-5€ kaikesta

Jarrulevyt

(löytyi 11467 tulosta)

Ne ovat yksi eniten kuormitetuista komponenteista. Samalla ne takaavat turvallisuutesi: jarrulevyt. Ajotyylistä, kuormituksesta ja jarrulevytyypistä riippuen jarrulevyt on tarkistettava ja vaihdettava säännöllisin väliajoin.

Valmistaja CONTITECH

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Jarrulevyt.

Kaikki valmistajat

Palkitussa verkkokaupassamme tarjoamme laajan valikoiman jarrulevyjä huippumerkeiltä, kuten BOSCH, BREMBO, FERODO ja TEXTAR. Käytä käytännöllistä suodatinta ja löydä ajoneuvoosi sopivat jarrulevyt.

Jarrulevyt - toiminta autoissa

Henkilöautoissa voidaan yleisesti ottaen erottaa kolme erilaista jarrutyyppiä. Seisontajarrun (käsijarru ) lisäksi on olemassa rumpujarruja ja levyjarruja. Rumpujarrut olivat aiemmin vakiovarusteena, mutta nykyaikaisissa autoissa käytetään nykyään pääasiassa levyjarruja.

Levyjarruissa jarrulevyt toimivat yhdessä jarrupalojen kanssa jarruttaakseen ja pysäyttääkseen ajoneuvon turvallisesti. Jarrulevyt on kiinnitetty suoraan pyörän napaan. Kun astut jarrupolkimelle, jarrupalat ympäröivät jarrulevyt ja ajoneuvon nopeus pienenee. Tämä aiheuttaa kitkaa ja valtavaa lämpöä. Jarrulevyjen on kestettävä vastaavasti suuria kuormituksia. Tästä syystä osat on valmistettu erityisen korkealaatuisista ja kuumuutta kestävistä materiaaleista. Lisäksi valmistajat kehittävät jatkuvasti innovatiivisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan optimaalinen jäähdytys ja estetään näin komponenttien ylikuumeneminen.

Jarrulevyt - materiaali ja valmistustapa

Sarjatuotantoon tarkoitetut jarrulevyt valmistetaan yleensä teräksestä tai harmaasta valuraudasta, usein yhdessä alumiinin kanssa. Monet valmistajat käyttävät levyjen käyttöiän pidentämiseksi myös erilaisia pinnoitteita

Moottoriurheilussa käytetään usein hiilestä valmistettuja jarrulevyjä. Ne ovat jopa 70 prosenttia kevyempiä kuin tavalliset levyt. Lisäksi ne ovat erittäin lämmönkestäviä ja kestävät jopa 1600 °C:n lämpötiloja.

Ajoneuvosta riippuen voit valita tuuletettujen ja tuulettamattomien jarrulevyjen välillä:

 • Ilman tuuletusta olevat jarrulevyt tai täysjarrulevyt koostuvat kiinteästä levystä, joka on osittain rei'itetty.
 • Tuuletetuissa jarrulevyissä kaksi levyä liitetään yhteen. Tuuletettuihin jarrulevyihin kuuluvat esimerkiksi hammastetut levyt ja uritetut tuuletetut levyt.

Läpirei'itetyt jarrulevyt mahdollistavat myös hyvän jäähdytyksen. Urat, reiät ja urat estävät myös veden kerääntymisen levyihin.

Jarrulevyjen vaihtaminen - vaihtovälit ja kustannukset

Jarrutus on dynaaminen prosessi, jossa kitka johtaa valtavaan lämmöntuottoon. Jotta ajoneuvo ei rikkoontuisi tai vääntyisi, jarrulevyt vaihdetaan aina akseleittain.

Laadukkaat jarrulevyt, kuten Motointegratorin verkkokaupasta löytyvät, kestävät 40 000-120 000 kilometriä. Jarrujärjestelmän käyttöikä riippuu kuitenkin useista eri tekijöistä. Levyjen materiaalista auton ikään ja malliin, ajotyyliin ja tieolosuhteisiin. Kosteus, tiesuola ja korroosio vaikuttavat myös jarrulevyjen ja jarrupalojen käyttöikään.

Jarrujärjestelmä ja erityisesti jarrupalat ja -levyt on tarkistettava säännöllisesti. Näin estetään jarrutustehon heikkeneminen ja pahimmassa tapauksessa jarrujärjestelmän täydellinen vikaantuminen.

Mistä tiedän, onko muutos tarpeen?

Jarrulevyille on määrätty kulumisraja. Tämä perustuu levyjen vähimmäispaksuuteen. Yleensä jarrulevyt on vaihdettava, kun jarrupinnoitteen jäännöspituus on kahdesta kolmeen millimetriä. Valmistajan ilmoittama vähimmäispaksuus, joka on lyhenne "MIN TH", löytyy jarrulevyn reunasta tai levynpäästä. Nykyaikaisissa autoissa on yleensä myös varoitusvalo, joka antaa ajoissa tietoa jarrulevyjen kulumisesta.

Voit myös todeta jarrulevyjen vaihtamisen tarpeen seuraavista merkeistä:

 • Ohjauspyörä tärisee jarrutettaessa
 • Jarrupoljin hankaa
 • Jarrut vinkuvat
 • Jarrutusteho vähenee huomattavasti
 • Ajoneuvo luistaa tai vääntyy
 • Jarrunesteen taso on alhainen

Kuinka paljon jarrulevyjen vaihtaminen maksaa?

Jarrulevyt ovat yksi auton kuluvista osista. Koska jarru on turvallisuuden kannalta tärkeä osa, muutos on aina annettava asiantuntijan tehtäväksi. Jos autoosi on vaihdettava jarrulevyt ja jarrupalat, voit odottaa maksavasi 180-300 euroa.

Uusien jarrulevyjen sisäänajo

Uusien jarrulevyjen pitkän käyttöiän ja luotettavan toiminnan varmistamiseksi ne on jarrutettava kunnolla vaihtamisen jälkeen. Esimerkiksi täysjarrutusta tulisi välttää ensimmäisten 300 kilometrin aikana. Lisätietoja jarrulevyjen oikeasta sisäänajosta on valmistajan ohjeissa.

Tilaa jarrulevyt verkossa Motointegratorilta

Motointegratorin laajasta valikoimasta löytyy ensiluokkaisia jarrulevyjä sekä yli 5 miljoonaa muuta varaosaa ja tarviketta kaikkiin automerkkeihin. Ajoneuvosta, mallista ja valmistusvuodesta riippuen autoosi voivat sopia erilaiset jarrulevyt. Käytä hakua ja löydä oikea varaosa ajoneuvoosi. Kaikissa Motointegratorilta tilattavissa jarrulevyissä on pakollinen ECE-testitiiviste.

Tilaa varaosa jo tänään ja hyödynnä verkkokauppojemme edut. Edullisten hintojen lisäksi meidät erottaa salamannopea toimitus. Jos sinulla on kysyttävää eri jarrulevyistä, premium-valmistajasta tai Motointegratorista, asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Parhaat tuotteet kategoriasta Jarrulevyt

Sijoituskriteerit

Mitä tarkoittaa pääkatsastuksessa tehty huomautus "Jarrulevy takana oikealla - kosketuskuvio viallinen"?

Useimmat ajoneuvon omistajat tulevat tietoisiksi tietyistä vioista vasta, kun korjaamo tai tekninen pääkatsastus huomauttaa niistä. Jarrulevyjen tapauksessa tämä koskee pääasiassa kosketuskuviota. Tämä voi tarkoittaa erilaisia vikoja:

 • - jotkin levyn alueet ovat syöpyneet, jolloin jarrupalat eivät paina levyä jarrutettaessa.
 • - jarrulevyn paksuus ei ole enää riittävä.
 • - jarrupinnassa on syviä uria.
 • - jarrulevyssä on värimuutoksia (sininen)

 

Jos jarrulevyjen jotkin alueet, jotka sijaitsevat jarrupalojen kosketuspinnalla, ovat syöpyneet, tämä osoittaa, että jarrupalat eivät enää paina levyä jarrutettaessa. Tämä voi johtua levyjen epätasaisuudesta (kolhiintumisesta), mutta mahdollisesti myös jarrupalojen juuttumisesta, jolloin jarrupalat painuvat vain osittain levyjä vasten. Mutta myös kallistuneet jarrupalat tai hiekanjyvä jarrupalan ja jarrulevyn väliin jäänyt hiekanjyvä ovat mahdollisia.

Tällöin jarrulevyissä näkyy kuitenkin yleensä syviä uria. Näillä urilla voi kuitenkin olla myös muita syitä: huonolaatuiset jarrulevyt ja/tai jarrupalat, jarrupalojen likaantuminen ja kallistuminen sekä lasimaiset (kuumat) jarrupalat, jotka ovat nyt joskus niin kovia, että kuluminen ei enää tapahdu jarrupalassa vaan jarrulevyssä.

Mitä jarrulevyn värimuutokset tarkoittavat?

Tämän kallistuman tai jarrupalojen, jotka eivät enää irtoa, vuoksi ne jarruttavat enemmän tai vähemmän pysyvästi. Tämä aiheuttaa lämmön kertymistä ja jarrulevy voi jopa alkaa hehkua. Uusien jarrupalojen kohdalla on myös vaarana, että heti vaihdon jälkeen jarrupalat jarrutetaan massiivisesti täyteen. Tämäkin aiheuttaa materiaalin liiallista kuumenemista. Tämä kovettaa jarrupalaa, se muuttuu lasimaiseksi (näyttää lasimaiselta ja muuttuu kovaksi kuin lasi). Tämä aiheuttaa nyt massiivista kulumista levyssä, jolloin jarruvoima on melko pieni. Lisäksi saattaa syntyä hienoja hiushalkeamia.

Jos jarrulevy on muuttunut voimakkaasti siniseksi, se osoittaa, että levy on aiemmin hehkutettu. Tämä muuttaa voimakkaasti jarrulevyn metallin rakennetta ja tekee siitä epävakaan. Levystä tulee kova ja siten helpommin rikkoutuva. Hehkutetut jarrulevyt ovat siksi valtava turvallisuusriski, ja ne on vaihdettava välittömästi. Nyt saattaa olla jopa tarpeen tarkastaa myös jarrusatulat, jarrupalat ja mahdollisesti pyöränlaakerit, koska hehkuvissa jarrulevyissä myös nämä alueet kuumenevat - myös jarruneste, joka on nyt myös vaihdettava.

Mitä tehdä, jos jarrulevy hehkuu?

Hehkuvaa jarrulevyä ei saa missään tapauksessa jäähdyttää vedellä - se voi repiä sen. Jos jarrulevy hehkuu, jarrupalat ovat juuttuneet kiinni eivätkä irtoa. Jatkuva ajaminen ei siis ole mahdollista. Nyt on tärkeää syöttää jarrulevylle mahdollisimman paljon kylmää ilmaa. On myös muistettava, että voi olla myös palovaara (esimerkiksi pyöränlaakerin nestemäinen rasva, joka nyt vuotaa ulos). Alumiinivanteiden rakenne voi myös kärsiä, jos jarrulevy hehkuu hyvin pitkään ja todella massiivisesti.

Miten ruostuneet jarrulevyt voidaan irrottaa?

Ruostuneiden jarrulevyjen tapauksessa on erotettava toisistaan se, mitä kiinnitetään:

 • - jarrulevyn jarrupäällyste
 • - käsijarru kytketään takajarrulevyihin
 • - irrotettava jarrulevy, joka on kiinni napassa

 

Jos jarrupalat eivät irtoa, jarrusatula on saatava jälleen toimintakuntoon. Jarru on siksi purettava vastaavasti. Jos käsijarrua käytetään, mekanismi voi ruostua ja käytännössä juuttua kiinni. Muutama kopautus mekaniikkaan tai jarrulevyn sisäpuolelle voi auttaa (koska jarrukengät voivat olla käsijarrun levyyn integroidussa pienessä jarrurummussa). Käsijarru voi vapautua myös nykivällä käynnistyksellä.

Muussa tapauksessa voi auttaa sama kuin ruostuneen jarrulevyn kohdalla: suihkuta kosketuspintaan (ruuvinreikien kohdalle) ruosteenpoistoainetta ja anna sen vaikuttaa ainakin yön yli. Älä levitä ruosteenpoistoainetta jarrulevyn jarrupintaan tai jarrupaloihin! Olet ehkä myös unohtanut yhden tai kaksi ruuvia, joilla jarrulevyt on lisäksi kiinnitetty napaan. Lisäksi jotkin jarrulevyt on kiinnitetty myös pyöränlaakerin kautta, minkä vuoksi asennus ja irrotus on annettava erikoisliikkeen tehtäväksi (laakerin uudelleen rasvaus ja säätö jne.).

Jarrulevyn kosketuspintaa voi myös auttaa varovainen naputtelu vasaran tylpällä puolella ja puupalikalla. Vasaraa ei saa missään tapauksessa käyttää varsinaiseen jarrulevyyn, koska se voi aiheuttaa levyn vääntymistä. Ajettaessa ja jarrupolkimelle astuttaessa vauriot näkyvät polkimen värähtelynä ylös ja alas. Tällaiset vialliset jarrulevyt on myös vaihdettava välittömästi.

Mikä on jarrulevyjen vähimmäispaksuus tai -mitta?

Vähimmäispaksuutta ei ole aina helppo määrittää, koska sisäisesti tuuletetut ja täysjarrulevyt erotetaan toisistaan. Jarrulevyille ei ole olemassa yhtenäistä vähimmäispaksuutta. Se riippuu myös levyjen valmistajasta. Karkeana nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jarrulevyyn tulisi asentaa kaksi jarrupalasarjaa, ennen kuin se tulisi myös vaihtaa. Selkeän lausunnon jarrulevyn paksuudesta voi aina antaa asiantunteva korjaamo.

Muita huomioitavia seikkoja

Joissakin ajoneuvomalleissa voidaan käyttää joko täysjarrulevyjä tai sisäisesti tuuletettuja jarrulevyjä, kun taas toisissa ajoneuvomalleissa on tiukasti määrätty, mitä jarrulevyjä on käytettävä. Jarrulevyjä vaihdettaessa on vaihdettava myös jarrupalat, sillä ne voivat kutistua. Uusien levyjen kohdalla tämä johtaisi välittömästi naarmuuntumiseen. Lisäksi jarrusatuloiden jarrumännät on saatava toimintakuntoon. Pidemmän vaihtovälin vuoksi myös jarruneste voidaan vaihtaa tällä kertaa (jarruneste vetää puoleensa vettä, jolloin se voi tiivistyä). Viime kädessä jarrunesteen ikä on kuitenkin ratkaisevaa tässäkin tapauksessa.