Vaihda auton ajovalojen polttimot itse – näin se tehdään

0
125
Polttimot
© GettyImages / Nicolas Loran

Ajovalot ovat yksi auton tärkeimmistä turvallisuusominaisuuksista. Jos yksi niistä on viallinen, polttimo on vaihdettava mahdollisimman pian. Tässä oppaassa kerrotaan, miten auton ajovalojen polttimot voi vaihtaa itse ja milloin ne pitäisi vaihtaa vain asiantuntijan toimesta.

Miten auton polttimo vaihdetaan?

Nykyaikaisessa autossa voit kuitenkin vaihtaa lähi- tai kaukovalon polttimot suhteellisen helposti itse. Ensinnäkin tarvitset oikean polttimon. Tiedot siitä, minkä polttimon tarvitset ajoneuvoosi, löytyvät ajoneuvon käyttöoppaasta. Vaihto kannattaa suorittaa kuivassa ja valoisassa paikassa ulkona tai hyvin valaistussa autotallissa. Tarvittaessa pieni taskulamppu voi olla avuksi. Uusien polttimoiden asentamista varten tarvitset puhtaat puuvillahanskat tai keittiöpyyhkeet, joilla voit käsitellä uutta polttimoa.

Varmista ensinnäkin, ettei ajoneuvosi pääse vierimään pois. Vedä käsijarru päälle, sammuta sytytysvirta ja valot. Seuraavien vaiheiden järjestys on hyvä muistaa ulkoa. Asennus suoritetaan päinvastaisessa järjestyksessä. Älypuhelimella otetut valokuvat kustakin vaiheesta voivat helpottaa. Uudemmissa autoissa vaiheet on kuvattu käyttöohjeissa.

Useimpien autojen ajovaloista on ensin irrotettava muovisuojus. Kannet ovat yleensä vain kiinni. Kun kansi on poistettu, voit vetää pistokkeen irti vanhasta polttimosta. Vedä aina vain pistokkeesta, älä kaapeleista. Voit nyt irrottaa vanhan polttimon. Tarkista, että polttimot sopivat yhteen, ennen kuin asennat uuden polttimon.

Älä missään tapauksessa kosketa uuden lampun lasikupua paljain sormin. Ihorasva lyhentää lampun käyttöikää. Käytä käsineitä tai käytä paperipyyhkeitä ja kosketa lamppua vain kantaan, jos mahdollista. Uusi lamppu voidaan työntää ajovaloon vain yhdessä asennossa ja napsauttaa paikalleen. Tämän jälkeen voit asettaa pistokkeen paikalleen ja kiinnittää kannen. Tämän jälkeen on tarkistettava, toimiiko ajovalo jälleen.

Miksi auton ajovaloihin pitäisi aina vaihtaa molemmat polttimot?

On useita syitä siihen, miksi auton ajovaloissa pitäisi aina vaihtaa molemmat polttimot. Samantyyppisten autojen polttimoiden käyttöikä on aina suunnilleen sama. Ne rikkoutuvat yleensä nopeasti peräkkäin. Siksi voi käydä niin, että kun olet juuri vaihtanut yhden polttimon, myös toinen polttimo hajoaa seuraavalla matkalla.

Toinen syy on se, että autojen polttimot, olivatpa ne sitten halogeeni- tai ksenonlamppuja, menettävät ajan myötä valovoimaansa. Jos vaihdat vain viallisen polttimon, ajovalot loistavat siksi eri kirkkaudella. Tämä voi aiheuttaa ärsytystä vastaantulevalle liikenteelle. Toinen syy on se, että kun yksi polttimo vaihdetaan, toisen polttimon vaihtokustannukset ovat vain hieman korkeammat. Tämä koskee erityisesti vanhempia ajoneuvoja, joissa polttimoiden vaihtamiseksi on irrotettava useita korin osia.

Polttimo
© GettyImages / nikamata

Voiko H4-lamppuja vaihtaa H7-lamppuihin?

H4-lamppuja on asennettu autojen ajovaloihin 1970-luvulta lähtien. H7-lamput ovat 20 vuotta nuorempia ja loistavat kirkkaammin. Auton ajovalojen kirkkauden lisäämiseksi on siis ilmeinen ajatus vaihtaa vanhat H4-lamppujen polttimot H7-lamppuihin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Vaikka molemmat polttimot ovat halogeenipolttimoita, ne eroavat toisistaan muutamassa keskeisessä suhteessa.

H4-lampuissa on kaksi hehkulankaa. Yksi kaukovaloille ja yksi lähivaloille. Ne asennetaan ajovalaisimiin, jotka mahdollistavat sekä kauko- että lähivalot. H7-lampuissa sen sijaan on vain yksi hehkulanka. Niitä käytetään autoissa, joissa on kaksi ajovaloa – toinen lähivaloille ja toinen kaukovaloille. Myös näiden kahden lampputyypin pohjat eroavat toisistaan huomattavasti. H7-lamppu ei sovi H4-lamppuja varten suunnitellun ajovalaisimen aukkoon. Myöskään H4-lamppujen pistoke ei sovi H7-lamppujen kantaan. Teoriassa olisi mahdollista vaihtaa pistoke ja asentaa H7-lamppu sovittimen avulla. Kaukovalot puuttuisivat kuitenkin silloin. Lisäksi auton käyttölupa raukeaa, jos tällainen muutos tehdään.

Kuinka paljon polttimon vaihto maksaa?

Autokorjaamon hehkulampun vaihtokustannukset riippuvat ajoneuvon valmistusvuodesta ja automallista. Uudemmissa ajoneuvoissa vaihtaminen on suhteellisen yksinkertaista ja se voidaan tehdä nopeasti. Sama koskee monia ennen vuotta 1980 valmistettuja ajoneuvoja. Tällöin voit odottaa maksavasi polttimoiden vaihdosta noin 5-15 euroa plus polttimot.

ECE 48 -direktiiviä muutettiin 2000-luvun alussa, ja se velvoitti autonvalmistajat suunnittelemaan vuodesta 2006 alkaen ensirekisteröidyt ajoneuvonsa siten, että polttimot voidaan vaihtaa helposti ilman erikoistyökaluja. Uusien ajoneuvojen polttimoiden vaihtaminen on siis jälleen suhteellisen helppoa ja nopeaa.

1990-luvulla ja ennen vuotta 2006 rekisteröidyissä ajoneuvoissa polttimon vaihtaminen on usein hyvin aikaa vievää. Ei ole harvinaista, että puskuri, jäähdyttimen säleikkö ja muut ajoneuvon osat on irrotettava polttimoiden vaihtamiseksi. Tämän sukupolven ajoneuvoissa polttimon ja polttimon vaihtamisesta on varattava 50-150 euroa.

Vaikka se tapahtuu hyvin harvoin, LED-ajovalot voivat silti aika ajoin olla viallisia. Tällöin niiden vaihtamisesta tulee hyvin kallista. LED-ajovalot ovat jossain määrin kertakäyttötuotteita, joissa valonlähteitä eli LED-valonlähteitä ei yleensä voi vaihtaa erikseen. Koko ajovalo on aina vaihdettava. Ajoneuvosta riippuen uuden ajovalon hinnaksi on laskettava vähintään 400 euroa plus asennuskustannukset.

Kuinka kauan auton polttimo kestää?

Auton polttimoiden käyttöikä on polttimotyypistä riippuen hyvin erilainen.

6 V / 12 voltin polttimot: Nykyään vain klassisissa autoissa käytettävien 6 voltin tai 12 voltin polttimoiden keskimääräinen käyttöikä on noin 100 tuntia.

H1-lamput: H1-lamput kestävät noin 200 tuntia, eli noin kaksi kertaa niin kauan kuin hehkulamput.

H4-lamppu: H4-lamppujen keskimääräinen polttoaika on noin 250-300 tuntia.

Nykyaikaisista H7-lamppujen polttimoista on valittavana useita eri versioita, jotka eroavat toisistaan huomattavasti myös käyttöiän suhteen:

H7-vakiolamput – käyttöikä noin 400-450 tuntia

Erittäin kirkkaat H7-lamput – käyttöikä noin 250-300 tuntia

Longlife H7-lamppu – käyttöikä noin 900-1100 tuntia

Xenon-lamput: Xenon-lampuilla on noin 2 000 tunnin käyttöikä, joka on huomattavasti pidempi kuin halogeenilampuilla. Tämä johtuu siitä, että hehkulanka ei voi vaurioitua ajon aikana tapahtuvasta tärinästä tai palaa loppuun ajan myötä. Siksi ksenonlamppuja ei yleensä tarvitse vaihtaa auton käyttöiän aikana. On kuitenkin huomattava, että valoteho vähenee ajan myötä.

LED-lamput: LED-auton ajovalot kestävät yleensä huomattavasti kauemmin kuin ajoneuvo, johon ne on asennettu, ja niiden käyttöikä on vähintään 10 000 tuntia.

Ajovalo
© GettyImages / deepblue4you

Mistä voin ostaa auton polttimoita?

Aiemmin autojen polttimoita sai ostaa vain korjaamoista ja huoltoasemilta. Nykyään voit ostaa autoosi vaihtolamppuja lähes mistä tahansa rautakaupasta, huoltoasemilta, autokorjaamoista tai varaosaliikkeistä. Jos ostat autosi vaihtolamput verkkokaupastamme, sinulla on useita etuja. Meillä on suurempi valikoima polttimoita ja hinnat ovat edullisemmat kuin kivijalkamyymälöissä.