Kuka tahansa voi vaihtaa sytytystulpat! Tee se itse!

0
103
© Shutterstock / boyphare

Miten sytytystulpat toimivat?

Sytytystulpat ovat bensiinimoottoreiden sytytysjärjestelmän tärkein osa. Ne varmistavat, että moottorin polttokammiossa (sylinterissä) oleva bensiinin ja ilman seos syttyy sytytyskipinän lämpöenergian avulla tietyin väliajoin. Tämä syttymisväli johtaa männän ylös- ja alaspäin suuntautuvaan liikkeeseen ja tuottaa liike-energiaa, jota moottoriajoneuvo tarvitsee kuljettamiseen. Sytytysjärjestelmät ja sytytystulpat varmistavat tarkat sytytysajat ja moottorin optimaalisen suorituskyvyn mahdollisimman pienellä polttoaineen kulutuksella.

Milloin sytytystulpat pitäisi vaihtaa?

Autoasiantuntijoiden jo vuosia käyttämä nyrkkisääntö on, että sytytystulpat vaihdetaan noin 30 000 kilometrin jälkeen. Sytytystulppien kuluminen näkyy epämiellyttävästi lisääntyneinä sytytysvirheinä sekä kasvaneena polttoaineenkulutuksena. Autoteollisuuden materiaalien jatkuva kehitys nostaa sytytystulpan vaihtovälin jopa 60 000 kilometriin moottorista ja valmistajasta riippuen. Vaihtamalla sytytystulpat ajoissa voit säästää itsesi monelta harmilta ja suojella yhtä lailla lompakkoasi ja ympäristöä.

Voiko sytytystulpat vaihtaa autoon itse?

Sytytystulpat ovat yksi niistä harvoista osista, jotka voidaan vaihtaa ilman korjaamokäyntiä. Pienellä harjoittelulla, pienellä asiantuntemuksella ja oikeilla työkaluilla kuka tahansa voi suorittaa ”toimenpiteen” moottorilohkoon. Vanhemmissa ajoneuvoissa itsepalvelu on helppoa, sillä konepellin avaamisen jälkeen sytytystulppien liittimet näkyvät selvästi. Uudemmista ajoneuvoista on ensin irrotettava moottorin kansi tai muut paneelit. Varmista ennen vaihtoa, että kaikki työkalut ja asennustarvikkeet ovat valmiina. Myös uusien Boschin, NGK:n tai muiden ajoneuvoon sopivien vaihtosytytytystulppien on oltava valmiina. Omistajan käsikirjassa kerrotaan, mitkä tulpat ovat sopivia. Jos et ole varma, katso verkkosivuiltamme, mitkä sytytystulpat on tarkoitettu millekin autolle. Peugeot 206:n sytytystulpat voivat poiketa Audi A3:n sytytystulpista tai Ford Fiestan sytytystulpista. Jos noudatat oikeaa järjestystä ja vaiheita, sytytystulppien vaihtaminen Ford Focusiin ja muihin malleihin ei ole ongelma. Koska työskentelet kuitenkin jännitteisten osien parissa, sydänsairaiden tai sydämentahdistinta käyttävien henkilöiden ei pitäisi tehdä tätä työtä. Tässä tapauksessa suositellaan käyntiä korjaamolla.

Mihin on kiinnitettävä huomiota sytytystulppia vaihtaessa?

Sytytystulpan vaihto
© Shutterstock / Anatoliy Karlyuk

Yleisin virhe sytytystulppia vaihtaessa on sytytystulppien liittimien virheellinen kytkeminen vaihdon jälkeen. Tämä johtaa väärään sytytysjärjestykseen, mikä pahimmassa tapauksessa johtaa moottorin täydelliseen vikaantumiseen. Ennen sytytystulppien irrottamista laita sytytystulppajohtojen ympärille maalarinteippiä ja numeroi ne sylinterin mukaan. Silloin myös kipinä toimii. Lisäksi palotilan puristus voi kärsiä, jos sytytystulppia ei ole ruuvattu kunnolla kiinni. Tällöin sytytystulppaa on kierrettävä käsin vastapäivään noin yksi kierros ennen kuin se kiristetään käsin. Näin sytytystulpan kierteet ja sytytystulppakaivo sopivat yhteen.

Millaisen sytytystulpan tarvitsen?

Sytytystulpan asennus
© Shutterstock / Ikonoklast Fotografie

Omistajan käsikirjasta löydät ajoneuvoosi sopivat sytytystulpat. Sillä alustan ja tyyppinumeron sekä moottoriversion perusteella löydät ajoneuvosi asiakirjoista sopivan sytytystulpan. Motointegratorista voit ostaa Boschin, NGK:n, Denson ja monien muiden valmistajien sytytystulppien lisäksi myös lukuisia muita tarvikkeita autoosi, jotta voit vaihtaa kuluneet osat. Valitse yhden, kahden, kolmen tai neljän sytytystulpan väliltä ja löydä autoosi sopiva sytytystulppa. Löydät lisää laadukkaita varaosia ja tarvikkeita autoosi kätevästi Motointegratorin verkkokaupasta.