Kuinka usein raitisilmasuodatin on vaihdettava?

0
92
Syksy
© Shutterstock / Kichigin

Mikä on matkustamon raitisilmasuodattimen tarkoitus? 

Raitisilmasuodattimen tehtävänä on puhdistaa ilma likapartikkeleista ja epäpuhtauksista. Erityisesti kaupungissa raitisilmasuodattimella on paljon tekemistä, sillä esimerkiksi teollisuuslaitoksista ja lämmitysjärjestelmistä peräisin olevien lisääntyneiden hienojakoisten pölyarvojen lisäksi myös autoliikenne aiheuttaa lievää saastumista. Dieselajoneuvoista peräisin olevan hienojakoisen pölyn lisäksi voisi ajatella renkaiden hankausta, joka pääsisi suoraan ajoneuvon sisätiloihin ilman raitisilmasuodatinta. Suodattimen ansiosta ajoneuvon ilmastointi imee ilmaa ja puhdistaa sen. Parhaimmassa tapauksessa ilma ajoneuvosi sisällä on siis jopa parempi kuin sen ulkopuolella. Valitettavasti aiemman raitisilmasuodattimen suorituskyky heikkenee vähitellen – samaan tapaan kuin pölynimurin laadukas siitepölysuodatin. Yksinkertaisesti siksi, että se imee likapartikkelit ilmasta eikä välitä niitä matkustamoon. 

Miksi sinun on vaihdettava se? 

Auton sisätilojen tilavuus on rajallinen, joten ilmanvaihtojärjestelmän kautta tapahtuva jatkuva raikkaan ilman saanti on välttämätöntä. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa tuleva ilma kulkee matkustamon ilmansuodattimen läpi, joka suorittaa useita tehtäviä. Yksi tärkeimmistä toiminnoista voidaan päätellä jo siitä, että usein käytetään myös termiä ”siitepölysuodatin”. Tämä tekee matkustamisesta paitsi miellyttävämpää myös turvallisempaa: aivastelu sulkee silmät jopa kahdeksi sekunniksi. Maantieajossa 100 km/h nopeudella 60 metriä kuljetaan sokkona tässä lyhyessä ajassa, mikä on vakava turvallisuusriski. Tutkimuksissa on havaittu, että allergikoilla on 30 prosenttia suurempi riski joutua onnettomuuteen pelkästään tästä syystä. Myös muut kuin allergikot ovat tyytyväisiä siihen, että pölyä ja siitepölyä ei pääse sisätiloihin, koska jälkimmäisiä on puhdistettava harvemmin. 

99,5 prosenttia siitepölystä pysyy ulkona 

Nykyaikaisemmissa malleissa käytetään aktiivihiiltä, jolla on erityisen suuri sisäpinta ja joka voi imeä itseensä kaikenlaisia likahiukkasia. Jopa otsoni ja typen oksidit jäävät kiinni tummaan suodatinmateriaaliin, ja aktiivihiili ja suodatinkangas on yleensä yhdistetty. Rakenne osoittaa kuitenkin myös, että jossain vaiheessa suodatinlevyn imukyky on lopussa. Kun aktiivihiilen pinta on tukkeutunut, se ei voi enää imeä epäpuhtauksia. Kevään siitepölyhuipun aikana yksi millilitra ilmaa sisältää jopa 3 000 siitepölyä, joiden ei pitäisi poistua suodattimesta, jos mahdollista. Oikein toimivan raitisilmasuodattimen ”osumisprosentti” on korkea; noin 99,5 prosenttia siitepölystä jää kiinni. Jos villa on tukkeutunut, suodattimen vaikutus tuskin heikkenee, mutta ilmavirtauksen määrä vähenee. Jos huomaat, että ilmanvaihto on heikko ja ikkunat huurtuvat enemmän, nämä ovat merkkejä likaisesta suodattimesta. 

Kuinka usein raitisilmasuodatin on vaihdettava? 

Tämän estämiseksi matkustamon raitisilmasuodatin on vaihdettava vuosittain. Jotkin valmistajat määräävät myös, että se on vaihdettava 15 000-30 000 kilometrin välein, mutta tätä on pidettävä pikemminkin lisäyksenä. Kuten muidenkin huoltotöiden, kuten öljynvaihdon, kohdalla, kevät on ihanteellinen aika. Vaihto olisi kuitenkin tehtävä ennen siitepölykauden alkamista. Pääsääntöisesti voit valita halvemman perinteisen suodattimen ja aktiivihiilisuodattimen välillä. Allergikkojen kannattaa aina valita jälkimmäinen, vaikka kustannukset ovatkin korkeammat. 

Hengst Filterin raitisilmasuodattimet 

Raitisilmasuodatin-Hengst-Filter
© motointegrator.fi / Raitisilmasuodatin HENGST FILTER E5940LI

Tarjoamme sinulle erilaisia Hengst-merkkisiä suodattimia useisiin ajoneuvoihin. Voit esimerkiksi hankkia suodattimen siitepölysuodattimen muodossa, jonka pituus on 294 mm, leveys 118 mm ja kokonaiskorkeus 20 mm. Siitepölysuodattimia on luonnollisesti saatavana myös suuremmassa koossa, esimerkiksi 448 mm:n pituisena, 207 mm:n levyisenä ja 26 mm:n kokonaiskorkeudella. Jos tarvitset vielä suurempia Hengst-suodattimia, löydät myös 130 mm:n pituisia, 312 mm:n levyisiä ja 37 mm:n korkuisia suodattimia. Riippumatta siitä, mihin ajoneuvoon tarvitset Hengst-merkkistä suodatinta, löydät varmasti oikean tuotteen täältä. 

Hengst SE tai Hengst Filtration on münsteriläinen yritys. Hengst valmistaa suodattimia ja niihin liittyviä osia erilaisiin sovelluksiin, mutta pääasiassa autoteollisuudelle. Tuotevalikoimaan kuuluu suodatinjärjestelmiä polttoaineen, öljyn, ilman, voimansiirron, jäähdytysveden ja matkustamon ilman suodatukseen sekä moduuleja nesteiden hallintaan ja öljysumunerottimiin. Hengst valmistaa kuitenkin myös osia teollisuussovelluksiin sekä suodatinratkaisuja kotiin. Hengst-brändi on erittäin kiinnostunut laadusta ja korkealaatuisista tuotteista, ja se näkyy myös tuotteiden valmistuksessa. 

Juuri tätä tarjoamme sinulle verkkokaupassamme. Luota Hengst-merkkisten suodattimien laatuun ja tilaa ne jo tänään! Hakukonemme avulla löydät oikean osan hetkessä!