Tuulilasinpyyhkimet: Millaisia kiinnitystyyppejä on olemassa ja miten ne asennetaan?

0
40
Tuulilasinpyyhkimet
© Shutterstock / mikrin

Vialliset tuulilasinpyyhkimet: millaisia pyyhkimiä on olemassa?

Tuulilasinpyyhkimet ovat jatkuvassa käytössä sateessa, jäässä ja lumessa. Jos ne ovat viallisia, tuulilasia ei puhdisteta kunnolla, pyyhkijänsulat voivat jättää raitoja tai pahimmassa tapauksessa rikkinäiset tuulilasinpyyhkimet voivat jopa naarmuttaa tuulilasia. Siksi ne on vaihdettava, jos ne eivät enää toimi kunnolla. Jokainen, joka on joskus kokenut vian, tietää, että tämä on erittäin vaarallista.

Erilaiset tuulilasinpyyhkimet

Tuulilasinpyyhkimet eroavat kooltaan ja muotoilultaan sen mukaan, missä niitä käytetään. Lyhimmät tuulilasinpyyhkimet asennetaan ajovaloihin ja pisimmät tuulilasiin. Lyhyempiä tuulilasinpyyhkimiä käytetään takalasissa. Takalasinpyyhkimet on yleensä vaihdettava harvemmin, koska niitä ei käytetä yhtä usein kuin etulasinpyyhkimiä, joten niissä on vähemmän kulumisen merkkejä. Tuulilasiin asennetaan yleensä kaksi tuulilasinpyyhintä suuren lasipinnan vuoksi. Pidempi pyyhin sijaitsee yleensä kuljettajan puolella ja lyhyempi pyyhin matkustajan puolella. On olemassa tuotteita, jotka voit asentaa itse lyhyessä ajassa.

Millaisia kiinnitystyyppejä on olemassa?


Rungolliset pyyhkimet

Rungolliset pyyhkimet tekevät vaikutuksen klassisella ulkonäöllään ja pehmeän ja kovan kumin ihanteellisella yhdistelmällä. Ne koostuvat metallirungosta, jossa on useita liitoksia. Ne mukautuvat tuulilasiin ja jakavat kosketuspainetta. Ajomelu on mahdollista suurilla nopeuksilla. Pyyhkimet ovat myös herkkiä jäätymiselle. Asennus on helppoa pikakiinnitysjärjestelmän ansiosta:

– kiinnitä

– napsauta paikalleen

– aja

Sinun ei tarvitse käydä korjaamolla vaihtaaksesi tuulilasinpyyhkimet, vaikka sinulla ei olisikaan aiempaa tietoa tai käsityötaitoja. Voit ostaa rungollisia pyyhkimiä sekä etu- että takalasiin eri pituisina. Voit määrittää sopivan pyyhkimen mittaamalla vanhat tuulilasinpyyhkimet tai voit valita tuulilasinpyyhkimet ajoneuvon mukaan.

Tuulilasinpyyhkijät
© Shutterstock / admin_design

Flatblade-pyyhkijät

Aerodynaamisesti muotoillussa Flatblade -pyyhkimessä ei ole niveliä. Tässä käytetään jousikiskoa. Pyyhkijät ovat siten aerodynaamisemman muotoiset. Rungollisten pyyhkimien etuja ovat niiden edullinen hinta ja helppo asennettavuus. Pyyhintätulos on kuitenkin jonkin verran parempi Flatblade-pyyhkimillä niiden tasaisen kosketuspainon ansiosta. Litteät sulat painautuvat tuulilasia vasten litteän muotonsa vuoksi. Ilmavirroilla on näin ollen paljon vähemmän pinta-alaa, johon ne voivat hyökätä, tuulen ääni vähenee aerodynaamisen muodon ansiosta ja pyyhkimien sulkien rasitus on pienempi. Paineen tasainen jakautuminen takaa pidemmän käyttöiän. Sovittimen avulla Flatblade (rungottomia) pyyhkimiä voidaan käyttää myös vanhemmissa ajoneuvoissa. Tällöinkään ei tarvitse mennä korjaamolle, sillä asennus on helppoa valmiiksi asennettujen alkuperäisten sovittimien ansiosta ilman työkaluja tai ennakkotietoja:

– Pyyhkimen varressa on usein koukku, johon sulka on asennettu

– Joskus koukku puuttuu

– Vedä sulka alaspäin koukusta

– Kun asennat uutta sulkaa, varmista, että pidike on oikeassa asennossa, jolloin se kiinnittyy hyvin koukkuun.

– Paina sitten suojus kiinni istuimeen – valmis

Hybridipyyhkijät

Toinen vaihtoehto on hybridi tuulilasinpyyhin. Se on yhdistelmä litteää pyyhintä ja rungollista pyyhintä, mikä tekee siitä virtaviivaisen ja vakaan. Hybridisulassa on runko, mutta se on silti hyvin litteä. Yleispätevän adapterikiinnikkeen ansiosta se sopii lähes kaikkiin ajoneuvoihin. Jokainen pyyhin on samanlainen ja se räätälöidään ajoneuvoon sopivaksi erillisen sovittimen ansiosta. Vedenpitävän muovisuojuksen ansiosta se soveltuu myös talvikäyttöön ja on erittäin kestävä. Hybridipyyhkimet tuottavat erinomaisen pyyhkimistuloksen myös suurilla nopeuksilla. Syynä tähän ovat litteä muotoilu ja integroitu spoileri. Jälkimmäinen takaa optimaalisen aerodynamiikan.

Flatblade-pyyhkimet
© Shutterstock / What Photo

Miten tuulilasinpyyhkimiä huolletaan?

Uudet tuulilasinpyyhkimet voivat hoitaa tehtävänsä yhdestä kahteen vuotta. Niitä on kuitenkin hoidettava huolellisesti. Kun pysäköit talvella, nosta kädet ylös, jotta pyyhkijänsulat eivät jäädy kiinni tuulilasiin. Poista lika, jää tai lumi huolellisesti tuulilasista, jotta pyyhkijänsulat eivät kulu nopeasti. Talvisissa sääolosuhteissa tuulilasinpyyhintäjärjestelmässä on käytettävä pakkasnestettä. Useimpien pyyhkimien kumi on myös puhdistettava säännöllisesti. Käytä tähän sieniä ja pesunestettä tai erityistä autoshampoota. Älä käytä liuottimia, kuten bensiiniä, sillä ne vahingoittavat kumia. Kerran neljännesvuosittain voit suihkuttaa pyyhkimen kuumille silikonisuihketta, jotta kumi pysyy joustavana ja estää sen huokoistumisen niin nopeasti. Tuulilasi on myös puhdistettava säännöllisesti lian tai hyönteisten jäämien poistamiseksi, jotta pyyhkijänsulat eivät rasitu tarpeettomasti.

Milloin on aika vaihtaa tuulilasinpyyhkimet?

Tuulilasinpyyhkimien vaihtamisen tarve ilmenee esimerkiksi silloin, kun kumi huokoistuu tai tuulilasiin muodostuu raitoja, jotka rajoittavat näkyvyyttä. Jos pyyhkimet ovat vanhat ja kuluneet, tästä voi tulla nopeasti vaarallista. Sen lisäksi, että näkyvyys heikkenee, vastaantulevien ajoneuvojen heijastukset voivat nopeasti häikäistä kuljettajaa. Siksi pyyhkimien vaihto on välttämätöntä. Pyyhkimien puristavat äänet pyyhkimisen aikana ovat myös usein merkki viallisista pyyhkimistä.

Pyyhkijänsulat
© Shutterstock / Di Studio

Yhteenveto

Varsinkin likaisella säällä mikään ei onnistu ilman hyvin toimivia tuulilasinpyyhkimiä, jotka edistävät merkittävästi ajoturvallisuutta. Säännöllinen vaihto ja huolto on välttämätöntä, sillä liiallinen kuluminen voi heikentää pyyhkimien suorituskykyä ja siten näkyvyyttä. Voit vaihtaa tuulilasinpyyhkimet itse. Seuraavat asiat koskevat kaikkia malleja: Ennen kuin vanhat pyyhkimet voidaan vaihtaa, ne on irrotettava varresta. Nosta se tätä varten yksinkertaisesti irti tuulilasista niin, että se on kohtisuorassa tuulilasiin nähden. Tuulilasinpyyhin liikkuu tällöin vaakasuoraan. Useimmissa tapauksissa on myös painettava muovista adapteria, jotta tuulilasinpyyhin irtoaa varresta. Uusien tuulilasinpyyhkimien tarkka asennus riippuu tyypistä. Ole erittäin varovainen niitä vaihdettaessa. Jos pyyhkimen varsi osuu tuulilasiin täydellä voimalla, lasiin syntyy nopeasti halkeama. Voit suojata tuulilasin pyyhkeellä.