Tuulilasinpesuneste – tee se itse tai osta valmiina

0
519
Tuulilasinpesuneste
© GettyImages / georgeclerk

Sopiva tuulilasinpesuneste ja hyvät pyyhkijänsulat takaavat optimaalisen näkyvyyden kaikissa sääolosuhteissa ja kaikkina vuodenaikoina. Seuraavassa oppaassa kerrotaan, miten voit helposti valmistaa itse hyvän auton tuulilasinpuhdistusaineen. 

Voiko tuulilasinpesunestettä valmistaa itse? 

Voit helposti valmistaa tuulilasinpesunesteen itse. Tarvitset vain puhtaan astian, vesijohtovettä, hieman tiskiainetta ja talvella hieman tislattua alkoholia jäätymisenestoaineeksi. 

Tuulilasinpesunesteen sekoittaminen kesää varten 

Tarvitset puhtaan astian tuulilasinpesunesteen sekoittamista varten. Suuria juomapulloja suositellaan. Tässä on kuitenkin syytä olla varovainen. Jos sekoitat tuulilasinpyyhinnestettä varastoitavaksi, säiliö on pidettävä lasten ulottumattomissa. Lapset tuntevat juomapullojen muodot ja voivat luulla, että niiden sisältö on juomakelpoista. On tärkeää, että säiliö on täysin puhdas ennen pesunesteen sekoittamista. Pienet likahiukkaset voivat tukkia suuttimet. 

Lämpimään vuodenaikaan sopiva tuulilasinpesuneste koostuu periaatteessa vain vedestä ja pienestä määrästä pesuainetta. Jos vesijohtoveden kalkkipitoisuus ei ole liian korkea, voit yksinkertaisesti käyttää vesijohtovettä. Jos kalkkipitoisuus on korkea, kannattaa käyttää demineralisoitua vettä, esimerkiksi rautakaupasta saatavaa vettä. Ajan myötä vesijohtoveden kalkkipitoisuus aiheuttaa tuulilasinpesulaitteen suihkusuuttimien kalkkeutumista ja tukkeutumista. Laita ensin vettä astiaan ja lisää sitten yksi tai kaksi ruiskua pesuainetta. Et tarvitse lisää pesuainetta. Sen jälkeen sinun pitää vain ravistaa seosta hyvin ja voit täyttää itse sekoitetun tuulilasinpesunesteen säiliöön. 

Vaihtoehtoisesti tuulilasinpesunesteeksi sopii myös vesijohtoveden ja tavallisen kotitalouslasin puhdistusaineen seos. Sekoita vesijohtovettä ja lasinpuhdistusainetta suhteessa 1:1 tai 2:1, jos tarvitset kesäistä tuulilasinpesunestettä. 

Tuulilasinpesunesteen ja pakkasnesteen sekoittaminen talveksi 

Syksyllä, ennen ensimmäisiä yöpakkasia, kesän pyyhkijävesi kannattaa korvata jäätymisenestoainetta sisältävällä pesunesteellä. Mutta voit myös valmistaa oman pakkasenkestävän tuulilasinpesunesteen. Tätä varten korvaa osa vedestä tavallisella metyylialkoholilla. Metyylialkoholi ei ole muuta kuin alkoholia. Yleensä se on etanolia. Metyloidun alkoholin alkoholipitoisuus on noin 96 prosenttia. Loput on vettä. 

Metyylialkoholin sijasta voit käyttää myös bioetanolia, jota käytetään etanolitakoissa. Bioetanoli on saatavana rautakaupasta. Jos korvataan 10 % vesihuuhteluseoksesta etanolilla, vesi jäätyy vasta alle -4 asteen lämpötiloissa. Kun osuus on 30 %, jäätymispiste laskee noin -15 asteeseen. Näiden seosten haittapuolena on kuitenkin se, että alkoholihöyryt voivat päästä sisätiloihin. Jos käytät omaa pesunesteen ja etanolin seosta, tuulilasin pesun jälkeen sisätilat on tuuletettava hyvin tai ilmanvaihto on kytkettävä pois päältä hetkeksi ennen pesua. 

Voinko käyttää jäähdyttimen pakkasnestettä tuulilasinpesujärjestelmässä? 

Jäähdyttimen pakkasneste ei sovellu tuulilasinpesunesteeksi. Vaikka pesuneste ei todennäköisesti jäätyisi talvella, tuulilasi ei olisi täysin puhdas ja voisi vaikuttaa likaiselta. Lisäksi jäähdyttimen pakkasneste, toisin kuin metyloitu sprii, on haitallista ympäristölle. Jäätymisenestoainetta sisältävä jäähdytysneste ja puhdas jäätymisenestoaine on hävitettävä asianmukaisesti. Niitä ei saa päästää viemäriin. 

Voiko eri tuulilasinpesunesteitä sekoittaa keskenään? 

Periaatteessa voit sekoittaa eri valmistajien tuulilasinpesunestettä. Varmista kuitenkin aina, että sekoitat pesunestettä vain kesä- tai talviaikaan. Kesän ja talven pyyhkijänvedet sisältävät erilaisia lisäaineita, jotka voivat sekoittuessaan aiheuttaa raitoja tuulilasiin. Siksi on suositeltavaa, että tyhjennät pesunestesäiliön ennen kuin täytät uuden pesunesteen eri vuodenaikaa varten. 

Lasinpesuneste
© GettyImages / pisittar

Vaurioittaako kotitekoinen lasinpesuneste ajovalojen suojuksia? 

Tuulilasinpesujärjestelmän lisäksi monissa nykyaikaisissa ajoneuvoissa on myös korkeapainesuuttimet, jotka puhdistavat samalla ajovalojen suojukset ajon aikana. Nämä ajovalojen suojukset on yleensä valmistettu polykarbonaatista. Polykarbonaatti on niin sanottu amorfinen muovi, joka kestää monien kemikaalien, myös etanolin, vaikutusta. Lisäksi lasinpesunesteen altistumisaika, jolla on myös merkitystä vahinkojen syntymiselle, on hyvin lyhyt. Siksi sinun ei yleensä tarvitse huolehtia siitä, että kotitekoinen tuulilasinpyyhkimen vesi vahingoittaa ajovalojen suojuksia. 

Onko kotitekoinen lasinpesuneste halvempaa kuin valmis pesuaine? 

Yleensä kotitekoinen lasinpesuneste on halvempaa kuin kaupassa saatavilla olevat valmiit seokset tai tiivisteet. Tämä koskee erityisesti yksinkertaisia kesäisiä veden ja pesuaineen sekoituksia. Käyttövalmiit seokset maksavat noin 0,60-3 euroa litralta. Jos käytät lasinpesuainetiivistettä, nesteen litrahinta laskee noin 0,20-0,40 euroon/litra. Valmis lasinpesuneste, jossa on pakkasnestettä talven varalle, on sen sijaan paljon kalliimpaa. Valmiiden lasinpesunesteen etuna on tuotteesta riippuen se, että niissä on lisäaineita, joiden avulla hyönteiset voidaan poistaa nopeammin ja perusteellisemmin kuin kotitekoisella seoksella olisi mahdollista. 

Minne lasinpesuneste menee? 

Lasinpesunesteen säiliö sijaitsee yleensä moottoritilassa. Kun avaat konepellin, tunnistat säiliön sinisestä tai mahdollisesti myös harmaasta korkista. Korkissa on vesilähteen eli tuulilasinpyhkimen symboli, joka osoittaa, että kyseessä on lasinpesunesteen säiliö. Tämä on muuten ainoa säiliö, jossa on napsautettava korkki. Moottoriöljyn, jarrunesteen tai jäähdytysnesteen täyttöaukoissa on kaikissa ruuvikorkki. 

Jos et ole varma, mikä on autosi lasinpesunestesäiliö, omistajan käsikirjasta löytyy yleensä kuva, jossa näkyy säiliön sijainti moottoritilassa. 

Mitä tehdä, jos tuulilasinpesujärjestelmä on jäätynyt? 

Talven alussa tapahtuu usein, että tuulilasinpesujärjestelmä jäätyy. Lasinpesuneste unohtuu usein, kun autoa valmistellaan talvea varten. Kun lämpötila laskee yön aikana, tuulilasinpesujärjestelmä voi olla jäässä seuraavana aamuna. Voi kuitenkin myös käydä niin, että suuttimet jäätyvät, kun tuulilasinpesujärjestelmä aktivoidaan ajon aikana, vaikka ei ole vielä kovin kylmä. Tämä johtuu siitä, että ilmavirta lisää jäähdytysvaikutusta. Ja tietenkin myös siitä, että lasinpesuneste ei sisällä lainkaan tai sisältää liian vähän jäätymisenestoainetta. 

Jos koko järjestelmä jäätyy, voit kokeilla tai toivoa, että se vapautuu noin puolen tunnin ajon jälkeen. Tämä toimii kuitenkin yleensä vain, jos ajat kaupungin läpi. Tätä menetelmää ei kuitenkaan suositella, kun ajetaan maalla tai moottoritiellä. Jos tämä ei auta, pysäköi auto paikkaan, jossa lämpötila on yli 0 astetta. Esimerkiksi maanalaisessa pysäköintihallissa tai omassa autotallissa. Sitten on vain odotettava. 

Koko järjestelmän sulattaminen kestää useamman tunnin. Se on hieman nopeampaa, jos moottori on lämmin. Älä kuitenkaan missään tapauksessa käynnistä moottoria sulattaaksesi tuulilasinpesujärjestelmän nopeammin. Jos vain letkut ja ruiskutussuuttimet ovat jäässä, voit yrittää sulattaa ne hiustenkuivaajalla. Kun vesi on sulanut, pesuneste on vaihdettava tai täydennettävä sopivalla määrällä pakkasnestetiivistettä ja puhdistusainetta. Tämän jälkeen tuulilasinpesujärjestelmää on käytettävä muutaman kerran, jotta pakkaselta suojattu lasinpesuneste pääsee suuttimiin.