Auton oven kolhaisu – mitä sille tehdään ja paljonko se maksaa?

0
468
Lommon poisto auton ovesta
© GettyImages / Dankingphotography

Yksi huolimattomuus ja autossasi on lommo. Eniten kärsivät auton ovet. Auton oven kolhaisu on ruma, mutta kolhaisut ja lommot on usein helpompi korjata kuin luulisi. Tässä oppaassa kerrotaan, miten voit itse korjata lommon auton oveen, paljonko pienen lommon korjaaminen ja auton oven maalaaminen maksaa. 

Miten lommot syntyvät autoon? 

Autoon syntyy lommoja monin tavoin ja monissa tilanteissa. Esimerkiksi toinen ajoneuvo törmää autoosi parkkipaikalla. Leikkivien lasten pallot, putoavat oksat tai suuremmat raekivet voivat nopeasti aiheuttaa lommoja autoon. Auton oven lommot johtuvat usein siitä, että ovi avataan varomattomasti ja se osuu matalaan seinään, toiseen ajoneuvoon tai aitaan. 

Mitä eroa on lommolla ja kolhulla? 

Lommon ja kolhun ero on yksinkertainen. Lommo on aina painauma pinnassa. Kolhu on aina ympäröivän pinnan yläpuolella oleva kohouma. Jos asiaa tarkastellaan oikein, raekuurojen vaurioittama ajoneuvo ei ole lommoinen, vaan se on ”kolhuinen”. Yleisessä kielenkäytössä on kuitenkin tapana kutsua siivessä tai ovessa olevaa pullistuma lommoksi eikä kolhuksi Jotta ei syntyisi sekaannuksia, tämä kielenkäyttö säilytetään myös tässä oppaassa. 

Lommon poisto auton ovesta imukupilla 

Tähän tarvitset joko kuumaa vettä tai kuumailmapuhallinta ja imukupin, joka tunnetaan myös nimellä ”mäntä”. Tämä menetelmä soveltuu kuitenkin vain imukupin halkaisijaa suurempiin lommoihin. Se ei kuitenkaan toimi pienemmissä lommoissa, jotka katoavat kokonaan imukupin alle. Kuumenna ensin varovasti lommon kohdalla olevaa peltiä kuumailmapuhaltimella tai kaada kiehuvaa vettä kyseisen kohdan päälle. Tämä on tärkeää, jotta maalista tulee notkea eikä se lohkeile, kun lommo vedetään ulos. Kuumailmakuivaimen lämpötilan tulisi olla vain hieman hiustenkuivaajaa lämpimämpi. Noin 15 cm:n etäisyys kuumailmakuivaimen ja metallilevyn välillä on osoittautunut tehokkaaksi. Jos maali rakkuloituu, lämpötila oli liian korkea. Kun maali on tarpeeksi lämmintä, paina imukuppi lommon keskelle ja vedä voimakkaasti. Voit joutua toistamaan tämän toimenpiteen useita kertoja. 

Lommon poisto auton ovesta kuumaliimalla ja puulla 

Toiseen menetelmään tarvitset kuumaliimaa ja pyöreän puunpalan, esimerkiksi luudanvarren. Kiinnitä puu maalin päälle kuumaliimalla. Tässäkin tapauksessa maali on ensin lämmitettävä. Heti kun liima on kiinteä, vedä puupalasta irrottaaksesi lommon. Tämä menetelmä vaatii kuitenkin paljon taitoa, jotta liimajäämät saadaan poistettua lommon poiston jälkeen vahingoittamatta lakkapintaa. 

Lommon poisto auton ovesta kuumailmakuivaimella ja paineilmasuihkulla 

Kolmas menetelmä auton oven lommon poistoon ulkopuolelta on kuumailmakuivain ja paineilmasuihkupullo. Voit hankkia paineilmasuihkupurkkeja verkosta tai useimmista rautakaupoista noin 8-10 euron kappalehintaan. Ensin lommoalue pitää lämmittää uudelleen kuumailmapuhaltimella. Jäähdytä tämä alue välittömästi paineilmasuihkulla. Tällä menetelmällä saat hyviä tuloksia pienemmissä, tasaisissa kolhuissa. 

Lommon poisto auton ovesta sisäpuolelta 

Auton oven lommon poistoon sisäpuolelta tarvitset kumivasaran ja pyöreän puukepin, jonka toinen pää pyöristetään. Voit käyttää esimerkiksi puisen luudanvarren palaa. Tällä menetelmällä sinun on irrotettava ovipaneeli, jotta pääset käsiksi lommoon. Jälleen kerran sinun on ensin lämmitettävä maali ja pelti. Suurempien kolhujen kohdalla voit sitten varovasti napauttaa kumivasaralla peltiä sisäpuolelta. Aloita aina ympyrässä kevyin iskuin lommon ympärillä. Lisää iskuvoimaa hitaasti, jotta pelti ei taivu ulospäin ja jätä lommoa oven ulkopuolelle. Voit painaa pienempiä kolhuja ulospäin puutikulla, kun maali on lämmennyt, tai napauttaa puutikkua varovasti vasaralla. Aloita aina lommon ulkoreunasta ja etene sisäänpäin kiertäen. 

Auton oven kolhaisu
© GettyImages / CasPhotography

Kuinka paljon lommon poisto auton ovesta maksaa? 

Lommonpoiston kustannukset riippuvat vauriosta ja siitä, miten ovi poistetaan. Auton oven pienet lommot voidaan usein poistaa edullisella SMART-korjauksella. Suurempien lommojen kohdalla ainoa vaihtoehto on klassinen tapa. 

Kustannukset oven lommon poistosta SMART-Repair-menetelmällä 

Nykyään pienet kolhut, joissa ei ole teräviä reunoja, voidaan poistaa SMART-Repair-menetelmällä ilman, että auton ovea tarvitsee irrottaa. Usein ei ole edes tarpeen irrottaa sisäverhoilua. Tässä tapauksessa SMART ei tarkoita fiksua, vaan se on lyhenne sanoista ”Small Middle Area Repair Technology” ja tarkoittaa ”pienten ja keskisuurten alueiden korjaustekniikkaa”. SMART-korjausmenetelmiin kuuluu myös niin sanottu pistekorjaus. 

SMART-Repair vaatii erikoistyökaluja ja pitkän koulutusjakson. Lommot hierotaan pois peltilevystä niin sanotusti sisältäpäin. Tätä varten peltiä lämmitetään ulkopuolelta, jotta maali muuttuu joustavaksi. Lommojen poistaminen tällä menetelmällä maksaa noin 40-100 euroa lommoa kohti koosta riippuen. SMART-Repair toimii kuitenkin vain kolhuissa, joiden siirtymät muuhun metallilevyyn ovat tasaiset. Esimerkiksi raekuurojen yhteydessä. Tätä menettelyä ei voida käyttää lommoihin, joissa on mutkia tai jotka ovat helmien alueella.

Oven lommonpoiston kustannukset tavanomaisin menetelmin 

Jos kyseessä on suurikokoinen lommo, lommo, jossa on rypytyksiä peltilevyssä tai helmien alueella, korjauksesta tulee paljon monimutkaisempi ja kalliimpi. Tässä tapauksessa esimerkiksi erityiset nastat hitsataan metallilevyyn lommon kohdalla. Näihin tappeihin kiinnitetään erikoistyökalu, jolla lommo vedetään ulos voimakkailla iskuilla. Sen jälkeen tapit on katkaistava uudelleen, korjattu alue on täytettävä ja koko ovi on maalattava uudelleen. Jos kyseessä on suuri lommo, joka voidaan korjata vain ulkopuolelta, sinun pitäisi odottaa noin 300-500 euron kustannuksia oven lommonpoistosta ilman maalausta. 

Kuinka paljon auton oven maalaaminen maksaa? 

Auton maalaus
© GettyImages / GregorBister

Auton oven maalauksen kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen työstä, ajoneuvosta ja maalista. Kustannukset koostuvat useista eristä. Yksi kustannuserä on teipin, maalauskalvon, hioma-aineiden, täyteaineen, pohjamaalin ja värillisen maalin materiaalikustannukset. Erikoislakat, kuten matta-, FlipFlop- tai nanolakat, ovat kalliimpia kuin tavalliset värilakat. Lisäksi maalarin työvoimakustannukset ovat noin 50-75 euroa tunnilta. Kaiken kaikkiaan VW Passatin oven maalaaminen maksaa noin 300-400 euroa. Luksusauton, luksussedan tai maasturin oven maalaaminen maksaa noin 500-1000 euroa. Yleensä auton oven maalaaminen valtuutetussa korjaamossa on kalliimpaa kuin erikoiskorjaamossa.