Öljytason tarkistaminen ja moottoriöljyn lisääminen – näin se tehdään 

0
48
Moottoriöljy
© Shutterstock / leo_photo

Moottoriöljyn taso on saksalaisen auto.de-portaalin asiantuntijoiden mukaan tarkistettava vähintään kerran kuukaudessa. Jos jätät säännöllisen tarkistuksen tekemättä, voit ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa moottorille vakavia vaurioita. Moottoriöljy voitelee moottorin liikkuvat osat ja estää niitä hankautumasta toisiinsa ja kulumasta niin nopeasti. Erityisen alttiita ovat noin seitsemän vuoden ikäiset ajoneuvot. Öljytason säännöllinen tarkistaminen on tässä yhteydessä tärkeää. 

Valmistele öljytason mittaus

Ennen mittauksen aloittamista on varmistettava optimaaliset mittausolosuhteet. Moottorin pitäisi olla lämmin, koska lämmitetty öljy laajenee ja mittaus on siten tarkempi. Pysäköi auto mahdollisimman tasaiselle alustalle ja odota noin viisi minuuttia. Tänä aikana öljypohjaan pääsee valumaan öljyä, jolloin mitattu arvo on tarkempi. 

Nyt voit avata konepellin. Käytä tätä varten ohjauspyörän alapuolella olevaa vapautusvipua. Mittaus tehdään niin sanotulla mittatikulla, jonka väri on yleensä silmiinpistävä – useimmiten keltainen. Mittatikun päässä on rengas, jonka avulla se voidaan vetää ulos. Jos et löydä mittatikkua heti, vilkaisu valmistajan käyttöohjeisiin auttaa sinua. 

Ohjeet: öljytason mittaaminen

Näin mittaat öljytason oikein: 

  1. Vedä mittatikku ulos aukosta ja pyyhi siihen tarttunut öljy puhtaalla, nukkaamattomalla liinalla. 
  2. Työnnä se kokonaan aukkoon ja vedä se sitten takaisin ulos. 
  3. Mittatikun öljyjäämä kertoo, kuinka paljon öljyä säiliössä on jäljellä. Ihannetapauksessa niiden tulisi saavuttaa piste kahden ”min” ja ”max” -merkinnällä varustetun loven välissä. 
  4. Jos öljyjäämä on vähimmäisöljytason rajan alapuolella, sinun on täytettävä öljyä mahdollisimman pian. 

Moottoriöljyn lisääminen

Voit helposti täyttää moottoriöljyn itse. Varmista kuitenkin, että käytät ajoneuvollesi sopivaa moottoriöljyä. 

Öljyn täydentäminen muutamalla toimenpiteellä:

Etsi konepellin alta öljysäiliön tyhjennystulppa. Se on yleensä merkitty öljykannun symbolilla. Jos et ole varma, voit tutustua ajoneuvon valmistajan käyttöohjeisiin. 

  1. Kierrä tulppa varovasti irti. 
  2. Täytä moottoriöljy hitaasti ja varovasti aukkoon. 
  3. Odota muutama minuutti, kunnes moottoriöljy on valunut öljypohjaan. 
  4. Mittaa nykyinen öljytaso. 
  5. Täydennä tarvittaessa. Varoitus: öljytaso ei saa ylittää ”max”-viivaa. Liian paljon öljyä, aivan kuten liian alhainen öljytaso, voi vahingoittaa moottoria. 

Oikea moottoriöljy autoosi

Kun täytät moottoriöljyä, on tärkeää käyttää autoosi sopivaa öljyä. Bensiinimoottorit vaativat eri moottoriöljyä kuin dieselmoottorit. On kuitenkin olemassa muitakin erottavia ominaisuuksia, kuten viskositeetti (juoksevuus), API-luokitus ja ACEA-spesifikaatio – nämä antavat tietoa öljyn virtausominaisuuksista ja suorituskyvystä. Jos sinulla on epäilyksiä, lue käyttöoppaasta, mikä on oikea moottoriöljy ajoneuvollesi. 

Usein kysytyt kysymykset öljytason tarkistamisesta ja moottoriöljyn täydentämisestä

Milloin öljytaso on tarkistettava täydennyksen jälkeen?

Moottorin öljytason säännöllinen tarkistaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta moottori on riittävästi voideltu. Jos öljytaso on alhainen, moottoriöljyä on täydennettävä valmistajan suositusten mukaisesti moottorin vaurioitumisen estämiseksi.

Voiko öljyä täyttää moottorin ollessa lämmin?

Kyllä, öljyä voi lisätä moottorin ollessa lämmin. Varovaisuutta on kuitenkin noudatettava, sillä moottori ja öljy voivat tällöin olla hyvin kuumia. On suositeltavaa odottaa muutama minuutti moottorin sammuttamisen jälkeen, jotta öljy on asettunut moottorin useimpiin osiin ja öljytaso voidaan mitata tarkemmin. Noudata aina ajoneuvosi käsikirjassa olevia turvallisuusohjeita ja -merkintöjä.

Voinko jatkaa ajamista öljytason tarkistamisen jälkeen?

Kyllä, voit yleensä jatkaa ajamista öljytason tarkistamisen jälkeen, kunhan öljytaso on suositusten mukaisella alueella eikä ajoneuvossa ole muita vakavia ongelmia. On kuitenkin tärkeää tarkistaa öljytaso säännöllisesti ja varmistaa, että se pysyy suositelluissa rajoissa moottorin asianmukaisen voitelun varmistamiseksi. Jos öljytaso on epätavallisen alhainen, öljyä on täydennettävä moottorin mahdollisten vaurioiden välttämiseksi. Jos sinulla on epäilyksiä tai huolenaiheita, on aina hyvä tutustua ajoneuvon käsikirjan ohjeisiin tai kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lähteet:

http://www.t-online.de/