Auton vanteiden maalaus ja puhdistus

0
540
© GettyImages / RapidEye

Jotta auton ulkonäkö olisi kaikin puolin täydellinen, myös vanteiden pitäisi loistaa parhaassa mahdollisessa valossa. Jos noudatat muutamia vinkkejä, voit jopa maalata ja puhdistaa vanteet itse.

Auto on monille ihmisille ykkösliikenneväline ja lempiharrastus. Vaikka joitakin visuaalisia parannuksia voi tehdä vaivattomasti, tämä ei välttämättä koske vanteita. Jos haluat maalata tai puhdistaa ne uudelleen, niitä ei pidä vain työstää. Muuten on vaarana, että lopputulos jättää paljon toivomisen varaa. Mutta mitä sinun on pidettävä mielessä, kun haluat maalata vanteet uudelleen tai puhdistaa ne?

Kuinka paljon auton vanteiden maalaaminen maksaa?

Jotta voimme vastata tähän kysymykseen, meidän on ensin tehtävä ero. Kaikki eivät halua tehdä työtä itse ja kääntyvät siksi ammattilaisen puoleen. Tällä ammattilaisella on paitsi tarvittavat tarvikkeet, myös pölyttömät tilat, jotka mahdollistavat parhaan mahdollisen lopputuloksen. Koska työn määrästä kuitenkin myös veloitetaan, kannattaa laskea kustannuksilla, jotka ovat 75-150 euroa per vanne. On paljon halvempaa, jos päätät maalata vanteet itse. Tarvittaviin välineisiin kannattaa budjetoida noin 100 euroa. Tämä tarkoittaa, että kustannukset sarjaa kohti ovat noin 25 euroa. Silloin sinun on kuitenkin myös varauduttava elämään pienten virheiden kanssa maalauksessa, sillä ihanteelliseen lopputulokseen pääsee usein vain ammattilainen.

Mitä pohjamaalia maalaus tarvitsee?

Jotta maali tarttuu vanteeseen, ennen maalin levittämistä on toteutettava useita toimenpiteitä. Ensisijaisesti pohjamaali mahdollistaa kiinnittymisen. Tätä varten vanteet hiotaan ensin karkealla hiomapaperilla. Tässä vaiheessa suositellaan hiomarakeen 220-240 käyttämistä. Sen jälkeen tarvitaan hienompaa hiontaa. Tässä vaiheessa sopii hiomapaperi, jonka karkeus on 400-600. Varmista hiomisen aikana, että työskentelet tunnollisesti. Jos näin ei tehdä, maali ei välttämättä tartu koko pintaan ja kaikki vaivannäkö voi mennä hukkaan.

Levitä sitten erikoisliikkeestä saatavaa alumiini- tai teräspohjustusainetta sen mukaan, mitkä vanteet sinulla on. Kaikkia pohjamaaleja on saatavana käytännöllisissä suihkepurkkeissa, ja ne on helppo levittää. Huolellinen työ on kuitenkin tässäkin tapauksessa välttämätöntä. Jos pohjamaalia ei ole levitetty tasaisesti, joudut aloittamaan hionnan uudelleen ja poistamaan kaiken pohjamaalin. Kun olet levittänyt pohjamaalin, noudata ruiskupullossa olevia kuluttajan ohjeita ja anna pohjamaalin kuivua kokonaan. Vasta sen kuivuttua voit olla varma, että pohjamaali on levitetty kokonaan tasaisesti. Jos näin on, voit aloittaa vanteiden maalaamisen.

Vanteiden puhdistus
© GettyImages / leolintang

Mitkä värit sopivat auton vanteiden maalaamiseen?

Tässä on selviä eroja, jotka johtuvat erityisesti siitä, että vanteet on valmistettu eri materiaaleista. Jos vanteet on valmistettu alumiinista tai teräksestä, tarvitset sekä kirkaslakkaa että vannelakkaa. Kromivanteiden kohdalla tilanne on hieman erilainen. Galvaanisen pinnan vuoksi niitä ei voi käsitellä tavanomaisella lakalla. Jos sinulla on jotain suunnitelmia, ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

Sillä välin on toinenkin mahdollisuus maalata alumiini- tai teräsvanteet. Tämä on jauhemaalaus, joka korvaa perinteisen maalauksen. Sen voi kuitenkin yleensä tehdä vain asiantuntija, ja se on myös huomattavasti kalliimpaa. Jos etsit edullista tapaa maalata vanteet itse, on joka tapauksessa järkevämpää valita perinteinen maalaus.

Foliovanteet vaihtoehtona?

Ajoneuvon päällystämisen lisäksi on mahdollista päällystää myös vanteet. Tämä työ olisi kuitenkin jätettävä ammattilaiselle jo pelkästään tarvittavien laitteiden vuoksi. Kokemus kuitenkin osoittaa, että kaiken kaikkiaan auton vanteiden foliointi on halvempaa kuin vanteiden maalaaminen ammattilaisen toimesta. Lisäksi markkinat ovat jo pitkään kehittyneet niin pitkälle, että saatavilla on yli 500 väriä. Folioinnin etuna on myös se, että pienet vauriot voidaan peittää pienin kustannuksin ja kalvo voidaan tarvittaessa poistaa jälkiä jättämättä.

Miten puhdistat voimakkaasti likaantuneet alumiinivanteet?

Lika tai sisäänpolttunut jarrupöly saa vanteet nopeasti näyttämään epämiellyttävässä valossa. Jos haluat poistaa tällaisen lian, voit käyttää erikoisliikkeiden tuotteita tai joitakin kotikonsteja. Kun käytät erikoisliikkeiden puhdistusaineita, sinun on ennen kaikkea varmistettava, että ne eivät ole erittäin happamia. Muuten nämä tuotteet vahingoittavat vanteita pidemmän ajan kuluessa. Tätä vaaraa ei yleensä ole erikoisliikkeiden yleispuhdistusaineilla. Voit tutustua menettelytapoihin vastaavissa käyttöohjeissa.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää joitakin kotikonsteja, joilla saat vanteet taas kiiltämään. Poista ensin karkea lika harjalla ja kostealla sienellä. Käytä sitten uunisuihketta ja levitä sitä kuivuneille vanteille. Anna suihkeen vaikuttaa noin 15-30 minuuttia ja suihkuta vanteet tämän ajan kuluttua vesiletkulla.

Kuinka usein maalatut auton vanteet tulisi puhdistaa?

Alumiinivanteet
© GettyImages / pidjoe

Uusi maalaus on järkevää pitkällä aikavälillä vain, jos puhdistat myös vanteet säännöllisesti. Se, kuinka usein puhdistat ne, riippuu ensisijaisesti siitä, kuinka intensiivisesti käytät autoasi. Jos käytät autoa vain vähän, riittää, että puhdistat vanteet kahden-neljän viikon välein. Tiheästi ajavien kuljettajien on sitä vastoin lyhennettävä tätä ajanjaksoa huomattavasti. Jos käytät autoa päivittäin useita kilometrejä, sinun on varauduttava puhdistamaan se kerran viikossa. Puhdistuksen ajankohtaan liittyy kuitenkin merkittäviä eroja. Vanteet kärsivät erityisen voimakkaasti pitkien matkojen aikana, sillä vanteille laskeutuu paljon jarrupölyä.

Päätelmä

Auton vanteiden puhdistaminen ja maalaaminen ei todellakaan ole noituutta. Sinun kannattaa kuitenkin ottaa edellä mainitut seikat huomioon, jotta säästyt turhalta vaivalta. Varaa myös riittävästi aikaa äläkä työskentele kiireessä, sillä pahimmassa tapauksessa joudut palaamaan muutaman askeleen taaksepäin ja aloittamaan työn alusta. Jos et ole varma tai sinulla on kysyttävää maalauksesta, on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan ennen kuin ryhdyt työhön itse.