Tuulilasin vaihto – mitä on otettava huomioon?

0
37
© GettyImages / Nam Ju Lee

Tuulilasi on osa moottoriajoneuvon rakenteellista eheyttä. Se suojaa matkustajia onnettomuuden seurauksilta, erityisesti kaatumisen yhteydessä. Vaurioitunut tai haljennut tuulilasi ei ole vain ruma näky, vaan se voi myös aiheuttaa vakavan turvallisuusongelman.

Miten tuulilasiin voi syntyä halkeama?

Tuulilasiin voi tietysti syntyä halkeama tai murtuma useista syistä. Yleisimmin edessä olevasta ajoneuvosta putoaa roskia tai lastinpalasia tai jotain heitetään tieltä ylös. Tämä tilanne on aivan liian yleinen kuljettajille, jotka käyttävät säännöllisesti moottoriteitä ja muita ruuhkaisia teitä. Muita syitä ovat mm:

+ tuulilasin huono asennus

+ lämpötilan muutokset

+ voimakas auringonvalo, kuumuus

+ paineen muutokset

+ lasissa olevat viat

+ rakeet, katkenneet oksat, pallo

Kuinka suuri halkeama tuulilasissa voi olla?

Se, voidaanko tuulilasissa oleva halkeama korjata vai ei, riippuu kolmesta tekijästä:

+ halkeaman sijainnista

+ halkeaman pituudesta

+ halkeaman syvyydestä

Kaksi vaarallisinta aluetta, joissa tuulilasi voi halkeilla, ovat näkökentässäsi ja tuulilasin reunoilla. Jos kuljettajan puolella oleva halkeama on muutamaa senttimetriä pidempi, uuden tuulilasin asentaminen on välttämätöntä.

Pienempiä halkeamia tai tuulilasin reunoilla olevaa syvää halkeamaa ei yleensä voida korjata. Jos tuulilasin kehä vaurioituu, on suurempi riski, että tuulilasi rikkoutuu kokonaan onnettomuuden sattuessa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos vaurio on suurempi kuin neljäsosa tuulilasista tai jos siinä on yli 9 cm pitkiä halkeamia, kannattaa asentaa uusi tuulilasi. Jos vaurio on kuljettajan välittömässä näkökentässä, se ei saisi ylittää kahden euron kolikon kokoa. Huomaa, että pienempiä halkeamia ja erittäin syviä lohkeamia ei välttämättä ole mahdollista korjata.

Tuulilasi autossa
© GettyImages / bunyarit

Vaurioitunut tuulilasi aiheuttaa riskejä

Ajaminen haljenneella tuulilasilla lisää onnettomuusalttiutta ja vaarantaa matkustajien lisäksi myös lähistöllä olevien ihmisten hengen. Vaurioitunut tuulilasi tai tuulilasi, jota ei ole säädetty ja teipattu kunnolla, voi ponnahtaa ulos törmäystilanteessa. Tuulilasi toimii myös auton rakenteellisena tukena, joten väärin asennettu tuulilasi voi aiheuttaa jopa katon romahtamisen.

Erityisesti profiloidut rakenneosat, joita autoissa kutsutaan pylväiksi, edistävät merkittävästi ajoneuvon vakautta. Niitä kutsutaan A-, B-, C- ja D-pilareiksi, ja ne ulottuvat auton alapohjasta kattoon. A-pilarit sijaitsevat ajoneuvon etuosassa. A-pilari on ohentunut monien vuosien ajan, joten tuulilasi on nykyään turvallisempi turvaominaisuus kuin muutama vuosikymmen sitten. Jos tuulilasia ei vaihdeta oikein, se ei tartu kunnolla ajoneuvoon.

Ajaminen vaurioituneen tuulilasin kanssa

Pienemmät sirut voi helposti korjata hyvämaineinen autolasiasiasiantuntija. Jos vaurio on kuitenkin liian laaja ja luottokortin pituinen ja levyinen, tuulilasi on vaihdettava.

Tavalliset tuulilasit koostuvat kahdesta läpinäkyvästä lasinpalasta, jotka on liimattu keskeltä vinyylihartsilla. Vinyylihartsi pitää lasin paikoillaan iskun tai törmäyksen aikana ja estää lentävät lasinsirut, jotka voivat aiheuttaa vakavia tai kuolemaan johtavia vammoja. Jos vinyylihartsi tai turvakerros halkeaa tai irtoaa, tuulilasi ei enää kestä suuria törmäyksiä.

Tämä tarkoittaa, että kuljettaja ja matkustajat eivät ole enää optimaalisesti suojattuja. Törmäystilanteessa lentävät lasinsirpaleet voivat aiheuttaa vakavia tai kuolemaan johtavia vammoja. Suuri halkeama voi myös vaikuttaa haitallisesti kuljettajan näkökenttään. Auringonvalon tai ajovalojen häikäisy voi vaikeuttaa näkemistä ajon aikana.

Voiko tuulilasi myös halkeilla?

Tuulilasi on laminoitua eli se koostuu kahdesta lasikerroksesta, joiden välissä on ohut muovikalvo. Tämä rakenne, joka tunnetaan myös nimellä ”turvalasi”, estää lasin rikkoutumisen vaarallisiksi sirpaleiksi. Haljennut tuulilasi hajoaa yleensä pienemmiksi paloiksi.

Milloin vaurioitunut tuulilasi on vaihdettava?

Auton tuulilasi
© GettyImages / nopponpat

Jos et ole varma, pitäisikö tuulilasi korjata vai vaihtaa, käänny asiantuntijan puoleen. Asiantuntija voi auttaa sinua päättämään, onko korjaus vai vaihto parempi vaihtoehto ajoneuvollesi. Äärimmäinen kuumuus tai kylmyys voi rasittaa iskemäkohtaa ja tehdä siitä suuremman. Korjaaminen on yleensä halvempaa kuin täydellinen vaihto.

Joka tapauksessa vaurioitunut lasi on vaihdettava mahdollisimman pian. Pienet halkeamat tai vauriot voivat ajan mittaan kasvaa suuremmiksi, ja suuret halkeamat voivat olla vaaraksi sinulle ja matkustajille.

Sinun tulisi varata aika autolasiasiasiantuntijalle, joka korjaa lohkeilevan tai halkeilevan lasin ajoissa. Monet yritykset tarjoavat mahdollisuuden korjauksiin paikan päällä ja lähettävät teknikon kotiisi tai toimistoosi. Ennen kuin päätät palveluntarjoajasta, vertaile useita tuulilasin vaihtotarjouksia varmistaaksesi, että maksat palvelusta oikean hinnan.

Tuulilasin vaihtaminen

Pienet halkeamat tai vauriot voidaan usein korjata alle 100 eurolla autolasialan asiantuntijan toimesta. Jos vaurio on kuitenkin liian laaja, tuulilasin vaihtamiseen tarvitaan pätevä asiantuntija.

Voit toki vaihtaa tuulilasin myös itse. Vaikka vaihto kestää yleensä alle tunnin, on usein suositeltavaa etsiä ammattilainen, jolla on tarvittava kokemus ja oikeat työkalut. Asiantuntija vaihtaa ensin kumitetun tiivistysnauhan, joka pitää tuulilasin kiinni ajoneuvon runkoon lasin reunoilla.

Uuden sukupolven ajoneuvoissa käytetään koriin liimattuja tuulilaseja. Vanha tuulilasi on ensin leikattava pois. Tämän jälkeen asennuspaikka ja lasi puhdistetaan ja valmistellaan uuden tuulilasin asentamista varten. Tarvittaessa uusi tuulilasi ja uudet valetut osat voidaan asentaa uudelleen ajoneuvoon uretaaniliimalla.

Kuinka paljon tuulilasin vaihtaminen maksaa?

Monissa tapauksissa osittainen tai täyskaskovakuutus korvaa kokonaan kiveniskemien aiheuttamat lasivauriot. Sillä ei ole merkitystä, voidaanko tuulilasi korjata vai pitääkö se vaihtaa. Jos sinulla ei ole vakuutusta kiveniskujen varalta, tuulilasin vaihtaminen voi maksaa 300-900 euroa. Kustannukset riippuvat ajoneuvotyypistä ja valmistajan määrittelyistä. Usein tuulilasin vaihdon jälkeen on tarpeen kalibroida uudelleen erilaiset avustinjärjestelmät.

Kuka maksaa rikkoutuneen tuulilasin?

Autovakuutuksen kattavasta vakuutuksesta voidaan maksaa tuulilasin korjaus tai vaihto, jos tuulilasi on vaurioitunut esimerkiksi kiveniskemästä tai rikkoutunut. Vakuutusyhtiöltäsi voi olla saatavissa myös muuta vakuutusturvaa, niin sanottua täyslasiturvaa, joka suojaa sinua tuulilasin korjaus- tai vaihtokustannuksilta.

Kokonaisvakuutus voi auttaa korvaamaan tai korjaamaan vaurioituneen tuulilasin, jos siihen osuu kivi tai muu esine. Tämä vakuutus auttaa myös kattamaan tulipalon, varkauden, putoavien esineiden tai raekuurojen kaltaisten vaarojen aiheuttamat vahingot.

Voitko asentaa tuulilasin itse?

Tuulilasi - vaihdon kustannukset
© GettyImages / Willowpix

Jos tuulilasissa on halkeama, se on tärkeää korjata välittömästi. Tuulilasit on suunniteltu suojaamaan sinua tien vaaroilta, ja pienikin halkeama voi vaarantaa nämä ajoneuvon turvallisuusominaisuudet. Jos harkitset tuulilasin vaihtamista itse, sinun kannattaa ottaa huomioon seuraavat hyvät ja huonot puolet:

Tuulilasin vaihtamisesta itse koituvat edut

+ Kustannukset – Jos sinulla ei ole vakuutusta kiveniskemien varalta ja sinulla on oikeat työkalut, voi olla taloudellisesti kannattavaa vaihtaa tai korjata tuulilasi itse.

+ Oma aikataulu – Voit suorittaa korjauksen valitsemanasi ajankohtana.

+ Uusien taitojen hankkiminen – Jos etsit uusia haasteita, tuulilasin vaihtaminen voi olla tyydyttävä tehtävä.

Tuulilasin vaihtamisen haitat

– Kokemuksen puute – Tuulilasin vaihtaminen on teknisesti erittäin vaativa työ. Sinulla on myös oltava oikeat työkalut.

– Oikean paineen käyttäminen – Jos käytät liikaa painetta, tuulilasi voi rikkoutua asennuksen aikana. Jos painetta ei käytetä tarpeeksi, se ei välttämättä tartu kiinni.

– Aika – Monet lasikorjaamot vaihtavat tuulilasin työaikana.

– Vakuutus – Tuulilasin vaurio ei vaikuta vuotuiseen vakuutusmaksuun. Tuulilasin vaihtaminen itse on kalliimpaa.

– Turvallisuus – Väärin asennettu tuulilasi ei voi täyttää turvallisuustehtäväänsä. Onnettomuuden sattuessa tämä voi johtaa henkilövahinkojen lisääntymiseen.

– Tekniikka – Jos tuulilasia ei ole asennettu oikein, se voi vaikuttaa GPS:ään, tuulilasin lämmitykseen tai antenneihin.

– Takuu – Ammattitaitoisesti tehdyllä korjauksella on valmistajan ja korjaamon myöntämä takuu.