Polttoainesuodatin – milloin se on vaihdettava ja miten?

0
50
Polttoainesuodattimen vaihto
© Shutterstock / DuxX

Polttoainesuodattimen tehtävänä on varmistaa, että pölyä, ruostetta tai muita säiliöstä peräisin olevia epäpuhtauksia ei pääse polttoaineen mukana moottoriin. Siksi suodatin asennetaan polttoaineletkujen sisälle suodattamaan nämä epäpuhtaudet polttoaineesta ennen sen pääsyä moottoriin. 

Mitkä ovat merkkejä siitä, että vaihto on tarpeen? 

Käyntiajan ja siten huoltokirjassa määritellyn ajankohdan, jolloin polttoainesuodatin on vaihdettava, lisäksi autoilija voi tunnistaa vaihdon tarpeellisuuden myös ajokäyttäytymisestä. Jos ajoneuvo jysähtää ajon aikana tai jos teho heikkenee tietyn nopeuden ylittyessä, se voi olla merkki siitä, että polttoainesuodatin on vaihdettava. 

Kuinka usein polttoainesuodatin pitäisi vaihtaa ja mitä seurauksia sen laiminlyönnillä on? 

Hyvin hoidettu huoltokirja on paras vinkki siitä, milloin polttoainesuodattimen vaihto on ajankohtainen. Yleensä tarpeellinen vaihto liittyy tiettyyn ajokilometrimäärään tai ajoneuvon ikään. Jos näitä aikavälejä ei oteta huomioon, suodatin voi tukkeutua tai jopa epäpuhtauksia voi päästä moottoritilaan. Jos polttoainesuodatin tukkeutuu liikaa, ajoneuvo ei saa riittävästi tai lainkaan polttoainetta. Seurauksena on tehon menetys tai täydellinen moottorihäiriö. 

Polttoainesuodattimen vaihtaminen itse – miten se onnistuu? 

Ensinnäkin tarvitaan valmistelua. On tärkeää, että ostetun polttoainesuodattimen laatu on hyvä ja asennettava osa on alkuperäinen. Tässä ei kannata säästää, ei edes vanhemmissa ajoneuvoissa. Polttoainesuodattimen vaihtoa varten ajoneuvo asetetaan nostolavalle tai kahdelle tunkille. Sitten kytketään ensimmäinen vaihde tai automaattiajoneuvon tapauksessa asetetaan ”P”. 

Ennen työn aloittamista polttoaineletkun sisällä oleva ylipaine on poistettava. Irrota polttoainepumpun sulake sulakerasian sisältä. Käynnistä sitten ajoneuvo viideksi tai kymmeneksi sekunniksi ja anna moottorin sammua. Vaikka linjoissa on edelleen polttoainetta, ylipaine on nyt poistettu. Ennen kuin etsit suodattimen kiinnityksiä ajoneuvon alta, kannattaa laittaa suojalasit päähän, jos polttoaineesta roiskuu roiskeita. Kiinnitetyt letkut on nyt irrotettava suodattimesta vesipumppupihdeillä. Tyhjennetty polttoaine johdetaan nyt mukana toimitettuun säiliöön ja hävitetään ympäristöystävällisesti. 

Uuden suodattimen asentaminen – miten se etenee nyt? 

Polttoainesuodatin
© Shutterstock / Dmitry Kalinovsky

Uutta polttoainesuodatinta asennettaessa on tärkeää kiinnittää huomiota uuteen suodattimeen merkittyyn virtaussuuntaan. On tärkeää, että virtaussuunta on sama kuin ajosuunta. Polttoaineletkut, jotka irrotettiin ensin vanhasta suodattimesta, liitetään nyt uudelleen uuden suodattimen vastaaviin liitäntäletkuihin. Polttoainesuodatin kiinnitetään sen jälkeen uudelleen kiinnittimellä ajoneuvon alle. Näin uusi polttoainesuodatin on koottu kokonaan. 

Ajoneuvo voidaan nyt laskea alas nostolavalta tai kiinteiltä telineiltä. Älä unohda vaihtaa polttoainepumpun sulaketta, joka poistettiin ennen polttoainesuodattimen vaihtoa. Käynnistä sitten ajoneuvon moottori. Ei haittaa, että tässä kohtaa tulee pieniä viiveitä, eikä tämä johdu uudesta polttoainesuodattimesta, vaan siitä, että polttoaineen virtauksen on jälleen kuljettava tasaisesti. Tämän viiveen jälkeen auto käynnistyy jälleen ongelmitta, jos suodattimen asennus on suoritettu oikein.