Apukäynnistys – miten käynnistyskaapelia käytetään oikein?

0
309
Käynnistyskaapeli
© GettyImages / GregorBister

Se voi tapahtua minkä tahansa ajoneuvon kanssa. Se ei enää käynnisty, ja syynä on tyhjentynyt akku. Tämä voi johtua omasta virheestäsi, koska valot olivat jääneet päälle. Mutta myös kylmät lämpötilat, erityisesti talvella, voivat aiheuttaa akun purkautumisen. Akkua ei välttämättä tarvitse vaihtaa, jotta ajoneuvo voidaan käynnistää uudelleen. Seuraavassa käynnistyskaapelia käsittelevässä artikkelissa selitetään, miten auto käynnistetään oikein. 

Miksi käynnistyskaapelia tarvitaan? 

Nopeasti voi käydä niin, että akku tyhjenee ja ajoneuvo ei enää tahdo käynnistyä. Jos sinulla on tällainen ongelma muualla kuin kotona, se on ärsyttävää, koska et halua jättää ajoneuvoa sinne. Tällaisia tarkoituksia varten on hyödyllistä, että käynnistyskaapeli on aina tavaratilassa. Ehkä löydät ohikulkevan ajoneuvon, jonka kuljettaja voi antaa sinulle nopean käynnistyksen kaapelin avulla. Tai ystävä, tuttava tai sukulainen voi tulla mukaan tätä tarkoitusta varten. Näin akku voidaan yleensä ladata nopeasti ja helposti, ja voit jatkaa matkaa. Jos tällainen ongelma kuitenkin ilmenee useammin, akku purkautuu välittömästi uudelleen tai sitä ei voi ladata lainkaan eikä ajoneuvo enää käynnisty käynnistyskaapelista huolimatta, on aika vaihtaa akku. Loppujen lopuksi myös akun käyttöikä on vain ajallisesti rajallinen. 

Mihin kaapelia käytetään? 

Hyppykäynnistys
© GettyImages / DonNichols

Käynnistyskaapelia käytetään kahden ajoneuvon yhdistämiseen akkujen kautta, jos toista ajoneuvoa ei voida enää käynnistää. Näin käy yleensä silloin, kun akku on jostain syystä tyhjentynyt. On tärkeää, että käynnistyskaapeli on kytketty oikein, siksi akkujen kahta napaa ei saa koskaan sekoittaa keskenään. Toisella puolella on negatiivinen napa ja toisella positiivinen. Vastaavat merkit, miinus (-) ja plus (+), on valettu akun muoviin suoraan vastaavan navan viereen tai leimattu suoraan itse napoihin. Jos et näe akussa vastaavia merkkejä napoja varten, älä yritä ladata akkua itse käynnistyskaapelilla, vaan jätä asia asiantuntijan tehtäväksi. 

Vaihtoehtoisesti lataa akku kotitalouden pistorasiasta 

Jos ajoneuvosi on pysäköity kotiovesi ulkopuolelle eikä käynnisty, voit ladata akun myös tavallisesta kotitalouspistorasiasta. Tätä tarkoitusta varten on olemassa pieniä latureita, joihin voit kiinnittää akun yön yli ja ladata sen. 

Mikä käynnistyskaapeli olisi paras valita? 

On tärkeää, että valitut käynnistyskaapelit (starttikaapelit) ovat riittävän vahvoja lataamaan rikkoutuneen ajoneuvon tyhjentyneen akun. Näin ollen sinun on varmistettava, että käynnistyskaapeli on  standardin mukainen. Tässä yhteydessä on viitattava ISO-standardiin 6722 tai DIN-standardiin 72.553. On myös tärkeää, että käynnistyskaapeli on joustava ja että napakiinnittimet ovat kokonaan muovin ympäröimiä. Ainoastaan kosketuskärjet on valmistettu metallista. 

Miten käynnistyskaapeli kytketään oikein? 

Seuraavassa näytämme sinulle tarkat ohjeet askel askeleelta, joiden avulla voit jopa aloittelijana kytkeä käynnistyskaapelin oikein ja saada ajoneuvosi jälleen käyntiin. Noudata aina alla olevaa järjestystä: 

Ensimmäinen tärkeä asia on oma sulake. Varsinkin jos ajoneuvosi on hajonnut vilkkaasti liikennöidylle tielle tai sijainti on hyvin epäselvä, sinun on oltava hyvin varovainen. Siksi sinun on ensimmäiseksi pantava heijastinliivi yllesi, kun olet vielä autossa. Tämän pitäisi olla aina käden ulottuvilla kuljettajan ohjaamossa. Vasta sitten voit nousta autosta ja asettaa varoituskolmion. Sen jälkeen voit huolehtia rikkoutuneesta ajoneuvostasi käynnistyskaapelilla. 

Käynnistyskaapeli ei yleensä ole kovin pitkä. Siksi on tärkeää, että ajat mahdollisimman lähelle rikkoutunutta autoa avustavalla ajoneuvolla. Moottoreiden on oltava suoraan vastakkain tai vierekkäin. 

Laita sitten toisessa vaiheessa ajoneuvot tyhjäkäynnille, varmista, että kaikki virtalähteet on suljettu, ja vedä sitten käsijarru päälle. Tämä viimeistelee hyppykäynnistyksen valmistelut. 

Kolmannessa vaiheessa sinun on nyt kytkettävä käynnistyskaapeli. Käytä tätä varten ensin punaista kaapelia, jonka kytket rikkoutuneen ajoneuvon akun positiiviseen napaan. Kytke sitten punaisen kaapelin toinen pää avustavan ajoneuvon akun positiiviseen napaan. On ehdottoman tärkeää, että teet tämän oikeassa järjestyksessä. Kytke ensin yhteys rikkoutuneeseen ajoneuvoon ja sitten avustavaan ajoneuvoon. Aloita aina punaisesta kaapelista. 

Seuraava vaihe on mustan käynnistyskaapelin kytkeminen. Tässä tapauksessa yhteys on päinvastainen. Kytke ensin puristin auttavan ajoneuvon luovuttavan akun miinusnapaan. Kytke sitten rikkinäisen auton maalaamaton, metallinen korinosa mustan käynnistyskaapelin toiseen päähän. Tämä osa ei saa olla lentoruosteen peitossa. Jos näin on, sinun on hiottava kohta ennen sen liittämistä käynnistyskaapeliin. Voit käyttää tähän hiekkapaperia. 

Käynnistyskaapeli
© GettyImages / joebelanger

On erittäin tärkeää, ettet kytke tätä mustaa kaapelia tyhjän akun miinusnapaan. Muuten kipinöitä lentää, mikä voi aiheuttaa vammoja. 

Käynnistä seuraavassa vaiheessa avustavan ajoneuvon moottori ja vasta sen jälkeen rikkoutuneen ajoneuvon moottori. Käynnistyksen pitäisi kestää vain vähän aikaa, joten älä jätä avainta käännettynä virtalukkoon. Jos mitään ei tapahdu, on parempi sammuttaa ajoneuvo uudelleen ja yrittää käynnistää se uudelleen rikkoutuneella ajoneuvolla. Ihannetapauksessa työskentelette pareittain niin, että jokaisessa ajoneuvossa on kuljettaja. Avustavan ajoneuvon kuljettajan on kiihdytettävä hieman, jotta voima siirtyy tehokkaammin rikki ajaneeseen ajoneuvoon. 

Heti kun moottori on jälleen käynnissä, sinun on kytkettävä tärkeimmät sähkölaitteet päälle. Näihin kuuluvat valot, ilmanvaihto ja tuulettimet. Näin voit suojata ajoneuvon elektroniikkaa ja välttää jännitepiikkejä. Samalla molempien ajoneuvojen pitäisi nyt jatkaa käyntiä muutaman minuutin ajan. 

Jos rikkoutunut ajoneuvo ei kaikesta huolimatta käynnisty kolmannellakaan yrityksellä, sinun on sammutettava välittömästi molempien ajoneuvojen sytytysvirta ja parempi olla yrittämättä uudelleen itse vaan kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta vältytään molemmille ajoneuvoille aiheutuvilta tarpeettomilta vaurioilta. 

Viimeisessä vaiheessa käynnistyskaapeli irrotetaan nyt uudelleen, mutta täsmälleen päinvastaisessa järjestyksessä kuin se oli aiemmin kytketty. Irrota siis ensin musta kaapeli auttavasta ajoneuvosta ja sitten rikkoutuneesta ajoneuvosta. Irrota sitten punainen kaapeli vikaantuneen ajoneuvon käynnistysakusta. 

Nyt akku on ladattava, mikä voidaan tehdä ajamalla rikkoutuneella ajoneuvolla vähintään tunnin ajomatka. Muussa tapauksessa et ehkä pysty käynnistämään ajoneuvoa seuraavan kerran lyhyemmän matkan jälkeen, koska akkua ei ole ladattu riittävästi. 

Käynnistyskaapelin kytkeminen oikein
© GettyImages / DNY59

On erittäin tärkeää, että noudatat tässä vaiheittaisessa ohjeessa täsmälleen tätä järjestystä, joka on näytetty sinulle tässä. Muussa tapauksessa ajoneuvo voi vaurioitua tai osalliset voivat loukkaantua.