Turvallisuus autossa – matkalla lemmikkien kanssa

0
93
Lemmikki autossa
© Shutterstock / oneinchpunch

Lemmikit on ehdottomasti pidettävä turvassa autossa, jotta voit suojella itseäsi ja olla häiritsemättä kuljettajaa. Muuten voi seurata sakkoja ja vakuutusongelmia!

Lisää lemmikkieläinten turvallisuutta autossa

Lemmikkieläinten turvaaminen autossa ei ole pelkkää huolenpitoa – eläimen, matkustajien ja auton kannalta. Valjaat ja laatikot estävät eläimiä juoksentelemasta ympäriinsä ajon aikana, estämästä kuljettajaa tai vahingoittamasta matkustajia. Samoin auto pysyy suojassa naarmuilta tai karvoilta. Suomen tieliikennelain mukaan kuljettaja tai lemmikin omistaja on vastuussa ”kuorman”, kuten koiria ja kissoja kiinnittämisestä. Kaikkien ihmisten pitää autossa käyttää turvavyötä ja kaikki tavarat on kiinnitettävä. Vaikka lemmikkieläimistä laista ei mainita erikseen, turvallisuuden näkökulmasta kaikkien matkustamossa olevien täytyy olla turvallisesti kiinnitetty ajon aikana.

Ei siis riitä, että koira laitetaan tavaratilaan. On myös asennettava suojasäleikkö, jotta eläin ei pääse istuimille. Kissalaatikkoa ei myöskään saa vain sijoittaa takapenkille, vaan se on kiinnitettävä hihnalla. Jos eläintä ei ole kiinnitetty asianmukaisesti, kuljettaja joutuu maksamaan sakon. Jos eläin aiheuttaa onnettomuuden tai loukkaantumisen, lisäkustannuksia voi aiheutua vakuutuksesta tai kipu- ja kärsimyskorvauksista.

Lemmikkieläinten tarvikkeet

Mitä vaihtoehtoja koiran tai kissan omistajilla on siis kuljettaa lemmikkinsä turvallisesti autossa? Sopivien lisävarusteiden hankinta riippuu muun muassa autosta ja eläimen koosta. Alla on lueteltu mahdollisia lisävarusteita ja niiden etuja ja haittoja lemmikin turvallisuuden kannalta:

22Laatikko

Sekä koirat että kissat voidaan kuljettaa turvallisesti laatikossa. Pienet eläimet voidaan sijoittaa laatikkoonsa takapenkille – mutta ei koskaan matkatavaroiden päälle tai autoon ilman, että ne on kiinnitetty turvavyöllä. Niitä on parempi kuljettaa tavaratilassa, mikä on suurille koirille joka tapauksessa väistämätöntä.

Kuljetuslaatikon etuna on, että eläin ei voi hypätä tielle turvattomana, kun sivuovi tai takaluukku avataan. Kissoille kannattaa aina valita kuljetuslaatikko. Ne eivät myöskään yleensä ole kalliita. Koirien kuljetuslaatikot ovat koosta riippuen melko kalliita. Vaihtoehtona kuljetuslaatikolle on sisätiloihin ja takaluukkuun päin olevat suojasäleiköt, jotka on ankkuroitu tukevasti.

Turvavyö

Koira autossa
© Shutterstock / Andrey_Popov

Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää eläimen turvavyöllä yhdistettynä valjaisiin takaistuimella. Käsittely on hyvin yksinkertaista ja eläin on lähellä omistajaansa. Turvavyö on sovitettava eläimen ruumiinpainoon. Lisäksi valjaiden on oltava hyvin pehmustetut ja vyön mahdollisimman lyhyt. Erittäin tärkeää: Älä koskaan kiinnitä valjaita kaulapantaan.

Alhaiset hankintakustannukset ovat eduksi. On kuitenkin myös joitakin haittoja:

Eläimen suuri liikkumisvapaus sisätiloissa ja siten vähäinen turvallisuus.

Valjaiden huono laatu ja vyö voi revetä nopeasti.

Eläimen kehoon kohdistuva suuri, pistemäinen kuormitus.

Turvavyöt eivät ole ratkaisu suurille koirille – ilman lisäsuojaa tavaratilassa.

Suojapeite

Suojapeite suojaa ensisijaisesti autoa lialta ja naarmuilta. Niitä on saatavana sekä tavaratilaan että takapenkille ja eri kokoisina. Ne eivät kuitenkaan suojaa eläintä tai matkustajia, tai vain hyvin rajoitetusti pienempiä eläimiä. Ne eivät siis ”korvaa” muita turvatarvikkeita, vaan ainoastaan täydentävät vyötä ja tavaratilan suojasäleikköä.

Suositellaan seuraavaa: Kuljeta suuria koiria laatikossa tai vähintään turvavyöllä ja suojapeitteellä varustettuna tavaratilassa (sekä väliseinäristikolla). Pienet koirat ja kissat tulisi mieluiten kiinnittää pieneen laatikkoon takaistuimella tai jalkatilassa.