Syksyn tarkastus: Näin valmistelet autosi syksyä varten

0
121
© Shutterstock / Kochergin

Ajoneuvon syksyn tarkastus – keskity suodattimiin

Kun talvikunnostat autosi syksyllä, autosi suodattimet ansaitsevat erityistä huomiota. Siksi tässä oppaassa selvitetään öljynsuodattimen, ilmansuodattimen, raitisilmasuodattimen ja polttoainesuodattimen toimintojen lisäksi myös se, miten voit vaihtaa suodattimen itse edullisesti – edellyttäen, ettet pelkää liata käsiäsi.

Öljynsuodatin

Ilman voiteluaineita mikä tahansa polttomoottori kärsii nopeasti vakavia vaurioita, mutta myös metallijätteiden, öljyhiilen ja muiden hiukkasten yms. saastuttama moottoriöljy voi aiheuttaa huomattavia vaurioita laakereille, holkeille, männille ja koko moottorille. Öljynsuodattimia käytetään suodattamaan haitalliset hiukkaset pois moottoriöljystä. Jos jokin öljynsuodatin tukkeutuu kokonaan, varoventtiili avautuu moottorin voitelun ylläpitämiseksi. Kiertävää moottoriöljyä ei silloin enää suodateta lainkaan. Jotta suodattimen suorituskyky olisi aina riittävä, öljynsuodatin on siksi vaihdettava säännöllisesti. Öljynsuodattimia on kaupallisesti saatavana spin-on-suodattimina tai suodatinlevyllä varustettuna. Kierrettäviä suodattimia käytetään erityisen usein. Niissä koko suodatin on kiinteästi integroitu koteloon ja koostuu siten vain yhdestä osasta.

Öljynsuodattimen syksyn tarkastus

Öljynsuodatin
© Shutterstock / DuxX

Öljynsuodattimien vaihtaminen ei riipu niinkään vuodenajasta kuin moottorin käyttöajasta, ja suositeltu vaihtoväli riippuu auton kulloisestakin valmistajasta. Öljynsuodatin kannattaa siis vaihtaa viimeistään 60 000 ajetun kilometrin jälkeen. Koska öljynvaihto talviöljyyn on kuitenkin usein syksyllä ajankohtainen, kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen myös öljynsuodattimen kunnon tarkistamiseen ja vaihtaa se tarvittaessa.

Raitisilmasuodatin

Matkustamon raitisilmasuodatin pidättää lukuisia ei-toivottuja hiukkasia auton sisälle. Matkustamon ilman laatu riippuu siis suoraan raitisilmasuodattimen laadusta ja kunnosta. Yksinkertaisemmat suodatinmallit koostuvat useista tekstiilikerroksista, kuten puuvillakuiduista, mikrokuiduista ja kuitukankaasta, kun taas laadukkaammissa suodattimissa on myös aktiivihiilikerros. Tekstiilisuodatinmateriaalit pidättävät kiinteitä hiukkasia, mutta aktiivihiili sitoo myös kaasumaisten epäpuhtauksien, kuten hiilivetyjen, typen, otsonin ja rikkidioksidien molekyylejä. Jos suodatin on sertifioitu biotoiminnalliseksi, se tehoaa myös homeen itiöihin, bakteereihin ja allergisoiviin mikrobeihin, mikä on erityisen tärkeää allergikoille.

Ilmansuodatin

Jokainen polttomoottori tarvitsee toimiakseen ilmaa, jota moottori imee ulkopuolelta. Ulkoilma sisältää kuitenkin monenlaisia likaisia hiukkasia, jotka voivat vahingoittaa moottoria. Jotta likapartikkelit eivät pääsisi moottoriin, imuilma johdetaan suodattimen läpi. Tätä suodatinta kutsutaan ilmansuodattimeksi tai moottorin suodattimeksi. Moottorin käytön aikana ilmansuodattimen pienet huokoset kuitenkin tukkeutuvat yhä enemmän. Jos ilma- tai moottorisuodatin on tällöin tukkeutunut, se ei enää päästä ilmaa läpi. Tämän seurauksena moottori saa liian vähän ilmaa ja palamisprosessiin on saatavilla liian vähän happea. Seurauksena on moottorin suorituskyvyn lasku ja pakokaasuarvojen heikkeneminen. Ilma- ja moottorisuodattimet ovat sen vuoksi tyypillisiä kuluvia osia kaikissa polttomoottorilla varustetuissa ajoneuvoissa. Internetistä saa helposti kaikenlaisia ilmansuodattimia varaosina.

Polttoainesuodatin

Polttoainesuodattimien tehtävänä on pidättää dieselin tai bensiinin sisältämät likapartikkelit, jotta moottoriin syötetään vain puhdasta polttoainetta. Polttoainesuodattimien suodatustehoon vaikuttavat ajoteho ja polttoaineen huono laatu. Tukkeutunut polttoainesuodatin estää polttoaineen jatkuvan syötön moottoriin. Siksi tehon menetys ja moottorin syttymishäiriöt kuuluvat tukkeutuneen polttoainesuodattimen yleisimpiin oireisiin. Polttoainesuodattimien suodatinkapasiteetti on rajallinen, ja siksi tämäntyyppinen suodatin on myös yksi auton tai moottorin kuluvista osista. Käytännössä kaikkia kaupallisesti saatavilla olevia polttoainesuodattimia on saatavana varaosina Internetistä.

Syksyn tarkastus: Turvallisesti läpi syksyn

Nyt on myös hyvä aika teettää autosi tarkastus ammattilaisella. Tarkasta korjaamolla autosi koko ajoneuvotekniikka valaistusjärjestelmästä jarruihin. Erityisesti akku ja sytytysvirta joutuvat syksyllä ja talvella kovalle rasitukselle, ja siksi niiden pitäisi olla täydellisessä toimintakunnossa. Viimeistään marraskuussa on myös talvirenkaiden aika. Muista tarkistaa, etteivät ne ole halkeilleet tai kolhuja ja että ilmanpaine ja kulutuspinnan syvyys ovat oikeat. Auto kannattaa suojata jäätyneiltä ikkunoilta jo syksyllä ja rikastuttaa tuulilasinpyyhkimisneste erityisellä pakkasnesteellä. Valmiita jäätymisenestoaineita sisältäviä seoksia on jo saatavilla kaupoista, kuten 4MAXin talvilasinpesuainetta 5 litran purkissa. Nämä tuotteet puhdistavat tuulilasin luotettavasti liasta ja kestävät jopa -25 °C:n lämpötiloja.

Milloin renkaat on vaihdettava?

Auton syksyn tarkastus
© Shutterstock / r.classen

Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan O/O-sääntöä renkaita vaihdettaessa. Jos ajat kesärenkailla pakkasessa, vaarana on vakava liukastuminen ja vakuutusturvan menettäminen onnettomuuden sattuessa. Kesärenkaiden kumiseos kovettuu lämpötilan laskiessa. Tällöin turvallinen pito tiellä ei ole enää taattu. Tarkista nyt, tarvitsetko mahdollisesti uudet talvirenkaat, ja varaa aika ajoissa luotettavalta korjaamolta. Jos haluat olla turvallisesti liikenteessä, noudata renkaita vaihtaessasi 4-4-4-sääntöä: asennuta neljä samanlaista rengasta, joiden kulutuspinta on 4 mm ja jotka ovat enintään neljä vuotta vanhoja.ä

Syksyn tarkastus: Miten voit ehkäistä auton kosteutta?

Auton kosteuden estämiseksi on tärkeää puhdistaa ilmanvaihtojärjestelmän sisääntulosäleiköt perusteellisesti lehdistä. Jos viemäriaukot ovat tukossa ja vettä pääsee auton sisätiloihin, ainoa ratkaisu on mennä korjaamolle. Kuljettajana voit kuitenkin jo nyt tehdä jotain kosteudelle ottamalla autosta pois lattiamatot, jotka usein imevät kosteutta. Ja lehtien putoamisen lisäksi syksy tuo yleensä mukanaan muutaman lämpimän päivän, jolloin ikkunat voi avata ja ilmanlaatu luonnollisesti paranee. Älä unohda syksyn tarkastusta!

Lähteet:

http://www.autogazette.de

http://www.mz-web.de/