Matkailuautosesonki 2024

Pyörännavat

(löytyi 716 tulosta)

Tiesitkö, että pyörännavat olivat käytössä jo hevosvaunujen kukoistuskaudella? Kun vaunuissa voimansiirto oli eläimen muodossa edessä, nykyään pyörännavat on kuitenkin kytketty suoraan auton vetoakseliin osana pyörän jousitusta. Jotta pyörä, jarrusatula, jarrulevy ja ABS-anturi ovat varmasti kiinni, pyörän navat on sovitettava tarkasti ajoneuvoosi.

Varaosat febi bilstein

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Pyörännavat.

Kaikki valmistajat

Löydä Motointegratorista laadukkaat pyörännavat huippuvalmistajilta, kuten BETA, FAG, FEBI BILSTEIN, MEYLE ja VAICO. Palkittu verkkokauppamme tarjoaa yli 5 miljoonaa varaosaa ja lisävarusteita kaikkiin automerkkeihin. Löydä ajoneuvoosi sopiva pyörän napa laajan suodatinvalikoiman avulla.

Pyörien navat - rakenne ja toiminta

Pyörän napa on tärkeä osa pyörän jousitusta. Voimansiirtoakseli kulkee osan keskikohdan läpi ja on yhdistetty pyörän laakereihin, jotka on painettu tiukasti pyörän napaan. Näin pyörä voi liikkua vapaasti, mutta se on silti tukevasti kiinni ajoneuvossa.

Itse pyörän napa on suhteellisen pieni komponentti, joka on valmistettu korkealaatuisesta teräksestä tai alumiinista. Alumiiniset pyörännavat ovat erityisen suosittuja, koska ne ovat kevyitä. Alumiini ei myöskään ruostu, mikä pidentää entisestään pyörännavojen jo ennestään pitkää käyttöikää. Pyörännavat kestävät keskimäärin vähintään 100 000 km, joskus jopa pidempään. Pyörän jousituksen käyttöikä riippuu muun muassa ajotyylistä, yleisistä tieolosuhteista ja ajoneuvon keskimääräisestä kuormituksesta. Ajoneuvomallista riippuen on olemassa pyörän navat ja pyöränlaakerit, jotka voidaan vaihtaa erikseen vaurion sattuessa tai jotka on vaihdettava kokonaan yhdistettynä osana.

Se, mitä vanteita voit käyttää ajoneuvossasi, riippuu myös pyörän navasta. Kierreikien lukumäärä, halkaisija ja etäisyys toisistaan määräävät, mitkä vanteet voidaan asentaa autoosi.

Pyörän navat ja pyörän laakerit vaurioituvat

Pyörän navat ovat erittäin kestäviä. Vahinkoja esiintyy melko harvoin. Koska navat altistuvat suurille kuormituksille (voimakas tärinä, kitka ja suuret aksiaalivoimat), ne kuuluvat kuluviin osiin.

Äkilliset viat eivät kuitenkaan yleensä johdu kulumisesta ja korroosiosta vaan muista syistä. Aggressiivinen ajotyyli, esimerkiksi jyrkät liikkeellelähtöt, tiheä kaarreajaminen liian suurilla nopeuksilla ja voimakkaat jarrutukset, voivat johtaa navan vääntymiseen. Huonot tieolosuhteet, kuten kuopat ja syvät lätäköt, voivat myös aiheuttaa vikoja pyörän napoihin.

Useimmiten karkea ajo ei kuitenkaan aiheuta ongelmia navoissa vaan pyörän laakereissa ja tiivisteissä. Navojen ja laakereiden suojaamiseksi vältä ajelehtimista ja reunakiviä äläkä kuormita autoa liikaa.

Jos esimerkiksi tiiviste repeää, napa ja laakerit eivät enää ole riittävästi voideltuja. Tämä näkyy muun muassa vanteiden ylikuumenemisena. Jos napa tai laakeri on vaurioitunut, kuulet ajon aikana usein epätavallisia ääniä, kuten ärsyttävää huminaa kaarreajossa ja kovaäänistä koputusta tai jyrinää ajon aikana. Jos huomaat myös, että ajoneuvosi ei enää saavuta tavanomaista huippunopeutta, pyörän jousitus kannattaa tarkastuttaa erikoisliikkeessä.

Pyörän navan vaihtaminen turvallisesti ja oikein

Pyörän napojen, laakereiden ja vastaavien tarkastuksen sekä vaihdon on aina annettava asiantuntijan tai kokeneen mekaanikon tehtäväksi. Koska jarrulevy, jarruputket, jarrusatula ja ABS-anturi ovat pyörän jousitukseen asennettuja turvallisuuden kannalta tärkeitä osia, on erittäin tärkeää, että osat irrotetaan ja asennetaan oikein. Asennukseen tarvitaan myös nostolava ja joskus erikoistyökaluja.

Pyörännavan vaihtokustannukset riippuvat työstä ja ajoneuvomallista. Laakeri ja napa voidaan joutua vaihtamaan. Pääsääntöisesti voit odottaa maksavasi navan vaihtamisesta 250-500 euroa. On halvempaa, jos tilaat ne etukäteen verkosta ja teet ne vasta asennuksen. Motointegrator-verkkokaupasta löydät laadukkaat pyörännavat ajoneuvosi etu- tai taka-akselille. Lisäksi tarjoamme sinulle asennusta varten sopivat ruuvit, tiivisteet ja mutterit. Valitse ajoneuvo, malli ja valmistusvuosi, niin saat yleiskatsauksen autosi laadullisista pyörännavoista.

Tilaa auton pyörän navat verkossa Motointegratorilta

Etsitkö uutta pyörän napaa autoosi? Motointegratorista löydät etsimäsi. On tärkeää, että kiinnität huomiota vanteen ja navan pulttipiiriin ja valitset sopivan mallin etu- tai taka-akselille. Jos et ole varma, mikä pyörän napa on oikea ajoneuvoosi, ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme. He neuvovat sinua kattavasti. Kaikki pyörännavat sekä kaikki muut edulliset autonosat, jotka voit tilata Motointegratorista, vakuuttavat korkeimmalla laadulla, huolellisella käsittelyllä ja pitkällä kestävyydellä. Tilatut varaosat ovat perillä 2-4 arkipäivän kuluessa salamannopean toimituksemme ansiosta. Motointegrator pitää erittäin tärkeänä korkeaa asiakastyytyväisyyttä. Tästä syystä tarjoamme ilmaisen palautuksen, jos osa ei vastoin odotuksia sovi.

Parhaat tuotteet kategoriasta Pyörännavat

Sijoituskriteerit

Miten pyörännavat toimivat?

Pyörännapa on tärkeä osa, joka muodostaa yhteyden voimansiirron ja alustan välille. Perinteisesti pyörännavat kestävät yleensä auton koko käyttöiän. Pyörännapa voi kuitenkin joutua myös auton omistajan huomion keskipisteeksi, jos erilaisia vaurio-oireita ilmenee. Vastaamme alla tärkeimpiin pyörännavoja koskeviin kysymyksiin.

Pyörännapa on kiinnitetty jousitukeen. Samalla muodostuu yhteys voimansiirtoon. Tämä on vetoakseli tai jäykillä akseleilla akselinvarsi. Joko tynkäakselia tai itse pyörän napaa pitää pyöränlaakeri. Näin se voidaan kiinnittää, mutta pyörä voi silti pyöriä.

Minkälaisia pyörännapoja on olemassa?

Kuten jo mainittiin, on olemassa pyörännapoja, jotka on kiinnitetty jousitukeen tai akseliin. Riippumattoman pyöränjousituksen vuoksi ensimmäinen vaihtoehto on nykyään laajalti käytössä henkilöautoissa. Vastakkaisella puolella olevaan akselivälitykseen liitetty tynkäakseli kiinnitetään joko itsenäisesti tai myös pyörännavan avulla. Akselin varsiakselilla etuosa toimii kuin pitkä hammaspyörä. Myös pyörän navassa on tämä hammastus, ja se yksinkertaisesti työnnetään kiinni. Itsenäistä pyöräjousitusta varten tarvitaan akselinpylväs tai akselipukki.

Pyörännapa liu'utetaan tämän akselinvarren päälle. Pyörän laakerit muodostavat laakerituen. Pyörännapa voi näyttää erilaiselta. Se voi olla varsinainen pyörän napa, jossa on kiinnitys pyöränpulteilla tai kierteitetyillä rei'illä pyörän pultteja varten. Pyörän napa voi olla myös integroitu jarrurumpuun tai jarrulevyyn. Joko pyörän laakerit (kuulalaakerit), jotka ovat huoltovapaita, puristetaan sisään tai pyörän laakeri (rullalaakeri) työnnetään sisään sen jälkeen, kun laakerin tukirengas on puristettu napaan. Suuntaus on kuitenkin selvästi kohti huoltovapaita pyöränlaakereita, joissa on elinikäinen rasvatäyttö ja joita ei voi avata.

Miten pyörännapa irrotetaan?

Itse pyörännapa on hyvin harvoin niin vaurioitunut, että uusi varaosa tarvitaan. Pyöränpulttien sisäänpuristetut nastat tai pyöränpulttien kierteet voivat kuitenkin vaurioitua. Tällöin pyörännapa on irrotettava akselinpylväästä koneistusta varten. Kiekoille kiinnitetyt pyörännavat irrotetaan ulosvetäjällä. Sama koskee pyörännapoja, joissa on puristetut pyöränlaakerit.

Monet autonvalmistajat tarjoavat malleilleen erityisiä vetimiä, joista osaa voidaan käyttää kaikissa malleissa. Irrota ensin lukitus ja sitten kiinnitysmutteri. Tämä johtuu siitä, että aivan navan ulkopuolella on vielä kierre tätä kiinnityslaitetta varten. Tämä voi olla sisäänajettava tai lukkomutteri.

Jos taas pyörännapa on kiinnitetty akselinvarteen vierintälaakereilla, myös pyöränlaakerit on irrotettava. Silloin pyörän napa voidaan yksinkertaisesti irrottaa.

Miten pyörännapa puhdistetaan?

Irrotetut pyörännavat voidaan liottaa bensiinissä ja pestä sen jälkeen. Sitten ne puhalletaan paineilmalla. Ennen uudelleenkokoamista pyörän laakerit on ehkä voideltava. Säädettävien rullalaakereiden pyörännavoissa on edelleen pyöränlaakereiden sisäänpuristetut rengaskehät navan sisällä. Ainoastaan jos myös pyöränlaakerit on uusittava, nämä juoksurenkaat on puristettava ulos ja korvattava uuden pyöränlaakerisarjan renkailla.

Miten pyörännapa voidellaan? Mitä rasvaa käytetään pyörännavoissa?

Kun pyörän laakerit on sijoitettu, pyörännavat, myös akselit, on voideltava. Kitka aiheuttaa suhteellisen korkeita lämpötiloja. Samalla käytettävä rasva ei saa menettää voiteluominaisuuksiaan lämpötilasta riippumatta eikä korkeissakaan lämpötiloissa. Tähän tarkoitukseen soveltuva rasva on vierintälaakerirasva. Varmista, että ostat vierintälaakerirasvaa vain vakiintuneilta ja tunnetuilta valmistajilta. Vain nämä rasvat takaavat korkean rasituksen ilman suorituskyvyn menetystä. Joskus käytetään grafiittia sisältävää rasvaa. Ajoneuvon valmistaja myöntää hyväksynnät myös erilaisille vierintälaakerirasvoille.

Olka-akseli voidellaan hyvin rasvalla niin, että runsas rasvakerros on näkyvissä. Pyörännavat on voideltava valmistajan ohjeiden mukaisesti. Joissakin tapauksissa on ylimääräinen ontelo rasvan imeytymistä varten. Säädettävien pyöränlaakereiden tapauksessa napa suljetaan tällöin rasvakorkilla (joka on valmistettu metallista). Tämä "rasvakorkki" sisältää myös vierintälaakerirasvaa. Vanha rasva hävitetään asianmukaisesti, rasvakorkki puhdistetaan bensiinillä ja kuivataan paineilmalla. Sitten se täytetään vierintälaakerirasvalla ja naputetaan varovasti pyörän napaan sopivalla työkalulla. Varoitus. Jos rasvakorkkia naputetaan suoraan ja liian kovaa vasaralla, se voi saada pahoja kolhuja.

Miten pyörännavan pyöränpultit uusitaan?

Jos vain pyöränpultit ovat vaurioituneet (niiden kierre), pyörännapa kiinnitetään ja lämmitetään varovasti pulttien kohdalta happi-asetyleenihitsaajalla tai Bunsen-polttimella. Ennen tätä ruuvataan vanha mutteri (varmista, että siinä on oikea kierre) kiinni, mahdollisesti lukkomutterin kanssa. Kun puristettu pultti on lämmitetty, se voidaan lyödä ulos.

Jotta pyöränpultit eivät pääse kääntymään ja jotta ne ovat todella tiukasti kiinni, pyörännavan sisäpuolella on pieni uloke. Pyöränpulttien pyöreä pää on leikattu tässä kohdin niin, että se sopii lähes tarkalleen paikalleen. Uudet pyöränpultit tuodaan paikalleen ja ajetaan sisään ilman lämmitystä. Tiivis istuvuus varmistetaan myöhemmin lisäksi kiristämällä pyöränmutterit aiottuun momenttiin.

Mitä etsiä, kun ostat pyörännavat

Pyörännavat tulisi ostaa vain tunnetuilta tai hyvämaineisilta valmistajilta. Käytetty metalliseos on suunniteltu kestämään erittäin suurta rasitusta. Halvat tuotteet, joiden alkuperää ei voida tarkistaa, saatetaan valmistaa huonommasta metalliseoksesta, ja ne voivat vaurioitua nopeasti paineen tai kuumuuden vaikutuksesta, mikä lisää onnettomuusriskiä.

Vaihdetaanko pyörännavat aina molemmille puolille vai yksitellen?

Pyörännavat kestävät yleensä auton koko käyttöiän. Jos niissä kuitenkin on vaurioita, se voi viitata huoltovajeeseen. Esimerkiksi pyöränlaakerien rasvaa ei ole uusittu säännöllisesti tai pyöränlaakereita ei ole voideltu. Tällöin molemmat puolet ovat vaurioituneet, ja on selvää, että molemmat pyörännavat on vaihdettava. Jos epäillään, että kyseessä on yhden pyörännavan materiaaliväsyminen, riittää myös toisen puolen pyörännavan vaihtaminen.