Raitisilmasuodattimen eri toiminnot ja vaihtoehdot

0
60
Raitsilmasuodatin
© Shutterstock / Lukatme

Likahiukkasilla, pölyllä, noella ja tietenkin siitepölyllä ei ole sijaa ajoneuvon sisätiloissa. Raitisilmasuodatin, jota usein kutsutaan siitepölysuodattimeksi tai matkustamon ilmansuodattimeksi, on suunniteltu pitämään ajoneuvon sisäilma aina puhtaana.

Raitisilmasuodattimen tarkoitus

Raitisilmasuodattimien tehtävänä on poistaa kaikki epäpuhtaudet ajoneuvon sisätiloihin tulevasta ilmasta. Nimi siitepölysuodatin tekee selväksi, että suodattimen tarkoituksena on myös suojella allergikkoja matkustamoon pääsevältä siitepölyltä. Raitisilmasuodatin on kuitenkin tärkeä myös niille kuljettajille, jotka eivät kärsi siitepölystä, sillä se suodattaa myös kaikenlaisia kaasuja matkustamoon kulkeutuvasta ilmasta. Epäterveelliset aineet, kuten muiden ajoneuvojen pakokaasuista peräisin olevat aineet, eivät pääse ajoneuvon sisätiloihin. Raitisilmasuodatin voi osoittautua arvokkaaksi myös äärimmäisissä sääolosuhteissa, esimerkiksi silloin, kun savusumu rasittaa ympäristöä ja ihmisiä. Toinen tilanne, jossa raitisilmasuodatin voi osoittaa tehokkuutensa, on liikenneruuhka kaupungissa. Se on ihmisille muutenkin jo tarpeeksi epämiellyttävää ja aikaa vievää.

Raitisilmasuodatin, ilmastointi ja ilmankiertojärjestelmä

Aiemmin kaikissa ajoneuvoissa ei ollut siitepölysuodatinta. Vasta kun ilmastointijärjestelmä otettiin käyttöön pienempien luokkien ajoneuvoissa, myös siitepölysuodatin asennettiin yhä useammin. Useimpiin ilmastointijärjestelmällä varustettuihin ajoneuvoihin on kuitenkin tullut toinenkin hyödyllinen ominaisuus: ajoneuvon ilmanvaihdon ilmankiertojärjestelmä. Yhdessä ilmastointijärjestelmän kanssa tai erikseen ajoneuvon ilmanvaihtojärjestelmään asennettuna se ei enää ime ilmaa ulkopuolelta, vaan ainoastaan kierrättää ilmaa ajoneuvon sisällä. Ilman kierrätysjärjestelmä on osoittautunut erityisen hyödylliseksi tilanteissa, joissa haitalliset aineet on pidettävä poissa ajoneuvon sisätiloista, kuten akuuteissa tilanteissa voi tapahtua. Pelkkä napin painallus riittää sekä suojaamaan ajoneuvon matkustajia ulkopuolelta tulevilta haitallisilta kaasuilta että säästämään raitisilmasuodatinta. Raitisilmasuodatin on nimittäin kuluva osa, joka on vaihdettava säännöllisin väliajoin.

Suodattimien eri variantit

Erotetaan toisistaan niin sanotut hiukkassuodattimet ja yhdistelmäsuodattimet. Hiukkassuodattimilla varmistetaan, että hiukkasmuotoiset ilman epäpuhtaudet suodatetaan tehokkaasti pois matkustamon ilmasta. Hiukkaset voivat suodattua ilmasta siitepölyn, jarrujen hankauksen, tiepölyn tai jopa teollisuuspölyn muodossa. Hiukkassuodattimet matkustamon ilmansuodattimina koostuvat suodatinpaperista, synteettisestä fleecestä, joka on yleensä myös sähköstaattisesti ladattu. Likahiukkaset voidaan erottaa joko mekaanisesti itse suodattimen vaikutuksesta tai sähköstaattisesti. Toinen suodatintyyppi on niin sanottu kombisuodatin, jossa on myös aktiivihiilikerros. Tämän ansiosta se pystyy suodattamaan hajuja ja haitallisia kaasuja ulkoilmasta. Yhdistelmäsuodatin voi näin ollen pitää myös bensiinihöyryt tai otsonin poissa ajoneuvon sisätiloista.

Filtronin raitisilmasuodattimet

Raitisilmasuodatin FILTRON
© motointegrator.fi / Raitisilmasuodatin FILTRON K1249

Tarjoamme sinulle erilaisia Filtron-merkin raitisilmasuodattimia. Aktiivihiilisuodattimet ovat pituudeltaan 312 mm, leveydeltään 226 mm ja korkeudeltaan 37 mm. Jos tarvitset jotain suurempaa, tarjoamme myös suodattimia, joiden pituus on 440 mm, leveys 99 mm ja korkeus 38 mm. Löydät myymälästämme Filtron-suodattimet eri kokoisina ja eri ajoneuvoihin. Nyt jää tietysti kysymys: miksi Filtron?
FILTRON on suosituin suodatinmerkki Itä- ja Keski-Euroopassa. Valmistajan pääkonttori sijaitsee Puolassa, ja se kuuluu Mann+Hummel-yritysryhmään. Tähän ryhmään kuuluvat myös sellaiset tuotemerkit kuin MANN-FILTER, WIX Filters, PUROLATOR, FILTRON ja MICRODYN-NADIR. Filtron tarjoaa erinomaisen markkinakattavuuden, laajan tuotevalikoiman ja korkealaatuisia suodattimia hyötyajoneuvoihin ja henkilöautoihin.