Pyöränlaakerit – Näin vältät pyöränlaakerivauriot

0
74
Pyöränlaakerit
© Shutterstock / ZhdanHenn

Pyöränlaakerit: pyöränlaakerivauriot voidaan välttää

Pyöränlaakerit ovat yleensä hyvin kestäviä, mutta ne myös kuluvat. Jokainen kuljettaja voi auttaa varmistamaan, ettei osia tarvitse vaihtaa ennenaikaisesti. Erityistä varovaisuutta vaaditaan jarruja vaihdettaessa, sillä herkät osat voivat vaurioitua nopeasti.

Vältä pyöränlaakerivaurioita

Pyöränlaakerit ovat osia, jotka tekevät huomattavaa työtä ajoneuvon käytön aikana. Ne ohjaavat ajoneuvon akseleita ja vetoakseleita, joihin kohdistuu valtavia voimia. Yleensä laakerit ovat erittäin kestäviä; jopa 180 000 kilometriä kestävät laakerit eivät ole harvinaisia. Holtiton ajo johtaa nopeammin herkkien osien vaurioitumiseen, samoin kuin reunakivien tai kuoppien yli ajaminen. Törmäysten seurauksena osat voivat vääntyä ja pyöränlaakerit vaurioitua. Toinen syy vioittumiseen on kosteuden tunkeutuminen, mikä voi tapahtua esimerkiksi pesussa korkeapainepesurilla. Vesi aiheuttaa korroosiota, rasva nesteytyy ja pyöränlaakerit voivat ylikuumentua. Tämän estämiseksi ensimmäisiä edellytyksiä ovat puhtaus ja oikea voiteluaine pyöränlaakereiden rasvaukseen.

pyöränlaakeri-skf
© motointegrator.fi / Pyöränlaakerisarja SKF VKBA 3513

Tasapainota kunnolla ja vältä ylikuumenemista

Pyöränlaakerit ovat hyvin herkkiä kuumuudelle. Jos ajat pitkiä matkoja jarru tiukasti kytkettynä tai käsijarru päällä, vaarana on näiden sisäänrakennettujen osien vaurioituminen. Ylikuumeneminen voi aiheuttaa laakereissa olevan rasvan palamisen, jolloin laakeri vaurioituu. Pahimmassa tapauksessa syntyvä kuumuus voi jopa aiheuttaa renkaan palamisen. Huonosti tasapainotetut pyörät rasittavat osia jatkuvalla tärinällä, huonosti asennetut rasvatulpat, likainen rasva tai väärin säädetty esijännitys voivat myös johtaa vikaantumiseen. Syntyneet vauriot eivät useinkaan ole selvästi havaittavissa. Äänekäs vierintämelu tai huminaa, joka voimistuu ja sitten vähenee. Joissakin tapauksissa polttoaineen kulutus kasvaa, mikä johtuu asennusosien lisääntyneestä vastuksesta. On parasta teettää tarkastus korjaamolla, vaikka laakerivikaa epäiltäisiinkin hieman. Jos osat vioittuvat kokonaan, ne jumiutuvat ja kyseinen pyörä lukkiutuu.

Pyöränlaakerin vaurioituminen jarrujen vaihdon jälkeen?

Pyöränlaakerin vaihto
© Shutterstock / Vadim Orlov

Kuten jo mainittiin, pyöränlaakerit ovat erittäin herkkiä ajoneuvon osia. Likaisuuden ja korroosion lisäksi iskut ja tärähdykset ovat tekijöitä, jotka voivat johtaa vikaan. Myös jarrulevyjen vaihtaminen voi rasittaa laakereita ja johtaa vaurioon, joka yleensä tapahtuu myöhemmin. Joskus juuttuneet jarrulevyt irrotetaan napasta vasaralla. Tätä menetelmää eivät käytä vain harrastemekaanikot, vaan myös jotkut korjaamot. Voimakkaat iskut jättävät jälkiä. Ei ole harvinaista, että auton omistajat huomaavat, että jokin on pielessä vasta jonkin ajan kuluttua, kun on liian myöhäistä tehdä takuuvaatimus. Yhä useammat valmistajat alkavat tarjota jarrulevyjä, joissa on integroidut pyöränlaakerit. Tämä on investointi, joka maksaa itsensä takaisin; yksittäisten osien vaurioitumisriski pienenee minimiin. Lisäksi sinulla on varmuus siitä, että korjaus on tehty tehokkaasti ja turvallisesti.