Öljynsuodatin, ilmansuodatin ja muut – nämä suodattimet ovat autossa

0
75
Öljynsuodattimen vaihto
© Shutterstock / DuxX

Ilman erilaisia suodattimia yksikään auto ei kestäisi pitkään. Näytämme, mitä tehtäviä suodattimet suorittavat ja miksi ne kannattaa vaihtaa säännöllisesti! 

Autossa on monia erilaisia suodattimia. Ne suorittavat monenlaisia tehtäviä, mutta niitä on myös huollettava tai vaihdettava ajan mittaan. Näytämme, mitä suodattimia kannattaa varoa ja mitä ne merkitsevät autollesi. Monet suodattimista ovat nimittäin erityisen tärkeitä autosi sujuvan toiminnan kannalta. Vaihtamalla eri suodattimet säännöllisesti voit siis parantaa paitsi ajo-ominaisuuksia myös autosi käyttöikää pitkällä aikavälillä. 

Öljynsuodatin
© Shutterstock / Dmitry Kalinovsky

Öljynsuodatin – puhdasta öljyä sujuvaan toimintaan 

Öljynsuodattimia käytetään kaikissa nykyaikaisissa ajoneuvoissa, joissa on polttomoottori. Tämä johtuu siitä, että öljy voitelee moottorin ja varmistaa tasaisen toiminnan. Prosessin aikana voi käydä niin, että moottorista ja letkuista irtoaa pieniä hiukkasia, jotka kelluvat öljyssä. Jos nämä hiukkaset huuhtoutuisivat toistuvasti letkujen kautta moottoriin, se tukkeutuisi lopulta eikä toimisi enää tehokkaasti tai jopa vaurioituisi. Suodatin varmistaa siis, että likapartikkelit, palamisjäämät ja noki suodatetaan pois öljystä eivätkä ne siten rasita moottoria enempää. 

Säännöllinen tarkastus ja ennen kaikkea öljynsuodattimen vaihtaminen öljynvaihdon yhteydessä voi varmistaa, että ajoneuvosi ei ainoastaan elä paljon pidempään, vaan se voi myös aktiivisesti suojata moottoria vaurioilta. Oikean öljynsuodattimen valinta riippuu aina ajoneuvon valmistajasta ja mallista. Toimittajat, kuten Filtron tai jopa Meyle, tarjoavat erilaisia suodattimia yleisimpiin ajoneuvoihin. Vaihda suodatin yksinkertaisesti tulevan öljynvaihdon yhteydessä ja hyödy öljyn optimaalisesta suodatuksesta ja siitä johtuvasta autosi paremmasta ajokilometrimäärästä. 

Polttoainesuodatin – huoleton tankkaaminen on tehty helpoksi 

Vaikka Suomessa käytettävän polttoaineen laatu on erittäin korkea, voi silti käydä niin, että tankkauksen yhteydessä säiliöön pääsee likaa ja muita hiukkasia. Jos polttoainetta ei suodateta, vaan se kuljetetaan suoraan moottoriin, tämä voi johtaa nopeasti ongelmiin. Likahiukkaset voivat nimittäin lisätä merkittävästi moottorin kulumista ja aiheuttaa myös ongelmia sytytyksessä. Hiukkaset voivat esimerkiksi juuttua polttoaineen käsittelyjärjestelmän erittäin hienoihin reikiin ja siten tukkia ne. Polttoaineessa oleva vesi taas voi johtaa ruosteen muodostumiseen moottoriin ja pahimmassa tapauksessa vaurioittaa moottoria pysyvästi. Polttoainesuodatin poistaa lian ja veden polttoaineesta ja varmistaa, että se pääsee moottoriin optimaalisena. 

Vaikka Boschin, Knechtin tai K&N:n kaltaiset valmistajat tarjoavat sopivia suodattimia monenlaisiin ajoneuvoihin ja moottoreihin, näiden suodattimien vaihtaminen voi usein olla maallikolle haastavaa. Tällöin on yleensä järkevämpää hankkia oikea suodatin itse ja teettää sen vaihto korjaamolla. 

Ilmansuodatin – jotta moottori voi hengittää syvään 

Ilmansuodatin
© Shutterstock / homydesign

Raikasta ilmaa eivät tarvitse vain autossa istuvat ihmiset, vaan tietenkin myös itse moottori. Sekä palamista että jäähdytystä varten moottoriin on saatava riittävästi ilmaa. Mutta koska ilma on sekä pölyn että erilaisten likahiukkasten saastuttamaa, siitä voi tulla nopeasti ongelmallista. Ympäristöstä ja ympäristömuuttujista riippuen ilmanlaatu voi usein vaihdella valtavasti. Jos tällaista saastunutta ilmaa pääsee suoraan moottoriin ja sen päälle, se voi johtaa nopeasti kulumisen merkkeihin. Tämä johtuu siitä, että ilmassa olevat hiukkaset toimivat suuren nopeuden vuoksi hiekkapaperin tavoin ja voivat siten vahingoittaa moottoria pysyvästi. 

Näin ollen tätä suodatinta ei pitäisi vain tarkistaa säännöllisesti, vaan se pitäisi myös vaihtaa, kun se on kulunut tai liian likainen. Usein suodattimen voi vaihtaa hyvin helposti itse, jopa ilman teknistä osaamista, joten vaihto on nopea ja helppo. 

Raitisilmasuodatin – raikasta ilmaa kuljettajalle ja matkustajille 

Erityisesti allergikot tuntevat ongelman, joka johtuu siitä, että suuri osa vuodesta voi olla ongelmallista viettää ulkona. Nuha ja vetiset silmät ovat kuitenkin autolla ajaessa enemmän kuin haitaksi. Tästä syystä myös auton sisätilojen ilma suodatetaan. Matkustamon raitisilmasuodatin ottaa tämän tehtävän hoitaakseen ja suodattaa myös monia muita ainesosia ilmasta. Suodatin imee muun muassa siitepöly- ja likahiukkasia, nokea, typpeä, hiilivetyjä ja myös rikkidioksideja. Varsinkin ruuhkassa tai hitaassa kaupunkiliikenteessä odottaessasi olet taatusti kiitollinen matkustamon ilmansuodattimen toimivuudesta. 

Tästä syystä sinun on joka tapauksessa paitsi tarkistettava myös vaihdettava se säännöllisesti. Tämä johtuu siitä, että useimmat näistä suodattimista on rakennettu siten, että niiden kuormitusta ei voi tunnistaa ensi silmäyksellä. Jos se on kuitenkin jo tukkeutunut epäpuhtauksista, se tuskin pystyy enää suodattamaan, eikä se ennen kaikkea voi enää päästää ilmaa sisätiloihin. Siksi nämä suodattimet on aina vaihdettava säännöllisesti. Koska näitä suodattimia tarjoavat monet eri valmistajat, kuten Knecht tai Filtron tai K&N, voit valita vapaasti. Voit siis helposti jälkiasentaa oikean suodattimen käytännössä mihin tahansa autoon. Etenkin, kun vaihtaminen onnistuu helposti myös maallikoilta. 

Raitisilmasuodatin
© GettyImages / Mihajlo Maricic

Monet suodattimet, joilla on suuri vaikutus 

Näin näet, kuinka monta eri suodatinta on käytössä ajoneuvossasi, jotta saat vapaan ja vahingoittumattoman kyydin. Valitettavasti monet kuljettajat jättävät nämä suodattimet täysin huomiotta ja yllättyvät sitten, kun joko ajonlaatu tai eri osien käyttöikä heikkenee. Eri suodattimien säännöllinen vaihtaminen on vakiovaruste, kun ajoneuvo tarkastetaan. Vanhempien ajoneuvojen osalta kannattaa katsoa vielä tarkemmin, sillä tässä tapauksessa suodattimien säännöllinen vaihtaminen voi itse asiassa pidentää ajoneuvojen käyttöikää tuntuvasti. Valitse eri valmistajat, kuten Bosch, K&N, Meyle, Knecht tai jopa Filtron, jos tarvitset sopivia polttoainesuodattimia, öljynsuodattimia, matkustamon suodattimia tai ilmansuodattimia. Näin voit hyötyä optimaalisesta OEM-laadusta ja löytää tarkasti sopivia suodattimia käytännössä kaikkiin yleisiin ajoneuvoihin. 

MAHLEn suodattimet 

knecht-raitisilmasuodatin
© motointegrator.fi / Raitisilmasuodatin MAHLE KNECHT LAK 454

Jotta ajoneuvon sisäilma pysyisi vapaana pölystä ja siitepölystä, autoon asennetaan erityisiä suodattimia. Koska liikenteen ilmansaasteet lisääntyvät yhä enemmän, toimiva raitisilmasuodatin on erittäin tärkeä. Jos se ei ole enää kunnossa, pakokaasut, siitepöly, pöly tai noki pääsevät suoraan ajoneuvoon, mikä voi aiheuttaa huomattavan terveyshaitan. Siksi tarjoamme sinulle MAHLEn suodattimia. Saat suodattimet, joiden pituus on 275 mm, leveys 181 mm ja korkeus 30 mm. Tämä suodatin sopisi esimerkiksi Nissanien kaltaisiin ajoneuvoihin. Tarjoamme suodattimia myös Renaultille, Volvolle ja Porschelle. Mutta miksi juuri valmistajalta MAHLE? MAHLE on johtava kansainvälinen kehityskumppani. Konsernin tavoitteena on tehdä liikkumisesta mukavampaa, ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa sinulle. 

Tilaa haluamasi MAHLE-osat ja hyödy valmistajan laadukkaista tuotteista. Odotamme innolla tilaustasi!