Mikä on sallittua ajon aikana? Mitä ei saa tehdä?

0
34
Autolla ajo
© Shutterstock / Dmitry Kalinovsky

Liikennesäännöt – mikä on sallittua ja mikä kiellettyä ajon aikana?

Älypuhelimeen puhuminen, varvassandaalit jalassa tai bikineissä ajaminen – onko tämä kaikki sallittua? Alla on selitetty tärkeimmät liikennesäännöt.

Suomessa on lukuisia liikennesääntöjä, joiden tarkoituksena on varmistaa turvallisuus. Monet kuljettajat ovat kuitenkin epävarmoja siitä, mikä on sallittua tai kiellettyä ratissa. Saanko ajaa uimahousuissa? Mitkä kengät ovat sopivat? Onko dashcam-kameran käyttö sallittua? Seuraavassa oppaassa kerrotaan kaikki, mitä sinun on tiedettävä.

Matkapuhelin ajon aikana
© Shutterstock / Syda Productions

Matkapuhelimet tai älypuhelimet ajon aikana – mitä säännöt sanovat?

Jokainen, joka käyttää matkapuhelinta ajaessaan, on vaarassa joutua vakavaan onnettomuuteen. Puhuminen puhelimeen ajon aikana, viestien kirjoittaminen tai muu älypuhelimen käyttäminen niin, että kuljettaja pitää sitä kädessään, on hengenvaarallista ja siksi Suomen tieliikennelain mukaan ehdottomasti kiellettyä. Siitä rangaistaan 100 euron liikennevirhemaksulla. Nopea vilkaisu on sallittua, mutta laitetta ei saa nostaa esiin ajon aikana. Jos haluat soittaa ajon aikana, sinun on joko käytettävä handsfree-laitetta tai sammutettava auto ja moottori. Kielto ei koske ainoastaan matkapuhelimen käyttöä, vaan myös muiden elektronisten laitteiden, kuten navigaattorin, ääninauhurin, tabletin tai e-kirjan käyttöä. Matkapuhelimen käyttäminen navigointilaitteena on sallittua vain, jos se on asetettu pidikkeeseen eikä sitä pidetä kädessä ajon aikana.

Mitä kenkiä saa käyttää ajaessa?

Paljain jaloin tai varvastossuilla, mitkä ovat sallittuja ajettaessa? Monet ihmiset ovat epätietoisia myös tästä. Jos käytät ratin takana sandaaleja, sinun ei tarvitse pelätä saavasi sakkoa liikennetarkastuksessa. On kuitenkin suositeltavaa olla käyttämättä niitä onnettomuuksien välttämiseksi. On suuri vaara, että liukastut polkimilta tai et ehkä ehdi painaa jarrupoljinta ajoissa. Tällä voi olla vakavia seurauksia, ja sitä voidaan pitää huolimattomana käyttäytymisenä onnettomuuden sattuessa. Jos onnettomuuden syy voidaan jäljittää tähän, on vähintäänkin odotettava sakkoa. Jos toinen henkilö loukkaantuu, myös rangaistusmääräys on mahdollinen. Vastuuvakuutus korvaa aina kolmansille osapuolille aiheutuneet vahingot riippumatta siitä, mikä kenkä kuljettajalla oli päällään. Vakuutusoikeuden kannalta se voi kuitenkin olla ongelmallista, sillä pahimmassa tapauksessa täyskaskovakuutus vähentää etuutta törkeän huolimattomuuden vuoksi tai kieltäytyy kokonaan korvaamasta omalle autolle aiheutuneita kustannuksia. On vaikea todistaa, että onnettomuus olisi tapahtunut sopivilla jalkineilla. Edes paljaat pohjat eivät ole liikennekelpoisia. Käytä siksi ajaessasi sopivia, tukevia ja suljettuja kenkiä. Jos matkustat järvelle, voit aina laittaa varvastossut jalkaasi, kun saavut paikalle.

Entä vaatteet autolla matkustettaessa?

Kesällä ei ole kuuma vain ulkona, vaan myös autossa. On tietysti hyvin houkuttelevaa ajaa kevyesti pukeutuneena tai bikineissä. Vaikka tämä ei olekaan kiellettyä, koska ajamisen aikana ei ole pukeutumissääntöjä, sinun ei pitäisi tehdä niin, koska sinua voidaan syyttää ekshibitionismista. Tämä on seksuaalinen taipumus, jossa asianomainen henkilö nauttii itsensä paljastamisesta alasti muiden edessä. Näin sitä voitaisiin tarkastella. Siksi on suositeltavaa pukeutua asianmukaisesti ajaessa. Ilman suojaa vaarana on myös loukkaantuminen eri tilanteissa, kuten hiertymät ja viillot, jos jarrutat äkillisesti ja turvavyö viiltää ihoosi. Kitkalämpö voi aiheuttaa jopa palovammoja.

Saavatko kuljettajat käyttää autokameroita?

Autoon, esimerkiksi kojelautaan, asennetun dashcam-kameran avulla voit tallentaa kaiken, mitä auton edessä tapahtuu ajon aikana. Mutta mitä säännöt sanovat? Onko tämä sallittua? Tässä on tehtävä ero: Tällaiset tallenteet voivat loukata yleisiä henkilökohtaisia oikeuksia. Pysyvä tallentaminen ilman syytä ei siis ole sallittua. Lyhytaikainen tallentaminen onnettomuuden yhteydessä on kuitenkin mahdollista. Tässä tapauksessa integroitu liiketunnistin käynnistää tallennuksen. Monet kuljettajat käyttävät pientä kameraa todisteena oikeudessa onnettomuuden sattuessa. Tällaiset tallenteet voivat loukata yleisiä henkilökohtaisia oikeuksia. Toimivaltaisten tuomioistuinten on siksi punnittava, kumpi on kussakin tapauksessa tärkeämpää, liikennerikkomuksesta syytteeseen asettaminen vai yksityisyyden suoja. Liittovaltion tuomioistuimen mukaan kojelautakameratallenteet voidaan yleensä hyväksyä todisteeksi siviiliprosessissa. On kuitenkin tärkeää punnita yksilön etuja ja etuja. Älä näytä tallennettuja videoita poliisille äläkä koskaan julkaise niitä verkossa. Jos matkustat ulkomaille, autokamera kannattaa poistaa epäselvän oikeustilanteen vuoksi. Esimerkiksi Itävallassa dashcamit ovat kiellettyjä.

Entä talvivaatteet?

Saako ajaa paksun takin, huivin, pipon ja käsineiden kanssa? Myös tätä kannattaa välttää, vaikka se ei olisikaan lainvastaista. Paksuvuorinen takki on parempi ottaa pois ajettaessa. Se rajoittaa ohjattavuuttasi ja reagointikykyäsi ratissa. Suuri huppu voi estää sinua näkemästä taaksepäin, kun katsot olkasi yli. Myöskään turvavyö ei ole siellä, missä sen pitäisi olla. Se voi myös helposti lipsahtaa ja aiheuttaa pieniä vammoja tai jopa viiltää vatsaan vakavammassa onnettomuudessa. Tämä voi vahingoittaa sisäelimiä. Kun käytät huivia ja hattua, sinun on varmistettava, että näkösi ei heikkene ja että käsineet eivät vaikeuta elementtien käyttöä. Vältä myös kömpelöitä talvikenkiä, sillä ne vaikeuttavat jarru- ja kaasupolkimien käyttöä. Käytä kenkiä, joiden avulla voit aina reagoida asianmukaisesti. Ongelmat vakuutusyhtiön kanssa ovat kuitenkin mahdollisia myös onnettomuuden sattuessa.

Talvivaatteet
© Shutterstock / HomeArt

Yhteenveto

Riittävän ajoturvallisuuden varmistamiseksi kaikkien on noudatettava voimassa olevia liikennesääntöjä. Nämä koskevat eri aloja. Kuljettajien on tiedettävä, mitä tiellä on sallittua. Matkapuhelinta ei saa käyttää eikä näprätä ajon aikana. Tämä koskee kaikkea käyttöä. Vaatetuksesta ja jalkineista ei ole selkeitä sääntöjä. Paljain jaloin tai varvastossuissa ajaminen ei ole rikkomus. Sitä ei kuitenkaan suositella, sillä hätätilanteessa siitä voi olla vakavia seurauksia. Ajaminen bikineissä on myös sallittua, mutta sinua voidaan syyttää häirinnästä. Myös loukkaantumiset ovat mahdollisia. Paksut talvivaatteet ovat myös turvallisuusriski. Oikeudellinen tilanne kojelautakameroiden käytön suhteen on monimutkainen. Se on kielletty, jos autokameraa ei käytetä vain lyhyen aikaa ja tiettyä tilaisuutta varten.