Käytä jarrumännän säätölaitetta oikein 

0
115
Jarrumännän säätölaite
© Shutterstock / Golubovy

Yleisiä huomautuksia ennen jarrumännän säätölaitteen käyttöä 

Ensiksi varoitus: ajoneuvoissa, joissa on elektronisesti ohjattu seisontajarru, ei missään tapauksessa pidä vain nollata jarrumäntää. Pahimmassa tapauksessa tällainen toiminta voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita elektroniikalle ja myös jarrusatulan sisällä olevalle mekaniikalle ja johtaa kalliisiin korjauksiin. Selvitä siksi etukäteen, onko ajoneuvossa tällainen seisontajarru. Useimmissa tapauksissa elektroniset seisontajarrut on ensin asetettava huoltotilaan. Kalibroi jarrut uudelleen jarruhuollon jälkeen. 

Ennen kuin voit aloittaa jarrujen korjaustyöt ja jarrumännän palautuslaitteen käyttöä, on tehtävä joitakin valmisteluja etukäteen. 

Kannattaako vaihtaa kuluneet jarrukengät ja jarrulevyt itse? 

Sekä kuluneet jarrukengät että jarrulevyt ovat hyvin yleinen ilmiö ajoneuvoissa. Jos jarrut on vaihdettava, on tärkeää, että jarrumännän sisään painaminen toimii oikein. Jarrumännän palautusohjeissamme näytämme vaihe vaiheelta ja piirroksen avulla, miten tätä työkalua käytetään oikein ja turvallisesti. 

Painaminen tai kääntäminen: erityyppiset jarrumännät 

Jarrumännän säätölaite, sarja TOPTUL 18st
© motointegrator.fi / Jarrumännän säätölaite, sarja TOPTUL 18st

Periaatteessa voidaan erottaa kaksi erilaista jarrumäntämallia. Voit joko kääntää ne takaisin tai yksinkertaisesti työntää ne mekaanisesti sisään. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa ei kuitenkaan juuri koskaan ole jarrumäntiä, jotka on työnnettävä sisään. 

Tätä järjestelmää käytetään kuitenkin edelleen monissa vanhemmissa malleissa. Usein voit kertoa ensi silmäyksellä, mikä järjestelmä sinulla on. Jos esimerkiksi jarrumännässä ei ole uraa, jossa painelevyjen tappi on, kyseessä on yleensä työntömäntä. Jos ura on näkyvissä, mäntää on yleensä käännettävä takaisin. On tärkeää käyttää oikeaa työkalua. Omalla jarrumännän palautustyökalulla puuhastelu on erittäin suosittua monien käyttäjien keskuudessa, mutta se johtaa vain harvoin menestykseen. Pahimmassa tapauksessa jarrumäntä ja sen pidike voivat vaurioitua vääränlaisen käytön seurauksena. 

Oikeiden painelevyjen valitseminen jarrumäntääsi varten 

Jarrumännän säädin TOPTUL JEAF0107
© motointegrator.fi / Jarrumännän säädin TOPTUL JEAF0107

Jotta jarrut sopisivat yhteen, sinun on nyt valittava sopivat painelevyt. Periaatteessa useimmissa jarrumännän uudelleensäädöissä on suuri valikoima erilaisia paine- ja kiinnityslevyjä. Niitä on käytettävä sopivan kokoisina, jotta jarrumäntä voidaan palauttaa turvallisesti. Sopivia levyjä on yleensä melko helppo löytää. Toisaalta tietyt painelevyt sopivat tietyille ajoneuvovalmistajille, toiset taas monille eri jarrumännille. 

Tarvittaessa voit pitää painelevyä jarrumäntää vasten oikean koon löytämiseksi. Painelevyn lisäksi myös niin sanotulla pidätinlevyllä on tärkeä rooli. Tämän levyn tarkoituksena on antaa jarrumännän pidikkeen muodostaa tarvittava paine jarrumännän kääntämiseksi takaisin ja sen palauttamiseksi alkuperäiseen asentoonsa. Myös levyn koolla on tässä yhteydessä tärkeä merkitys. Määritä sopiva levy kokeilemalla sitä tai pitämällä sitä järjestelmää vasten. 

Aseta jarrumännän pidike jarrumäntään ja kiinnitä se vastaavalla lukkomutterilla. Käännä nyt mäntää varovasti, jotta jarrumäntä painuu taaksepäin ja kiinnittyy tähän asentoon. Nyt työ laitteen kanssa on valmis ja voit ryhtyä asentamaan uusia jarrulevyjä tai jarrupaloja. 

Käytetäänkö vasemman- vai oikeanpuoleista jarrumännän palautusta? 

Tämä on todellakin tärkeä kysymys, sillä eri ajoneuvovalmistajien jarrumännät eroavat tässä suhteessa suuresti toisistaan. On tärkeää, ettei jarrumäntää käännetä väärään suuntaan, sillä muuten se voi hypätä ulos jarrusatulasta. Kun käytät jarrumännän palautuslaitetta ensimmäistä kertaa, sinun on siksi oltava erittäin varovainen äläkä kiirehdi työtä. Saat tietoa siitä, mihin suuntaan nykyistä jarrumäntää on sinun tapauksessasi käännettävä, tutkimalla ajoneuvoasi suoraan tai erikoistuneessa korjaamossa. 

Vaihtoehtoisesti voit yrittää varovasti (!) siirtää jarrumäntää sisäänpäin jarrumännän säätimellä. Kiinnitä huomiota männän liikkeeseen ja pyörimissuuntaan. Näin voit nopeasti määrittää, minkä vaihtoehdon tarvitset ajoneuvoosi. 

Monet laitteet suoriutuvat hyvin jarrumännän palautustestistä 

Periaatteessa luotettavuus ja helppokäyttöisyys ovat erityisen tärkeitä useimmissa jarrumännän säätölaitteissa. Lisäksi monet testiin osallistuneista laitteista tarjoavat koko joukon lisävarusteita ja apuvälineitä, jotka tekevät jarrujen työstämisestä entistäkin helpompaa. Sopivien painelevyjen ja yksinkertaisen käytön ansiosta monet testatuista laitteista vakuuttavat täysin. Jos haluat varautua kaikkiin ajoneuvoihin, sinun on muistettava hankkia sopivat laitteet, joissa on myötä- ja vastapäivään kääntyvät karat. Tällä tavoin myös kaikkein erilaisimmat jarrumännät voidaan palauttaa ongelmitta.