Urheiluilmansuodattimet – edut ja riskit

0
95
urheiluilmansuodattimen edut
© Shutterstock / Alexandru Nika

Mitä urheiluilmansuodatin tekee? 

Moottorin ilmansuodatin varmistaa palotilaan tulevan imuilman suodattamisen, mikä on välttämätöntä polttoaineen optimaalisen palamisen kannalta. Se estää lika- ja pölyhiukkasten imeytymisen ympäröivästä ilmasta, mikä voi aiheuttaa moottorin mekaanisten osien kulumista. Ilmansuodattimen tehtävänä on valmistaa moottorin toiminnassa tarvittava polttoaine-ilmaseos optimaalisesti ja varmistaa siten tasaisen suuri teho. Koska ilmansuodattimeen on usein yhdistetty muita komponentteja, kuten ilmavirtausmittarit, putki- ja puhdasilmakanavat ja turboahdettujen moottoreiden tapauksessa myös latausilmakanavat, sen optimaalinen toiminta on erittäin tärkeää. Lisäksi urheiluilmansuodatin suojaa virtaussuunnan loppupään komponentteja, erityisesti turboahdinta, ulkoilman vierasesineiden pommitukselta, jotka joutuvat tahattomasti moottoritilaan. 

Onko ilmansuodattimen virittäminen järkevää? 

Vakiomallisen ilmansuodatinkotelon sisällä olevan korvaavan ilmansuodattimen käyttö on edullista ja yleensä nopeaa. Toinen etu on suodatinelementin kestävyys, sillä se on yleensä valmistettu tekstiilikankaasta, jossa on suuri puuvillapitoisuus. Virittämisellä tavoiteltu suorituskykyä parantava vaikutus on kuitenkin yleensä minimaalinen. Avoin urheiluilmansuodatin tarjoaa paremmat mahdollisuudet suorituskyvyn parantamiseen ja tuottaa usein halutun urheilullisemman moottoriäänen. Toisaalta kustannukset ovat korkeammat, asennusaika on pidempi rakentavien muutosten vuoksi ja tekniseen hyväksyntätestaukseen liittyy riski. 

urheiluilmansuodatin
© Shutterstock / tandemich

Mikä on ilmansuodattimen virittämisen tavoite? 

Kun ilmansuodatinta viritetään, urheilullisia ilmansuodattimia käytetään lisäämään moottorin palotilaan johdettavan ilman määrää ja siten lisäämään voimansiirtoyksikön tehoa. On huomattava, että ilmansuodattimen viritys on yleensä osa kokonaiskonseptia, jolla pyritään huomattavasti suurempaan suorituskyvyn lisäykseen. Lisäksi suuremman ilmavirran on tarkoitus tuottaa rikkaampi ja urheilullisempi moottorin ääni. Sen sijaan muilla näkökohdilla, kuten polttoaineenkulutuksen vähentämisellä, ei ole juuri merkitystä viritystoiminnassa. Monet viritysfaneista yhdistävät ilmansuodattimen virittämisen moottorin parantuneeseen vasteeseen kiihdytettäessä. Toiset asiantuntijat pitävät tätä kuitenkin puhtaasti subjektiivisena tuntemuksena, jota ei voida objektiivisesti jäljentää ja joka johtuu todennäköisemmin kovemmasta imuilman äänenvoimakkuudesta, jota esiintyy erityisesti silloin, kun käytetään avoimia urheiluilmansuodattimia. 

Mitkä ovat urheiluilmansuodattimen edut? 

Vakioilmansuodattimen vaihtaminen urheiluilmansuodattimeen on yksi halvimmista tavoista parantaa moottorin suorituskykyä. Ilmansuodattimilla on tärkeä tehtävä jokaisessa polttomoottorissa. Ne suodattavat pienimmat likapartikkelit imuilmasta ja varmistavat siten, että moottori kuluu vähemmän. Tavalliset ilmansuodattimet on suunniteltu niin pieniksi kuin mahdollista ja niin suuriksi kuin suodatinpinta-alan kannalta on tarpeen. Tämä tarkoittaa, että osa polttomoottoreiden suorituskyvystä voidaan hukata. Testit ovat osoittaneet, että vakioilmansuodattimen korvaaminen urheiluilmansuodattimella voi lisätä moottorin suorituskykyä 1-4 %. Tämä lisäys ei ehkä tunnu paljolta, mutta se on hyvin havaittavissa jokapäiväisessä elämässä. 

Mitä hyötyä K&N:n urheiluilmansuodattimesta on? 

k&n urheiluilmansuodatin
© Shutterstock / homydesign

Testit osoittavat, että K & N:n urheiluilmansuodattimet täyttävät optimaalisesti00 vaatimuksen, jonka mukaan ilmavirtausta on estettävä mahdollisimman vähän ja samalla se on puhdistettava erittäin hyvin liasta. Lisääntynyt ilmavirtaus antaa moottorin toimia niin kuin sen pitäisi ja tuottaa enemmän tehoa. Kaikki K&N:n ilmansuodattimet mahdollistavat korkean ilmanläpäisevyyden ja tarjoavat samalla erinomaisen suodatustehon, mikä voi lisätä moottorin tehoa. K&N:n ilmansuodattimet on valmistettu neljästä kuuteen kerrosta erityistä puuvillaharsoa, joka on kosteuttu korkealaatuisella suodatinöljyllä. Tämä erikoisrakenne suodattaa luotettavasti likapartikkelit ja pölyn imuilmasta. K&N:n ilmansuodattimien suodatustehokkuus on yleensä 96-99 prosenttia. K&N on pysynyt uskollisena filosofialleen, jonka mukaan ilmansuodattimet ovat pestäviä ja siten uudelleenkäytettäviä. Tämä on epäilemättä yksi K&N:n urheiluilmansuodattimien suurimmista eduista.