Auton penkkien puhdistus ja korjaus – auton istuimet taas kuin uudet

0
49
Auton penkkien puhdistus
© GettyImages / gilaxia

Auton penkkien säännöllinen hoito pitää ne hyvännäköisinä pitkään ja lisää ajoneuvon arvoa, kun se myydään. Tässä oppaassa näytetään, miten voit hoitaa, puhdistaa ja korjata auton kangas- tai nahkaistuimet täydellisesti.

Auton kangaspenkkien päällisten puhdistaminen itse

Voit puhdistaa kangaspäällistet auton penkit itse ilman suurta vaivaa ja usein yksinkertaisin keinoin. Ensimmäinen vaihe on imuroida auton istuimet huolellisesti. Poista pinttynyt lika harjalla. Tahrat kannattaa ensin yrittää poistaa lämpimällä vedellä ja liinalla tai sienellä. Päällisteitä ei pidä painaa liikaa, jotta vältetään hankautuminen. Jos tahroja ei saa poistettua vedellä, voit kokeilla erityisiä puhdistusaineita tai erilaisia kotitalousaineita. Erikoisliikkeistä löytyy verhoilujen puhdistusaineita, joilla useimmat tahrat voidaan poistaa ongelmitta.

Ennen kuin käytät näitä puhdistusaineita, testaa niitä ensin piilossa olevalla alueella, jotta näet, aiheuttaako aine värimuutoksia. Käytä puhdistusainetta pehmeällä liinalla tai sienellä. Hiero puhdistusainetta varovasti verhoiluun. Vesitahrojen ja -jälkien välttämiseksi kannattaa aina käsitellä koko verhoilupinta. Anna puhdistusaineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Kun puhdistusaine on imeytynyt, pyyhi päällinen kostealla liinalla tai sienellä irronneen lian ja puhdistusaineen poistamiseksi. Märkäimuri sopii tähän erinomaisesti.

Näillä laitteilla suihkutat verhoiluun vettä ja imuroit välittömästi lian uudelleen. Märkäimureita voidaan käyttää myös tahrojen poistamiseen ja koko verhoilun puhdistamiseen. Verhoilujen puhdistusvaahto soveltuu myös suurten alueiden puhdistamiseen. Suihkuta vaahtoa istuinpäälliseen päälle ja anna vaahdon vaikuttaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Imuroi sitten istuin uudelleen perusteellisesti. Tahmeaa purukumia voi jäähdyttää kylmäpakkauksella pakastimesta, kunnes purukumi muuttuu kiinteäksi ja hauraaksi. Sen jälkeen purukumi voidaan yleensä poistaa.

Auton penkit: etikka, ruokasooda ja muut kotitalousvälineet auton istuinten puhdistukseen

Koeteltuja kotitalouskeinoja auton istuinten suojusten puhdistamiseen ovat mieto pesuaine ja sappisaippua. Voit poistaa veri- tai kahvitahrat lähes vaivattomasti sappisaippualla. Voit ostaa sappisaippuaa mistä tahansa apteekista kiinteänä saippuana tai nestemäisenä liuoksena. Levitä saippuaa tahraan kostealla liinalla. Kun olet antanut sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, voit poistaa tahran ja saippuajäämät toistuvasti pestyllä liinalla.

Liuota noin ruokalusikallinen mietoa pesuainetta litraan haaleaa vettä ja suihkuta sitä tahraan. Altistusajan jälkeen taputtele käsitellyt alueet kostealla ja lopuksi kuivalla liinalla.

Voit poistaa tahrat myös etikkaesanssilla ja etikalla. Sekoita kaksi-kolme ruokalusikallista etikkaesanssia yhteen litraan haaleaa vettä ja suihkuta tahrat tällä liuoksella. Poista liuennut lika kostealla liinalla. Jos käytät etikkaa, käytä vain kirkasta etikkaa. Balsamiviinietikka tai punaviinietikka jättää tahrat istuinpäällisiin. Sen jälkeen penkkien on annettava tuulettua hyvin.

Voit myös käyttää ruokasoodaa tahrojen poistamiseen. Kaada ruokasoodajauhetta suoraan tahran päälle ja kostuta sitä liinalla tai suihkepullolla. Anna jauheen imeytyä ja poista se sitten kostealla liinalla. Voit imuroida kuivuneen jauheen pois.

Auton nahkapenkkien asianmukainen puhdistus

Autosi nahkaistuinten puhdistamiseen kannattaa käyttää erityisiä nahkapuhdistusaineita. Kotikonstit, kuten etikka tai partavaahto, eivät sovellu tähän tarkoitukseen. Imuroi penkit ensin perusteellisesti ja harjaa pinttynyt lika pois. Levitä sitten nahanpuhdistusainetta säästeliäästi ja vähän painetta käyttäen sienellä tai pehmeällä liinalla. Puhdistusaine pyyhitään sitten uudelleen pois hieman kostealla liinalla. Liina ei saa olla märkä. Liika kosteus vahingoittaa nahkaa. Se haurastuu ja laajenee ajan mittaan.

Puhdistuksen lopuksi istuinpäälliset hierotaan nahanhoitoaineella. Nämä tuotteet suojaavat nahkaa ja pitävät sen pehmeänä ja joustavana. Yleissääntönä on, että nahkaiset istuinpäälliset tulisi käsitellä hoitoaineella kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Kengänkiillotusaine ei sovellu tähän. Se johtaa yleensä vaatteiden värjäytymiseen.

Mitä auton penkkien puhdistus maksaa?

Jos et halua puhdistaa autosi istuimia itse, voit antaa työn ammattilaisen tehtäväksi. Autokorjaamot ja ammattitaitoiset autonhuoltajat tekevät tämän työn suhteellisen pienellä rahalla. Voit odottaa maksavasi noin 10-20 euroa istuimen verhoilun puhdistamisesta. Nahkaistuimen perusteellinen puhdistus maksaa huomattavasti enemmän, noin 40-50 euroa. Jos haluat puhdistaa vain nahkaverhoilun, sinun on varauduttava maksamaan noin 20-30 euroa istuimesta.

Auton penkit: Voiko auton istuimen suojuksen korjata itse?

Voit korjata tietyt auton istuinpäällisten vauriot itse. Kangaspäällisten korjaussarjoja on saatavana erikoisliikkeistä noin 30 eurolla. Nämä sarjat soveltuvat erityisesti palohaavojen korjaamiseen. Ne sisältävät erikoisliimoja, tekstiilejä ja tekstiilikuituja, joilla voit korjata lähes kaikki kangasistuinten päälliset.

Korjaus on periaatteessa yksinkertainen, mutta vaatii jonkin verran harjoittelua. Ensin sinun on puhdistettava palanut reikä perusteellisesti ja leikattava kankaan palaneet reunat pois. Voit käyttää tähän hienoja, teräviä kynsisaksia tai erittäin terävää veistä. Vuoraa sitten kankaassa oleva paloreikä kankaanpalalla.

Kangas liimataan verhoilupäälliseen sarjan mukana tulevalla erikoisliimalla. Kun liima on kuivunut, reikä täytetään kangaskuitujen ja liiman seoksella ja korjatulle alueelle ripotellaan sopivia sarjan kangaskuituja. Kangasalusta estää reikää laajenemasta kuormituksen alla ja korjaustäytettä repeämästä. Tarkka menettely on kuvattu yksityiskohtaisesti korjaussarjan ohjeissa.

Nahkaverhoilussa olevat repeämät ja reiät voidaan vuorata kangas- tai nahkapalalla ja liimata. Tämän jälkeen reiät tiivistetään kokoon leikatulla nahkalaastilla ja tämän alueen nahka käsitellään nestemäisellä nahalla. Nestemäinen nahka on värillinen erikoislisäaine, joka pysyy joustavana kuivuttuaan. Nestemäistä nahkaa voidaan käyttää myös nahan hauraiden alueiden tasoittamiseen tietyissä rajoissa.

Auton penkit
© GettyImages / zoff-photo

Mitä auton penkkien korjaus maksaa?

Istuimen päällisen korjauskustannukset riippuvat päällisen materiaalista. Älykäs reiän tai pienen repeämän korjaaminen kangaspäällisessä maksaa noin 40-50 euroa. Nahkaisen istuimenpäällisen korjaamisesta voit odottaa maksavasi noin 70-80 euroa. Synteettisestä nahasta valmistetut päälliset voidaan korjata hieman halvemmalla, noin 60 eurolla.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että uusi kangaspäällinen maksaa työntehtävineen noin 200-450 euroa autosta riippuen. Uutta nahkaverhoilua varten joudut kaivamaan paljon syvemmältä taskustasi. Parhaimmillaan uusi nahkainen istuinpäällinen maksaa noin 500 euroa. Useimmissa tapauksissa uuden nahkaverhoilun hinta työineen on noin 1 000-1 200 euroa istuinta kohden.