Talviloma – matkatavaroiden kuljetus, kattoboxit ja valaistus

0
74
Talviloma
© Shutterstock / Krasula

Mitä pitäisi tarkistaa ennen talvilomaa?

Todennäköisesti tarkistat rengaspaineet säännöllisin väliajoin joka tapauksessa ja luotat ajoneuvotietokoneen varoituksiin tai jopa muistutuksiin. Tarkista kuitenkin uudelleen ennen talvilomaa: Alhaisten lämpötilojen, lisäpainon ja vuoristotien epätasaisuuksien vuoksi rengaspaineita on syytä säätää. Renkaisiin kannattaa täyttää 0,2-0,3 baaria enemmän kuin valmistajan määrittämä paine. Erittäin raskailla kuormilla paineita kannattaa lisätä jopa 0,5 baaria.

Jos haluat selvittää, minkälaisen rengaspaineen autosi todella tarvitsee, voit vilkaista ohjekirjaa tai kuljettajan oven sisäpuolelta. Sieltä pitäisi löytyä taulukko, jossa on kaikki tarvittavat tiedot. Joissakin ajoneuvoissa nämä tiedot löytyvät myös polttoaineen täyttökorkista. Lisäksi sinun on aina pidettävä lumiketjuja mukana, erityisesti vuoristossa. Erityisesti suositellaan rengasketjuja. Ne on helppo asentaa, eivätkä ne aiheuta vakavaa meluhaittaa.

Alhaisilla lämpötiloilla on se ominaisuus, että niillä kuljetetaan paljon kosteutta. Myöskään ajoneuvosi ei säästy tältä. Akut ja hehkulamput kärsivät talvella enemmän kuin kesällä. Muista siis tarkistaa auton akku ennen matkalle lähtöä. Voit paitsi tarkistaa akun korjaamolla, myös vaihtaa sen tarvittaessa.


Autosi hehkulamppuihin ei vaikuta ainoastaan kosteus vaan myös kylmyys. Mitä kylmempi hehkulamppu on, sitä enemmän virtaa se tarvitsee, kun se kytketään päälle. Tulos on ilmeinen: polttimo palaa paljon nopeammin loppuun ja valaistus pettää. Pidä siksi varmuuden vuoksi aina mukanasi varasarja auton polttimoita.

Talvilomat autolla
© Shutterstock / docstockmedia

Jos kaikista varotoimistasi huolimatta hajoat matkalla talvilomallesi, etsit todennäköisesti varoitusvälineitäsi. Ne ovat kuitenkin yleensä painavien ja hyvin säilöttyjen matkatavaroiden alla tai vieressä. Jotta et joudu tällaiseen ikävään tilanteeseen, on suositeltavaa säilyttää varoitusliivit, varoituskolmio ja ensiapulaukku käden ulottuvilla yhdessä tarkastuksen kanssa etukäteen.

Missä lumiketjut ovat pakolliset?

Tietyillä reiteillä talvirenkaat voivat olla pakolliset lyhyellä varoitusajalla myös Ranskassa ja Italiassa. Sveitsissä talvirenkaat eivät ole talvisin pakolliset. Vaikka lumiketjuja ei tarvitse pitää mukana Saksassa, ne ovat pakolliset Itävallassa, Sveitsissä ja Italiassa talvisissa tieolosuhteissa. Ranskassa lumiketjut ovat pakollisia joillakin teillä, ja niistä ilmoitetaan liikennemerkein. Myös kulutuspinnan vähimmäissyvyyden suhteen on syytä noudattaa varovaisuutta: Yleensä se on 1,6 mm, mutta Itävallassa talvirenkaiden vähimmäispaksuus on 4 mm.

Miten voit lastata auton kunnolla talvilomaa varten?

Perhe talvilomalla
© Shutterstock / gorillaimages

Talvella matkustavilla on yleensä raskaat matkatavarat. Talvivarusteet, urheiluvaatteet, tilaa vievät matkalaukut ja suuret matkalaukut on säilytettävä turvallisesti. Jokainen automatkustaja on siis sitäkin tyytyväisempi, kun kaikki on lastattu autoon. Mutta ole varovainen: irtonaisista matkatavaroista voi tulla vaara ajon aikana. Sen lisäksi, että ajoneuvo muuttuu raskaammaksi ja jarrutusmatka pitenee, matkatavaroiden kappaleet liikkuvat pienistäkin tärähdyksistä ja voivat muodostua todelliseksi uhaksi.

Onnettomuustilanteessa riskin pienentämiseksi tarvitaan vain muutama yksinkertainen toimenpide. Jos matkatavarat on kiinnitetty asianmukaisesti vöiden ja verkkojen kaltaisilla apuvälineillä, on erittäin todennäköistä, että matkustajat selviytyvät hätätilanteessa pienillä vammoilla. Jotta pääsisit perille turvallisesti, olemme koonneet yhteen tärkeimmät vinkit auton pakkaamiseen:

Raskaat esineet alas

Erityisesti raskaat esineet aiheuttavat suuren loukkaantumisriskin, eikä niiden pitäisi lentää autossa. Säilytä siksi raskaat matkatavarat mahdollisimman alas tavaratilaan tai jalkatilaan. Lisäksi on suositeltavaa sijoittaa ne mahdollisimman lähelle taka-akselia, jotta painopiste siirtyy auton keskelle.

Kiinnitä matkatavarat hihnoilla, kiinnityssilmukoilla ja verkoilla

Kiinnitä kaikki matkatavarat niin, että ne eivät pääse liukumaan tai lentämään eteenpäin kaarteessa tai äkkijarrutuksessa. Voit kiinnittää ne käyttämällä kiristysnauhoja, jotka pujotetaan ristikkäin kuormalattian kiinnityssilmukoihin. Myös turvavöitä voidaan kuitenkin käyttää. Pienemmät esineet on parasta ahtaa säiliöihin, kuten suljettuihin laatikoihin, ja hauraat esineet kääritään etukäteen kankaaseen, kuplamuoviin tai vastaavaan. Tavaratilassa on lisäksi verkko, joka kiinnittää tavaratilaan sellaiset tavarat, jotka ovat takaistuinten selkänojien yläpuolella ja jotka voisivat muuten sinkoutua esteettä eteenpäin. Auton katolla säilytetään usein tilaa vieviä kuormia – tässäkin tapauksessa on noudatettava erityistä varovaisuutta, sillä kiinnittämättömät matkatavarat voivat osua muihin tienkäyttäjiin.

Jalat alas

Vihdoinkin lomalle ja jalat ylös – monet matkustajat ottavat tämän hyvin kirjaimellisesti ja asettavat jalkansa kojelaudalle ajon aikana. Tällä huolettomalla käytöksellä voi olla vakavia seurauksia myös hätätilanteessa: Jos tapahtuu törmäys, pää osuu kovaa alaraajoihin ja voi loukkaantua vakavasti.

Älä kuormita autoa liikaa

Koska lomalla halutaan varautua kaikkiin tilanteisiin, auto usein ylikuormitetaan. Yleensä ei oteta huomioon sitä, että auton ajokäyttäytyminen voi muuttua huomattavasti, jos tietty paino ylittyy. Useimpien henkilöautojen kantavuus on 400-500 kg, ja sitä on noudatettava tarkasti. Laske kaikkien matkustajien ja raskaiden matkatavaroiden paino hyötykuorman määrittämiseksi. Kuljettajan paino sisältyy kuitenkin jo auton ilmoitettuun omapainoon, joka on 75 kg.

Auton kattoboxit
© Shutterstock / Sergey Novikov

Osta varaosia ja lisävarusteita Motointegratorin verkkokaupasta

Motointegratorin verkkokaupasta löydät lukuisia autoihin ja moottoripyöriin liittyviä tuotteita – ja huippuhinnoin talvilomalle. Nauti kaikista verkkokaupan eduista ja tilaa varaosat ja tarvikkeet jo tänään mukavasti kotoa käsin.

 

Lähteet:

http://www.auto-news.de
http://www.handelsblatt.com
https://www.adac.de