottoria. 

Moottorin puhdistaminen voi olla hyödyllistä seuraavissa tapauksissa: 

Moottorin korjauksen jälkeen 

Moottoriin ja moottoritilaan on muodostunut öljykalvo

Talven aikana moottoritilaan on päässyt paljon vettä ja tiesuolaa

Moottori on pahasti likaantunut maastoajosta

Eläinten hajujäljet voidaan poistaa moottorinpesuaineella

Tarvittaessa moottorin pesu voi olla hyödyllistä myös silloin, kun ajoneuvo on tarkoitus myydä. Tässä on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä ostajat saattavat epäillä, että vanhemman ajoneuvon moottori on säihkyvän puhdas. Epäilyttävät automyyjät haluavat käyttää moottorinpesua peittääkseen sen, että moottori menettää öljyä eri paikoista. 

Kuinka kauan moottorin puhdistaminen kestää?

Moottoripesu
© GettyImages / Bhakpong

Moottorin pesu ei vie paljon aikaa. Jos teet moottorin pesun itse, voit odottaa käyttäväsi siihen noin 20-25 minuuttia riippuen siitä, kuinka paljon viimeistelyä tarvitaan. Korjaamolla moottorin puhdistus kestää noin 10-20 minuuttia. 

 

Kuinka paljon moottorin pesu maksaa? 

Jos et halua puhdistaa moottoria itse, voit jättää tämän tehtävän ammattilaiselle. Autopesuloissa ja myös joissakin korjaamoissa on sopivia pesupaikkoja, joissa on öljynerotin ja kaikki tarvittavat laitteet moottorin perusteelliseen ja nopeaan pesuun. Toinen etu on se, että ammattilaisilla on paljon taitotietoa moottorin pesusta, joten moottori tai auto ei yleensä vahingoitu pesun seurauksena. Ammattilaisen suorittama moottorin puhdistus maksaa noin 20 eurosta ylöspäin. Vaivasta ja puhdistusmenetelmästä riippuen kustannukset voivat nousta jopa noin 70 euroon. 

Miten moottorin pesu kuivajäällä toimii? 

Ammattilaiset puhdistavat moottorin joko erityispuhdistuskemikaaleilla ja korkeapainepesurilla tai käyttävät kuivajäätä. Kuivajäämenetelmässä moottorin päälle suihkutetaan jäätynyttä hiilidioksidia, jonka lämpötila on vähintään -80 °C. Tämä tehdään korkeapainepuhdistinta muistuttavalla erikoispistoolilla. Suhteellisen kova hiilidioksidi irrottaa kaiken lian moottorista ja puhaltaa sen pois, aivan kuten hiekkapuhallus. Pinnat eivät kuitenkaan voi vahingoittua prosessin aikana. Menetelmän etuna on myös se, että koko prosessi ei vahingoita ajoneuvon elektroniikkaa ja sähköt eivät vaurioita, koska vettä ei käytetä. Hiilidioksidi haihtuu hyvin nopeasti ja ilman jäämiä, kun ilma lämpenee. 

Mitä on otettava huomioon moottoria puhdistettaessa? 

Jos haluat puhdistaa moottorin itse, tarvitset periaatteessa vain sopivan pesupaikan ja sopivia puhdistusaineita. On kuitenkin muutama seikka, jotka on pidettävä mielessä, jotta moottori toimii kunnolla pesun jälkeen. 

Tärkeintä moottorin puhdistuksessa on, että moottorin on jäähdyttävä ennen puhdistusta. Se ei saa olla enää kuuma. Sen pitäisi kuitenkin olla lämmin tai haalea, jotta puhdistusaine toimii paremmin. Jos moottori on kuuma ja siihen suihkutetaan kylmää puhdistusainetta, puhdistusaine ei ehdi vaikuttaa ennen kuin se haihtuu. Jos käytät painepesurin kylmää suihkua kuuman moottorin huuhteluun, voit vahingoittaa sen osia. Esimerkiksi kuuma valurautainen pakosarja voi murtua kylmän vesisuihkun alla. 

Moottorin puhdistus
© GettyImages / bigtunaonline

Puhdistus on tietenkin tehtävä vain moottorin ollessa pysäytettynä ja sytytysvirran sammutettuna. Ennen pesua on aina irrotettava akun positiivinen ja negatiivinen napa akusta, jotta vältetään suuren vesimäärän aiheuttamat oikosulut. Jos mahdollista, älä suihkuta sähköisiä ja elektronisia komponentteja, esim. jakolaitetta tai ohjausyksikköä korkeapainepuhdistusaineella lähietäisyydeltä. 

Optimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi puhdistusaineen on annettava vaikuttaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Voimakkaasti likaantuneita alueita on tarvittaessa ruiskutettava useita kertoja. Reaktioajan jälkeen koko moottoritila ja moottori huuhdellaan korkeapainepuhdistimella ja kirkkaalla vedellä, kunnes kaikki lika ja puhdistusaine on poistettu. Tämän jälkeen saatat joutua kuivaamaan sytytystulpan liittimet ja muut osat liinalla tai paineilmalla. Akun voi kytkeä uudelleen vasta silloin, kun koko moottori on kuiva.