Nahanpuhdistusaineiden testi – nämä tuotteet pitävät nahkaverhoilun hyvännäköisenä

0
20
Nahanpuhdistusaine
Nahanpuhdistusaine

Ihmiset odottavat usein, että nahanhoitotuotteilla on todellisia taikavoimia: niiden oletetaan tehoavan kahvi- ja kastiketahroihin sekä tekstiilien värjäytymiseen ja paljon muuta, jotta nahka näyttäisi taas kuin uudelta. Autozeitungin testi osoittaa, kuinka tehokkaita nykyiset nahanhoitoaineet todella ovat.

Nahanpuhdistusaine: oikealla hoidolla on merkitystä

Kauniit nahkaistuimet tekevät autossa hyvän vaikutelman, ja niitä pidetään laadukkaina ja kestävinä – mutta on ärsyttävää, kun ne näyttävät jonkin ajan kuluttua värjäytyneiltä ja kulahtaneilta. Materiaalia voi vaurioittaa ja värjäytyä muutenkin kuin vaatteiden hankaaminen joka kerta autoon noustessa ja sieltä poistuessa. Myös aamiaissämpylät, kahvi tai kengänkiillotusaine voivat nopeasti päätyä istuimelle ja jättää rumia tahroja. Näitä tahroja ei missään tapauksessa saa käsitellä vedellä, sillä se haurastuttaa ja halkeilee nahkaa. Nahalle tarkoitetut erityiset puhdistusaineet ovat kuitenkin hellävaraisia ja tehokkaita. Autozeitung on tutkinut yhdeksän eri valmistajien tuotetta.

Nahanpuhdistusaine – mikä poistaa tahrat parhaiten?

Testissä oli yhdeksän nahanpuhdistusainetta, joiden hinta vaihteli 10 ja 30 euron välillä. Jotta voitiin testata, miten hyvin tuotteet toimivat jokapäiväisessä käytössä, kahta vaaleaa sileää nahkaa altistettiin tyypillisille tahroille, kuten kahville, colalle, sinapille ja ketsupille, sekä kengänkiillolle, biros- ja huopakynämusteelle ja tekstiilien värjäytymiselle. Puhdistusaineet saivat 360 pistettä puhdistustehon ja käytettävyyden luokissa.

Mielenkiintoinen testitulos: kaikilla nahanpuhdistusaineilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa tahrojen poistamisessa. Korkeimmat pisteet saivat testivoittaja Dr. Wack A1 Leather Cleaner (270 pistettä) ja toiseksi tullut Sonax Premium Class Leather Cleaner. Kummallakaan tuotteella ei tarvitse kaivaa kovin syvälle taskuun. Sonaxin tuotteen saa noin 15 eurolla, Dr Wackin puhdistusaineen alle 10 eurolla.

Heillä oli kuitenkin ongelmia myös kuivuneiden tahrojen kanssa, jotka oli jätetty nahkaan 40 asteen ilmastointikaappiin kahdentoista tunnin ajaksi. Sekä Dr Wackin että Sonaxin tuotteet olivat suhteellisen tehokkaita ketsupin poistamisessa nahkaistuimista. Coraluxin, Colourlockin, Caramban, AmorAllin ja Nigrinin tuotteilla kuivuneet kastikejäämät saatiin poistettua vain suuremmalla vaivalla. Sinapille Sonaxin nahanpuhdistusaine ja AmorAllin nahanhoitoaine osoittautuivat hyväksi. Kaikilla testatuilla tuotteilla oli vähiten ongelmia kola- ja kahvitahrojen kanssa. Myös kuivunut aurinkovoide saatiin poistettua suhteellisen helposti kaikilla testattavilla – lukuun ottamatta ArmorAll-nahanhoitoainetta.

Ongelmat kengänkiillotusaineiden ja -värien kanssa

Musta kengänkiilloke koetteli nahanpuhdistusaineita äärirajoilleen, varsinkin sen kuivuttua. Dr. Wackin ja Colourlockin tuotteet toimivat parhaiten juuri levitetyn kengänkiillon kanssa. Myös Biros ja huopakynämuste osoittautuivat sitkeiksi: mikään testatuista nahanpuhdistusaineista ei pystynyt poistamaan väriä kokonaan. Dr. Wack 1A Leather Cleaner ja Audi Original Cleaner for Leather poistivat parhaiten tekstiilivärin, joka on jäänyt nahkaan esimerkiksi farkkujen ja muiden vaatekappaleiden aiheuttaman kitkan vuoksi.

Caramba-nahanhoitotuote jäi muuten testattujen tuotteiden häntäpäähän – se sai vain 168 pistettä 360 pisteestä. Vaahtosuihke ei vakuuttanut yhtä hyvin tahranpoiston kuin annostelun ja levittyvyyden osalta.

Lähde:

http://www.autozeitung.de/