Apukäynnistys – mitä sinun on varottava?

0
97
Apukäynnistys
© Syda Productions / Shutterstock

Useimmat autoilijat tuntevat tämän tilanteen: moottoria käynnistettäessä auto vain ulvoo tuskissaan eikä käynnisty. Syynä on tyhjä auton akku, joka voidaan käynnistää nopeasti uudelleen apukäynnistimellä. Lue täältä, mitä virheitä usein tehdään ja mitä sinun tulisi huomioida.

Pysähtyminen erityisesti talvella

Talvella alhaisissa lämpötiloissa on erityisen yleistä, että auton akku lakkoilee eikä auto käynnisty. Tänä aikana akku joutuu tekemään paljon: valoja, lämmitystä ja tuulettimia käytetään tavallista enemmän ja ne kuluttavat paljon energiaa. Jos myös istuinlämmityksen ja äänentoistojärjestelmän kaltaiset virransyöjät ovat käytössä, energiankulutus voi joskus ylittää sen, mitä vaihtovirtalaturilla voidaan ladata. Usein syyllinen on myös yksittäinen valo tai radio, joka on unohdettu sammuttaa.

Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on varottava, kun käynnistät autosi

Onneksi akun äkillisen pettämisen yhteydessä ei tarvitse soittaa hinauspalveluun. Tarvitset vain starttikaapelin ja auttavaisen auton omistajan, jotta saat autosi nopeasti taas käyntiin. Yksi asia on erityisen tärkeä: avustavan ja rikkoutuneen ajoneuvon akkujen nimellisjännitteen on oltava sama. Varmista myös, että vaihdekeppi tai automaattivaihteisto on tyhjäkäynnillä toimenpiteen aikana, jotta autosi ei liiku yllättäen. Nyt energia voidaan siirtää muutamassa vaiheessa avustavasta ajoneuvosta rikkoutuneeseen ajoneuvoon. Varmista, että noudatat oikeaa vaiheiden järjestystä ja ota myös selvää ajoneuvon valmistajan eritelmistä!

Apukäynnistys viidessä vaiheessa

  1. Kiinnitä punainen käynnistyskaapeli rikkoutuneen ajoneuvon akun positiiviseen napaan.
  2. Kiinnitä punaisen kaapelin toinen pää avustavan auton akun positiiviseen napaan.
  3. Kiinnitä nyt musta kaapeli avustajan akun miinusnapaan.
  4. Kiinnitä mustan kaapelin toinen pää johonkin maalaamattomaan kohtaan rikkoutuneen ajoneuvon moottoritilassa, esimerkiksi moottorilohkoon.
  5. Käynnistä ensin avustava ajoneuvo ja sitten rikkoutunut ajoneuvo. Älä sammuta moottoria heti, vaan aja autolla muutama kilometri, jotta akku ehtii latautua.

Miten säästää sähköä

Voit estää akun tyhjenemisen vähentämällä autosi sähkönkulutusta. On tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä auton osat kuluttavat kuinka paljon energiaa. Tuuletin on suurin virransyöjä, sillä se kuluttaa talvella jopa 170 wattia. Auton äänentoistojärjestelmä, joka on kytketty täyteen tehoon, kuluttaa saman verran; tavallinen radio sen sijaan kuluttaa vain 20 wattia kohtuullisella äänenvoimakkuudella. Lähivalo kuluttaa noin 125 wattia, mikä vastaa lämmitetyn takaikkunan kulutusta. Sumuvalot kuluttavat noin 110 wattia ja istuinlämmitys noin 100 wattia. Käyttämällä näitä komponentteja säästeliäästi ja sammuttamalla ne, kun niitä ei käytetä, voit säästää paljon sähköä ja mahdollisesti myös käynnistyskuluja.

Osta varaosia verkossa Motointegratorilta

Motointegratorin laajasta valikoimasta löydät laajan kirjon varaosia sekä tarvikkeita kaikkiin suosittuihin automerkkeihin. Hyödynnä verkkokauppa ja tilaa haluamasi autonosat jo tänään mukavasti kotoa.

Lähteet: