Hammashihnan vaihto oikeaan aikaan

0
114
© Shutterstock / schankz

Mitä tapahtuu, jos hammashihna on rikki?

Hammashihnan tärkeänä tehtävänä on siirtää kampiakselin pyörimisliike nokka-akseleille ja ohjata siten imu- ja pakoventtiileitä. Se ohjaa myös vesipumppua ja joskus ohjaustehostinta. Jos hammashihnan kireys heikkenee, se luistaa tai jopa repeää, seurauksena voi olla vakavia vaurioita. Tällöin venttiilit avautuvat väärään aikaan ja törmäävät mäntiin. Parhaimmassa tapauksessa sylinterinkansien vaihdolla selvitään, pahimmassa tapauksessa tarvitaan uusi moottori.

Kuinka paljon hammashihnan vaihto maksaa?

Hammashihnan tarkistaminen, vaikka auto kulkee hyvin? Monet auton omistajat haluaisivat jättää sen tekemättä, maksaahan hammashihnan vaihto noin 300 euroa. Usein ei tarvitse vaihtaa pelkästään hammashihnaa, sillä vesipumppu, kiristinrulla, kiristin ja tyhjäkäyntihihnapyörä ovat välittömässä läheisyydessä ja ne voidaan vaihtaa samalla kertaa. Tämä on hyvä ajatus erityisesti vesipumpun osalta. Uusi hammashihna yhdessä vanhan vesipumpun kanssa voi helposti johtaa ongelmiin.

Milloin hammashihna on vaihdettava?

Hammashihnojen käyttöikä vaihtelee huomattavasti malleittain. Yleensä se on 60 000-240 000 kilometrin välillä. Kilometrimäärän lisäksi on olemassa myös aikamääritys vuosina. Ajoneuvoon asennettu moottori on ratkaiseva tekijä vaihtovälin kannalta. Kun on aika vaihtaa hammashihna, Motointegratorin verkkokauppa tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita hammashihnoja huippumerkeiltä.

Hammashihnan vaihto voi tulla nopeasti kalliiksi, sillä on järkevää vaihtaa myös kiristin, kiristysrulla ja vesipumppu, sillä nämä osat ovat helposti saatavilla hammashihnan vaihdon yhteydessä ja ne ovat samalla tavalla rasitettuja. Lisäksi hammashihna ja vesipumppu toimivat yhdessä, ja uuden hammashihnan ja vanhan vesipumpun yhdistelmä voi tietyissä olosuhteissa aiheuttaa ongelmia.

Miksi hammashihna on tarkistettava säännöllisesti?

Valmistajat antavat sitomattomana ohjeena eri aikaväleinä noin 60 000-120 000 km:n välin, jolloin hammashihna on hyvä vaihtaa. Monilla eri tekijöillä, kuten hammashihnan laadulla, on kuitenkin merkitystä sen määrittämisessä, milloin hammashihna todella on vaihdettava. Toinen sääntö on vaihtaa hammashihna runsaan kuuden vuoden kuluttua. Vaikka ennaltaehkäisevä hoito ei tunnu halvalta, se on silti suositeltavaa ja hinnaltaan paljon houkuttelevampaa kuin ajossa rikkoutuneen hammashihnan aiheuttamien moottorivaurioiden korjaaminen.

Viallinen hammashihna
© Shutterstock / svariophoto

Hammashihnan vaihtaminen estää moottorivaurion syntymisen

Lähes kaikissa ajoneuvoissa hammashihnan vaihtaminen vaatii paljon työtä. Siitä huolimatta on suositeltavaa tarkistaa se satunnaisilla silmämääräisillä tarkastuksilla, jotta autosi moottori toimii moitteettomasti, sillä rikkoutuneet hammashihnat aiheuttavat lukuisia moottorivaurioita ja ovat kallis asia.

Hammashihnan vaihtokustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten auton mallista, hammashihnan laadusta sekä sen vaihtamiseen tarvittavasta ajasta ja työstä. Motointegratorin verkkokaupasta löydät yli miljoona varaosaa ja tarviketta autoosi, mukaan lukien laadukkaat Sasicin ja Aisinin hammashihnan ja vesipumpun asennustyökalut.

Lähteet:

http://www.fairgarage.de/zahnriemenwechsel

http://www.autobild.de/