Mukautuva alusta: onko kalliin alustatekniikan hinta sen arvoinen?

0
59
Mukautuvan alustan edut
© Shutterstock / Pavel Chagochkin

Mukautuva alusta: mitä etuja tämä monimutkainen tekniikka tarjoaa? 

Suunnitellessaan tärkeimpiä jousitusosia, kuten jousia ja iskunvaimentimia, autonvalmistajan on viime kädessä tehtävä kompromissi urheilullisuuden ja ajomukavuuden välillä – ellei adaptiivista jousitusta ole asennettu. Tämän tekniikan avulla tärkeimpien komponenttien ominaisuuksia voidaan säätää monimutkaisen tekniikan avulla. Tällaisissa järjestelmissä vaimentimien vastekäyttäytymistä ja kovuutta säädetään yleensä, ja usein tämä tapahtuu jopa automaattisesti. 

Ajoturvallisuuden ja alustan mukavuuden välillä on myös yhteys, sillä korkea mukavuustaso lisää korin värähtelyä ja taipumusta rullaamiseen kaarteissa. Tämän seurauksena myös renkaiden pito heikkenee, millä on luonnollisesti vaikutusta ajoturvallisuuteen. Mukautuva jousitus voi kompensoida tätä jossain määrin. 

Venttiili säätelee öljyn virtausta vaimentimessa 

Teknisesti mukautuvat jousitukset toimivat siten, että iskunvaimenninta ohjataan elektronisesti venttiilin avulla. Tämä venttiili säätelee virtausta ja siten öljynpainetta. Tämä öljynpaine on puolestaan vastuussa vaimentimen kovuudesta. Aktiivisissa järjestelmissä eli mukautuvassa alustassa, joka mukautuu automaattisesti tien epätasaisuuksiin, tarvitaan myös järjestelmä, joka ”lukee” tietä ja säätää vaimentimet sen mukaan. Mercedeksen tapauksessa tämä tapahtuu maastoa tutkivien kameroiden avulla. 

Mukautuva alusta
© Wachira W / Shutterstock

Mukautuva alusta – edut: 

– Alusta voidaan mukauttaa omiin tarpeisiisi tietyissä rajoissa. Jos haluat ajaa urheilullisemmin, se voidaan toteuttaa yhtä helposti kuin mukavampi ajotapa. 

– Turvallisuutta voidaan lisätä automaattisella säädöllä vaaratilanteissa ja välttämällä ajoneuvon vierintaliikkeitä. 

– Vaimentimet voivat mukautua automaattisesti kulloiseenkin lattiapintaan. 

Loppujen lopuksi kaikki markkinoilla olevat järjestelmät toimivat samalla tavalla, vaikka Audi väittää saavuttavansa samanlaisen vaikutuksen käyttämällä venttiilin sijasta pieniä magneettihiukkasia. Nämä magneettihiukkaset sijaitsevat öljyssä. Tämä saa ne kohdentumaan siten, että öljyn virtaus vaimennuksessa estyy, mikä johtaa kovettumiseen. Valmistajien tällaiselta järjestelmältä odottamassa vaikutuksessa on myös eroja: Mercedeksen kaltaiset toimittajat keskittyvät yleensä mukavuuteen, kun taas Porsche keskittyy urheilullisuuteen. Loppujen lopuksi on kuitenkin selvää, että useimmat kuljettajat voivat hyötyä tällaisesta jousitusjärjestelmästä.