Jarrusatulan maalaus – hyödyllisiä vinkkejä muistettavaksi

0
305
jarrusatulan maalaminen itse
© Shutterstock / NONGASIMO

Maalattu jarrusatula on ratkaiseva yksityiskohta auton harmonisen yleisvaikutelman kannalta. Maalaa jarrusatulat itse ja säästä rahaa! Lue tästä, mitä vaihtoehtoja jarrusatulan visuaaliseen suunnitteluun on tarjolla ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota. 

Miksi maalata jarrusatulat? 

Jarrusatula on itsessään melko piilotettu osa. Se ympäröi jarrulevyä tietyssä kohdassa, ja siinä sijaitsevat jarrupalat ja jarrusylinterit. Koska se sijaitsee renkaan näkyvässä paikassa, se on erittäin alttiina ympäristöolosuhteille, joihin kuuluvat: 

– nopeat lämpötilan muutokset 

– kiven haketus 

– suola 

– jarrupalojen ja jarrulevyjen kuluminen 

Näiden tekijöiden vuoksi asennettu vakiona ja maalaamaton jarrusatula käytetyissä autoissa alkaa nopeasti näyttää aika runnellulta. Koska kyseessä on kuitenkin valuraudasta valmistettu osa, älä anna visuaalisen vaikutelman hämätä: vaikka se olisi ruosteinen tai pahasti likaantunut, tämä ei kerro mitään sen käyttökelpoisuudesta. 

Jos jarrusatula on suljettujen teräsvanteiden tai täyspintaisen napakorin takana, voit kyllä maalata sen. Tilanne on kuitenkin erilainen niiden autojen kohdalla, joille on tehty suuri visuaalinen päivitys. 

Ne, jotka haluavat visuaalisesti virittää autonsa, valitsevat yleensä aksentteja, joiden tarkoituksena on korostaa ajoneuvon urheilullisuutta ja dynaamisuutta. Tähän tarkoitukseen käytetään usein filigraaneja alumiinivanteita, joissa on matalaprofiiliset renkaat. Itse asiassa rei’itetyn jarrulevyn näkemisellä saavutetaan juuri tämä vaikutus. Jarrulevyt ovat itsessään aina kiiltävän puhtaat, sillä ne hiertyvät kevyesti jokaisen jarrutuksen yhteydessä. Jarrusatula on yhtä hyvin näkyvissä tässä kokoonpanossa. Likainen, ruosteinen jarrusatula pilaisi selvästi visuaalisen kokonaisvaikutelman. Siksi jarrusatuloiden maalaus on vain osa visuaalista viritysprosessia. 

Mitä valmistajat eivät suosittele? 

jarrusatulan maalaus
© Shutterstock / trinityfoto

Brembo, yksi tunnetuimmista urheilujarrujen valmistajista, kehottaa painokkaasti olemaan maalaamatta jarrusatuloita. Valmistajana sillä on siihen hyvät syyt. Näihin kuuluvat: 

– tuoteturvallisuus 

– väärentämisen torjunta 

– jarrusatulan tehokkuus 

– alkuperätodisteet 

Brembon jarrusatulan osalta jarrusatulaa ei sen sijaan yleensä tarvitse maalata lainkaan. Ne toimitetaan jo tehtaalta kuumuutta kestävällä maalikerroksella, joka on helppo puhdistaa. Kun kyseessä ovat huippuvalmistajien jälkimarkkinajarrut, jotka on jo maalattu, jaamme siis kritiikin ylimaalausta kohtaan. Voit aivan liian helposti langeta väärennettyyn, varastettuun tai huonosti kunnostettuun tuotteeseen. Vakiomallisten jarrusatuloiden kohdalla ei sen sijaan ole mitään sanottavaa huomaamatonta visuaalista päivitystä vastaan – kunhan se tehdään oikein. 

Poistetaanko vai ei? 

Useimmissa jarrusatuloiden maalausta koskevissa tee-se-itse-ohjeissa kuvataan prosessi, kun jarrusatulat on jo asennettuna. Yleensä sanomme, että se riippuu siitä, mitä haluat saavuttaa. Jos maalattujen jarrusatuloiden pintapuolinen tarkastelu riittää sinulle, ei ole mitään sanottavaa nopeaa menetelmää vastaan. Mutta jos kiinnität huomiota yksityiskohtiin ja sinulla on korkeat laatuvaatimukset, sisäänrakennetut jarrusatulat eivät sovi sinulle. Asennettua jarrusatulaa ei yksinkertaisesti voi puhdistaa ja ennen kaikkea tasoittaa yhtä perusteellisesti kuin irrotettua jarrusatulaa. Jos vanha jarrusatula on jo täynnä ruostearpia, karhean rakenteen päälle maalaaminen ei muuta mitään. Jos katsot tarkemmin, se näyttää enemmänkin puuhastellulta kuin siististi valmistetulta. Kuvailemme kuitenkin molemmat menetelmät tässä. 

Maalaa aina jarrusatulamaalilla! 

Riippumatta siitä, haluatko maalata jarrusatulan asennettuna vai irrotettuna, oikea maali on kaiken A ja Ö tässä toimenpiteessä. Ainoastaan jarrusatulan maalilla on tässä vaiheessa vaadittavat tekniset ominaisuudet: Lämmönkestävyys, sitkeys, kestävyys kiveniskemistä, hankausta ja suolaa vastaan – automaali tai jäähdyttimen maali ei tuo mukanaan näitä ominaisuuksia. On selvää, että vaarannat ajoturvallisuutesi, jos et käytä jarrusatulan maalaamiseen hyväksyttyä jarrusatulan maalia. Onneksi jarrusatulan maali on kaikkea muuta kuin kallista, etkä myöskään tarvitse sitä paljon. 

Yksinkertainen vaihtoehto: asennetun jarrusatulan maalaaminen

Riippumatta siitä, haluatko maalata jarrusatulat asennettuna vai irrotettuna, se alkaa aina oikealla jarrusatulamaalilla. Foliatecin, Paintsystemsin tai raidin tarjoamat sarjat koostuvat seuraavista osista: 

– jarrupuhdistusaine 

– lankaharja 

– 2K-maali (maali + kovete) 

– harja 

– käsineet 

On todettava seuraavaa: Kun jarrusatula asennetaan, suositellaan ainoastaan pensselimenetelmää. Näin säästyt työläsltä peittämiseltä. Se on myös paljon taloudellisempaa ja turvallisempaa. Mitään, myös maalia, ei saa joutua jarruihin, joihin se ei kuulu. Spraymaalipurkin avulla saat helposti ABS-anturin liimatuksi, jarrusylinterit jumiin tai jarrupalat tehottomiksi. Voit välttää tämän käyttämällä jarrusatulan maalaamiseen vain pensseliä. 

Vaihe 1: Nosta auto tunkilla 

jarrupala
© Shutterstock / NONGASIMO

Vaikka sinun ei tarvitse maata auton alla jarrusatulan maalausta varten, nosta auto aina oikein ja turvallisesti ylös. Tavallinen tunkki ei riitä tähän. Käytä ammattikäyttöön tarkoitettuja tunkkia. Niitä on saatavilla jo 25 eurolla pari. 

Kun nostat ajoneuvoa, varmista aina, että osut oikeisiin korin kohtiin sekä nostamista että pysäköintiä varten. Väärin sijoitettu tunkki tai tunkkipiste voi pahimmassa tapauksessa tuhota koko rungon! 

Löysää pyöränmutterit ennen nostamista. Näin säästät paljon työtä myöhemmin. 

Vaihe 2: Irrota pyörä 

Koska olet jo löysännyt pyöränmutterit ennen tunkkaamista, irrottaminen on nyt paljon helpompaa. Aseta pyörä turvalliseen paikkaan niin, ettei se pääse vierimään pois. 

Vaihe 3: Puhdista jarrusatula 

Puhdista ensin koko jarru huuhtelemalla kaikki osat jarrupuhdistusaineella. Harjaa sitten jarrusatulat lankaharjalla ja jarrupuhdistusaineella, kunnes ruostetta tai maalijäämiä ei enää ole. Käytä jarrusatulan puhdistamiseen runsaasti aikaa ja tee se mahdollisimman perusteellisesti. Älä kuitenkaan käytä tähän mitään laitetta, vaan työskentele varovasti käsiharjalla. 

Vaihe 4: Peittäminen 

Riippuen siitä, kuinka vakaa kätesi on, sinun ei välttämättä tarvitse edes peittää itseäsi. Varmuuden vuoksi teippaa jarrulevy kahdella teippiliuskalla vain jarrusatulan ylä- ja alapuolelle. Näin mitään pahaa ei voi tapahtua. 

Vaihe 5: Jarrusatulan maalaus 

Nyt on aika maalata jarrusatulat. Työskentele ylhäältä alaspäin pienin vedoin ja vähällä maalimäärällä. Yritä työskennellä ristikkäin. Näin saat parhaan maalipeiton, kun maalaat jarrusatulat. Poista juoksupyörät välittömästi ja sulje kaikki reiät. Kun maalaat jarrusatuloita, varmista kuitenkin, ettei jarrusatulan maalia pääse jarrulevylle, jarrupaloille tai hihansuille. Älä missään tapauksessa maalaa jarrupalaa! 

Vaihe 6: Anna kuivua 

Kun jarrusatulat on maalattu, seuraava vaihe on antaa niiden kuivua. Noudata jarrusatulan maalisarjan ohjeita. 

Jos et ole tyytyväinen lopputulokseen, levitä vain uusi kerros jarrusatulan lakkaa. 

Maalaus purettuna 

Vaikka jarrusatuloiden maalaaminen itse on melko helppoa, kun ne on asennettu, tarvitset jonkin verran taitotietoa tähän työhön, jos haluat maalata irrotetut jarrusatulat. Jarrusatula on osa jarrutuslaitetta ja se on kytketty autoon sekä mekaanisesti että hydraulisesti. Jarrutuslaitteen irrottamiseksi se on kytkettävä irti jarrujohdosta. Tämä antaa kuitenkin myös hyvän tilaisuuden tarkistaa jarrusylinterien tasaisuus ja jarrunesteen laatu. 

Työ alkaa nyt myös jarrusatulan puhdistamisella. Voit nyt edetä paljon perusteellisemmin puretussa tilassa. Jo pelkästään tämä vaikuttaa lopputulokseen. Paljon tärkeämpää on kuitenkin se, että sinulla on nyt mahdollisuus tasoittaa jarrusatula kunnolla. Käytä vain hiomapaperia ja työskentele käsin. Näin vältät liikaa materiaalin poistamisen ja saat aina kauniin, tasaisen lopputuloksen. Älä missään tapauksessa käytä kittiä etukäteen jarrusatulan maalaamiseen! Tämä voi taas vaarantaa liikenneturvallisuuden. Luota vain hiekkapaperiin, joka muodostaa hyvän pohjan jarrusatulan maalausta varten.

jarrusatulan maalaminen
© Shutterstock / BACHTUB DMITRII

Puhdista jarrusatula perusteellisesti hiomisen jälkeen. Käytä jälleen jarrupuhdistusainetta ja huuhtele hiomapöly kokonaan pois. Kun jarrupuhdistusaine on kuivunut, sinun on aloitettava jarrusatulan maalaus nopeasti. Tämä estää ruostekalvon muodostumisen uudelleen. Sitten voit maalata jarrusatulat tavalliseen tapaan. Kun asennat jarrusatulat, muista, että jarru on tyhjennettävä! 

Jarrusatuloiden maalaminen itse – näin säästät paljon rahaa 

Jarrusatuloiden maalauksen kustannuksia ei pidä aliarvioida. Korjaamosta riippuen se voi maksaa useita satoja euroja. Voit säästää paljon rahaa maalaamalla jarrusatulat itse, sillä sarjat maksavat harvoin yli 25 euroa.