Ajovalojen oikea säätäminen

0
52
Ajovalojen säätö
© GettyImages / Peter Cade

Autosi ajovalojen säätäminen ja mitä pitää ottaa huomioon

Autosi ajovalot kannattaa säätää viimeistään silloin, kun vastaantulevat ajoneuvot vilkkuvat sinulle. Auton ajovalot on myös tarkistettava ja tarvittaessa säädettävä, jos tie ei ole tarpeeksi valaistu pimeässä tai jos niiden valoväli on liian pieni.

Auton ajovalojen oikea säätäminen: miksi tämä on niin tärkeää?

Auton ajovalojen oikea säätäminen ei liity vain omaan näkyvyyteen pimeässä, vaan se on myös usein aliarvioitu turvallisuuskriteeri. Ajovalojen kallistuskulman asetus ei saa olla liian korkea eikä liian matala. Jos kallistuskulma on liian matala, näkökenttäsi pimeässä rajoittuu huomattavasti ja menetät arvokkaita metrejä näkyvyyttä. Jos ajovalot on asetettu liian korkealle, ne häikäisevät vastaantulevia tienkäyttäjiä. Vähintään yhtä tärkeää kuin oikea asetus on auton ajovalojen säännöllinen tarkastus. Jos jokin on vialla, vastaantulevat tienkäyttäjät saattavat häikäistyä ja oma näkökenttäsi voi olla pimeässä pahasti rajoittunut. Jotta ajovalot voidaan säätää oikein, on kuitenkin täytettävä tietyt edellytykset. Tämä koskee sekä klassisia valaistusjärjestelmiä, joissa on halogeenilamput, että nykyaikaisia ajovaloja, joihin asennetaan yhä useammin energiaa säästäviä LED-valoja.

Ajovalojen säätämisestä tiedettävät asiat

Oikein säädetyt ja toimivat ajovalot ovat tärkeitä, jotta tiellä on turvallista liikkua myös pimeällä. Ajovalojen säätäminen voidaan tehdä usealla eri tavalla. Yksinkertaisimmassa tapauksessa ajoneuvo pysäköidään noin kymmenen metrin päähän kirkkaan seinän eteen. Seinässä on oltava merkinnät, joiden perusteella auton ajovalot voidaan säätää. Tämä säätömahdollisuus on kuitenkin nykyään tuskin yleinen. Nykyään käytetään yleensä erityisiä ajovalojen tasauslaitteita, jotka simuloivat täsmälleen edellä mainittua etäisyyttä kirkkaaseen seinään ja helpottavat siten säätöä huomattavasti, eikä vähiten siksi, että ne vaativat vähemmän tilaa. Vaihtoehtona ovat niin sanotut ajovalaisimien suuntausasennot, jotka on säädettävä tietyn standardin (DIN ISO 10604) mukaisesti. Tämä koskee erityisesti lattian hankintaa ja valaisupintaa autoa vastapäätä olevalla seinällä. Loppujen lopuksi myös maaperäolosuhteiden muutokset vaikuttavat ajovalojen valonjakoon.

Säädä ajovalot itse ohjeiden mukaan

– Tarkista rengaspaine ja korjaa se tarvittaessa, sillä väärä rengaspaine vaikuttaa myös oikeaan säätöön.

– Erittäin tärkeää: Ajovalojen manuaalisen ajovaloalueen asetuksen on oltava vakioasennossa (0), ennen kuin säädät auton ajovalot.

– Kuljettajan istuimella tulisi mahdollisuuksien mukaan istua yksi henkilö ja tankin tulisi olla vähintään puoliksi täynnä, jotta ajo-olosuhteet olisivat mahdollisimman todenmukaiset.

– Sitten auto on pysäköitävä seinän eteen sopivaan suuntaan.

– Seinään tarvitaan vaakasuora apuviiva, joka voidaan merkitä maalarinteipillä. Tämän viivan korkeuden tulisi vastata mahdollisimman tarkasti ajovalojen keskikohtaa.

– Tarvitset myös kaksi pystysuoraa viivaa, jotka merkitsevät seinällä olevien kahden valaisimen välisen etäisyyden. Käytä tähän kahden valaisimen välistä keskimmäistä etäisyyttä, joka on myös merkitty maalarinteipillä.

– Nyt tarvitaan toinen vaakasuora korjausviiva, jonka etäisyyden ensimmäisestä vaakasuorasta viivasta on vastattava ajovalojen kallistuskulmaa. Kun kallistuskulma on 1,2 prosenttia, tämä toinen viiva on sijoitettava 12 senttimetriä ensimmäisen viivan alapuolelle.

– Kun ajovalot on kytketty päälle (lähivalot), valokartion keskipisteen on osuttava täsmälleen korjausviivaan. Silloin kallistuskulma on oikea. Jos näin ei ole, ajovalojen korkeutta on säädettävä yleensä ajovalojen yläpuolelle asennetun korjausruuvin avulla.

– Tämän jälkeen on tehtävä sivusuuntainen säätö. Tärkeintä on, että valokartion valovoimaisin alue on pystysuorien viivojen oikealla puolella. Tarvittaessa korjaus on tehtävä tässäkin kohdassa yleensä suoraan ajovalojen vieressä olevien korjausruuvien avulla.

Ajovalot talvella
© GettyImages / nikamata

Älä unohda säätää sumuvaloja

Samanlainen säätö voidaan tehdä myös sumuvaloille. Tätä varten tarvitaan 20 senttimetriä ensimmäisen vaakasuoran ohjausviivan alapuolelle piirretty viiva. Tässä riittää kuitenkin korkeussäädön korjaus.

Vaihtoehto: ajovalojen säätäminen korjaamossa

Ajovalojen säätö on tarkempi, kun se tehdään korjaamossa. Korjaamolla on tätä tarkoitusta varten erityinen ajovalojen säätölaite. Säätö kestää yleensä vain muutaman minuutin, ja monet korjaamot tekevät sen jopa ilmaiseksi. Kustannuksia voi aiheutua vain, jos valojärjestelmässä on vikoja.

Milloin ajovalot yleensä säädetään?

Ajovalojen säätö olisi suoritettava mahdollisimman säännöllisesti, mieluiten kerran vuodessa. Ajovalojen säätö on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa korjata syksyllä, kun pimeä vuodenaika alkaa. Säätö voi olla tarpeen myös näiden aikavälien ulkopuolella, jos ajoneuvoon tehdään korjauksia tai korjataan onnettomuusvahinkoja.

Mitä minun on otettava huomioon valoja säädettäessä?

Tarkkuus on ensisijaisen tärkeää auton ajovaloja säädettäessä. Vähintään yhtä tärkeää on luoda mahdollisimman realistiset ajo-olosuhteet (ks. edellä oleva maininta ajoneuvon miehittämisestä ja tankin täyttämisestä vähintään puoliväliin). Lisäksi ajoneuvo ei saa olla kuormitettuna säädön aikana.

Miten LED-ajovalot säädetään?

Useimmissa ajoneuvoissa LED-ajovalojen säätö voidaan suorittaa tavanomaisen säätölaitteen avulla. Tämä koskee ainakin sellaisten ajovalojen säätöä, joissa on vain yksi optinen linssi. Joidenkin ajovalojen, erityisesti niiden, joissa on useita valonlähteitä, osalta on kuitenkin otettava huomioon joitakin erityispiirteitä. Esimerkiksi säätölaitteen konvergointilinssi on usein liian pieni, jotta se pystyisi keräämään kaikkien LED-valojen lähtevän valon samanaikaisesti, mikä aiheuttaa vaikeuksia säädön aikana. Jos et ole varma säädöstä, se kannattaa teettää asiantuntijayrityksellä tai valtuutetulla jälleenmyyjällä.

Mitä töitä on tehtävä ennen ajovalojen säätöä?

Kaikki korin tai valaistusjärjestelmän korjaukset on tehtävä ennen ajovalojen säätöä. On myös tärkeää valmistella ajoneuvo ja tarvittaessa pysäköintipaikka asianmukaisesti.

Kuinka paljon valojen suuntaus maksaa?

Ajovalojen suuntausten kustannukset voivat vaihdella korjaamosta riippuen noin 10 ja 60 euron välillä. Jos olet onnekas, korjaamo suorittaa myös ajovalojen säädön palveluna ilmaiseksi.

Miksi ajovalot oikeastaan säädetään?

Auton ajovalot
© GettyImages / deepblue4you

Ajovalojen suuntaus tai tarkistus voi olla tarpeen useista eri syistä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi onnettomuusvahingot, valaistusjärjestelmän mekaaniset vauriot (esim. iskut) tai yksinkertaisesti tietty materiaalin kuluminen ja siihen liittyvät pienet muutokset ajovalojen säätöön. Voit olla turvallisella puolella, jos suuntaus tehdään kerran vuodessa esimerkiksi ajoneuvon katsastuksen yhteydessä.

Vielä muutama huomautus ajovalojen säätöalueesta

Monet kuljettajat eivät muuten käytä ajovalojen säätölaitetta lainkaan tai käyttävät sitä väärin. Sen tarkoituksena on säätää ajovalot hieman alemmaksi, kun ajoneuvo on raskaasti kuormattu ja siten ajovalot häikäisevät vastaantulevia kuljettajia, jos ajovalojen kantaman säätöä ei korjata. Oletusasetus on ”0”, ja vasta kun ajoneuvo on raskaammin kuormattu, on käytettävä ajoneuvossa olevaa säätölaitetta riippuen siitä, kuinka raskaasti tavaratila on kuormattu tai jos ajoneuvossa on useita lisämatkustajia.