Autoöljy ja moottoripyöräöljy – tärkeimmät erot

0
49

Lyhyesti sanottuna kaikki öljyt eivät ole samanlaisia. Useimmissa tapauksissa moottoripyöräöljy on huomattavasti kalliimpaa kuin autoöljy, ja moni ajoneuvoharrastaja on varmasti ajatellut käyttää yhtä öljyä sekä autoon että moottoripyörään – sillä näin säästetään rahaa. Miksi tämä ei ole hyvä ajatus, missä tarkalleen ottaen on eroja ja miten öljyt toimivat, voit lukea täältä. 

Eri öljyjen peruserottelu 

Ensinnäkin on huomattava, että ei ole olemassa vain moottoripyöräöljyä ja autoöljyä, vaan autoissa käytetään useita öljyjä. 

Autoissa käytetään erikoisöljyjä moottorin, vaihteiston ja taka-akselin voiteluun käytön aikana, ja erilaiset vaatimukset näkyvät eri öljyjen erilaisissa eritelmissä. Esimerkiksi vaihteiston hammaspyörät joutuvat autoissa paljon suuremmalle kuormitukselle, joten niiden osalta tarvitaan erityistä vaihteistoöljyä. 

Moottoripyörissä (ja mopedeissa) tilanne on hieman yksinkertaisempi, sillä tarvitset vain yhden öljyn koko voiteluun. Poikkeuksena ovat mallit, joissa käytetään erityistä keula- ja ketjuöljyä. 

Moottoripyörien ja autojen välillä on merkittäviä eroja lähinnä moottorin kierrosluvun ja jäähdytyksen osalta. Auton moottori on vesijäähdytteinen, kun taas moottoripyörän moottori voi olla vesi- tai ilmajäähdytteinen. Öljyn on siis toimittava hyvin erilaisissa käyttölämpötiloissa näissä kahdessa koneessa. 

Lisäksi moottoripyörät toimivat paljon pienemmällä iskutilavuudella, ja samalla niiden on tuotettava enemmän tehoa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että öljyt altistuvat käytön aikana jopa 160 °C:n lämpötiloille, mutta niiden on silti voiteltava. Moottoripyöräöljy kestää myös korkeammat moottorin kierrosluvut, ja samalla se pystyy johtamaan lämpöä ilmajäähdytteisissä moottoripyörissä. 

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että autojen öljyt vähentävät myös polttoaineen kulutusta. 

Moottoripyörän tai auton omistajan käsikirjasta (tai tietysti netistä) saat nopeasti selville, mitkä öljyt on hyväksytty ajoneuvoosi. ISO-, API- ja SAE-standardien lisäksi aasialaisiin moottoripyöriin sovelletaan myös JASO:n (Japanese Automotive Standard Organisation) eritelmiä. Öljyt on sovitettu paitsi malleihin myös käyttöolosuhteisiin. 

Moottoriöljyn viskositeetti
© Shutterstock / Double Brain

Teoriassa (!) moottoripyöräöljyä voidaan käyttää urheilu- tai ralliautoissa, ja se toimii, mutta vaikka moottoripyöräöljyihin on merkitty tällainen tieto, siinä on yksi juju: auton moottorin pitkäikäisyyttä ei enää taata. Moottoripyöräöljyn toimivuus autoissa perustuu siihen, että öljy vaihdetaan jokaisen urheilukierroksen jälkeen. 

Voiteluöljyn pitkäikäisyys ja luotettavuus voidaan siis taata vain erittäin tiheillä öljynvaihdoilla, sillä muutoin moottorin ikääntymisvaikutus on valtava. Lisäksi moottoripyöräöljy on kalliimpaa kuin vastaava autoöljy, minkä pitäisi entisestään estää sinua käyttämästä sitä väärin. 

Johtopäätös – käytä tarkoitukseen hyväksyttyä öljyä

Auton öljyn käyttöä moottoripyörässä ja päinvastoin ei missään tapauksessa suositella. Käytä vain hyväksyttyä öljyä, sillä muuten vaarannat moottorin ja ajoneuvon toimivuuden ja toiminnan lisäksi myös turvallisuutesi ajon aikana.