Halogeeniajovalot autoon – Xenon vs LED ja niiden väliset erot

0
468
halogeeniajovalot
© Shutterstock / Macrovector

Mitä hehkulampuja on saatavilla? 

Kun ostat uuden auton, voit yleensä valita halogeeni-, LED- tai ksenon-ajovalot. Ennen kuin päätät jostakin ajovalaisinjärjestelmästä, voit selvittää esimerkiksi täältä, mitä eroa on halogeenin ja ksenonin välillä, mitkä ovat LED-ajovalaisimien edut, tai tutustua halogeeni- ja LED-ajovalaisimien vertailuun. 

Mitä halogeeniajovalot ovat? 

Ajoneuvon halogeenivalojärjestelmä on tavallaan hehkulamppujen jatkokehitys. Halogeenikaasulla täytetyssä lasipolttimossa volframista valmistettu hehkulanka kuumennetaan sähköllä niin, että se säteilee kirkasta valoa halogeeniajovalaisimessa. Mitä laadukkaampia halogeenilamput ovat, sitä paremmin hehkulangat on sijoitettu. Näin halogeeniajovalot valaisevat tien hyvin. Halogeenilamput on merkitty kirjaimella ”H”: H1 on yksisäikeinen polttimo, H4 on kaksisäikeinen polttimo, joka mahdollistaa lähi- ja kaukovalojen käyttämisen yhdellä valonlähteellä. 

H7 on H1:n edelleen kehitetty versio, jonka valovoima on suurempi. Muita vaihtoehtoja ovat H8, H9, H11 tai H15. Yli 90 prosenttia kaikista autoista kulkee halogeeniajovaloilla ja on siten turvallisia tiellä. Tämä ei koske vain vanhempia malleja vaan myös uusia autoja. Nykyaikaiset ajovalot, joissa on ksenon- tai LED-lamput, asennetaan yleensä kalliimpiin ajoneuvoihin. Nykyaikaisen halogeenivalojärjestelmän kirkkaus on melko lähellä ksenonvalon kirkkautta ja takaa sen, että halogeenilampulla on vähemmän haittoja. Kustannukset ovat kuitenkin huomattavasti alhaisemmat. Lamppuvalmistaja Phillipsin X-tremeVision -halogeenilampuilla varustetut ajovalot tuottavat huomattavasti enemmän valoa kuin auton tavanomaiset halogeenivalot. 

Kumpi on parempi – Xenon vai halogeeni? 

ajovalot
© Shutterstock / WICHAI WONGJONGJAIHAN

Halogeeniajovalot – Xenon vs LED. Ensimmäinen ksenonvaloilla varustettu auto oli vuonna 1991 esitelty BMW 7-sarja. Jos kuitenkin hyväksyt yleensä vaadittavan jopa 1500 euron lisämaksun huomattavasti kirkkaammasta valosta, näet paremmin yöllä. Lähes valkoinen ksenonvalo on kaikista valotyypeistä lähimpänä päivänvaloa. Lisäksi ksenonvaloilla on suurempi kantama ja sivujen parempi valaistus kuin halogeenivaloilla, mikä parantaa myös turvallisuutta. Jos tavaratila on raskaasti lastattu, ksenonvaloilla varustettua autoa ei enää tarvitse säätää uudelleen – kaikki toimii automaattisesti. Bi-Xenon -ajovalot, jotka ovat olleet markkinoilla vuodesta 2001 lähtien, on varustettu ksenonilla sekä kauko- että lähivaloissa, ja ne ovat jo pitkään kuuluneet luksusluokan ajoneuvojen vakiovarusteisiin. Toisaalta halogeenilampulla on etunsa: se on paljon halvempi. Jos haluat autoosi ksenonvalot, sinun pitää varautua korkeampiin kustannuksiin. 

Vertailu ksenonajovalojen ja halogeenivalojen välillä osoittaa selvästi: 

– ksenonajovalot tarvitsevat huomattavasti vähemmän energiaa 

– ne antavat enemmän valoa 

– ksenonvaloilla on suurempi kantama 

– ne valaisevat tien paremmin, myös sivuilta 

– säteilevät päivänvaloa muistuttavaa valoa. 

– tuovat parempaa näkyvyyttä ja siten turvallisuutta 

– kestävät huomattavasti pidempään kuin halogeenivalaisimet 

– säätävät automaattisesti niiden kantamaa.

auton ajovalot
© Shutterstock / welcomia

Mistä tunnistat LED-ajovalot? 

Taloudelliset valodiodit, lyhennettynä LED, ovat jo pitkään olleet saatavilla varsinaisina ajovaloina. Suunnittelijoilla on nykyään mahdollisuus leikkiä pienillä valoilla ja kehittää hyvin yksilöllisiä ratkaisuja autoihin. Samaan aikaan LED-ajovaloilla on myös omat etunsa: 

– halogeenivaloihin verrattuna LED-ajovalot voidaan asentaa autoon paljon tilaa säästävämmällä tavalla. Sama koskee ksenon- ja LED-vertailua 

– ne ovat kirkkaita ja energiankulutuksen kannalta erittäin tehokkaita 

– valkoiset LEDit muistuttavat melko paljon päivänvaloa 

– ne palavat pitkään, ja niiden käyttöikä riittää usein auton koko elinajaksi 

– ne ovat vakaita ja kestävät helposti tärinää 

Onko helppoa muuntaa ksenoniksi? 

Ajovalot-VALEO-088035
Ajovalot VALEO 088035

Lampun vaihtaminen ei useinkaan ole helppoa, varsinkaan uudemmissa automalleissa. Monissa tapauksissa pääsy polttimoihin on rajoitettu, ja on suositeltavaa ajaa korjaamolle, jotta asiantuntija voi vaihtaa ne. Ksenonajovalon polttimoa ei voi vaihtaa itse, vaan se on joka tapauksessa vaihdettava korjaamolla. 

Ennen kuin lähdet vaihtamaan ajovalon polttimoa itse, sinun kannattaa ensin selvittää, onko se ollenkaan järkevää tai mahdollista omassa automallissasi. Jos kuitenkin pidät ksenon- tai LED-valoista enemmän, sinun on valittava auto, jossa on ksenon- tai LED-valot. Muuttaminen halogeenista johonkin muuhun valojärjestelmään ei ole niin helppoa. Tämä johtuu muun muassa määräyksistä, joita on noudatettava ja jotka nostavat esimerkiksi ksenonvalojen kustannuksia. Ksenonvalojärjestelmän yhteydessä ajovalojen pesujärjestelmä on pakollinen, samoin kuin automaattinen korkeudensäätö. Mitä tulee auton LED- ja halogeenivaloihin, päiväajovalot voidaan helposti asentaa jälkiasennuksena.