5% alennusta koko valikoimasta

Vetoakselit ja -nivelet

(löytyi 2888 tulosta)

Vetoakselien tehtävänä on siirtää moottorin vääntömomentti tasauspyörästöstä tai vaihteistosta pyörille. Ilman vetoakseleita kukaan ei voisi laittaa autoa liikkeelle. Ne tarttuvat tärinään ja auttavat ohjaamaan autoa oikeaan suuntaan. Verkkokaupastamme löydät laajan valikoiman vetoakseleita tunnetuilta valmistajilta.

10% alennusta MP-vaatteista ADRENALINE

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Vetoakselit ja -nivelet.

Kaikki valmistajat

Mikä on vetoakselien tehtävä?

Vetoakselit ovat nykyaikaisten autojen osia. Niiden tehtävänä on siirtää moottorin voima tasauspyörästöstä pyöriin. Tunnistat vetoakselin, jonka päässä on palkeet. Nämä muistuttavat harmonikkaa. Vetoakseleita kutsutaan myös puoliakseleiksi.

Tämän tehtävän lisäksi vetoakselien on myös kompensoitava kaikki pituus- ja kulmamuutokset. Tällä tarkoitetaan muutoksia, jotka syntyvät ohjausliikkeiden tai sisään- tai ulosjousitusliikkeiden seurauksena. Vetoakselien tehtävänä on varmistaa, että nivelet ovat aina täydellisesti synkronoitu. Etuvetoisen henkilöauton vetoakseli koostuu useista osista:

 • pyörän puolella oleva kiinteä nivel
 • vakionopeusnivel vaihteiston puolella
 • liitosakseli
 • lukkiutumisenestojärjestelmän rengas
 • tärinänvaimennin

Takavetoisen henkilöauton vetoakseleita kutsutaan kardaaniakseleiksi.

Vetoakselit kuuluvat henkilöautojen komponentteihin, jotka joutuvat suurimmalle kuormitukselle. Ajoneuvon ollessa liikkeessä vetoakselin nivelet ja palkeet altistuvat voimakkaille lämpötilavaihteluille, ja niiden on kestettävä lämpötiloja, jotka vaihtelevat -40 °C:n ja 120 °C:n välillä.

Mistä vetoakseli löytyy autosta?

Vetoakseli on pyörien ja vaihteiston välinen yhteys. Myös vetoakseli sijaitsee tällä alueella. Se on siis osa pyörän voimansiirtoa. Rakenne on kuitenkin erilainen ja riippuu taajuusmuuttajan tyypistä. On erotettava toisistaan etuveto, takaveto ja neliveto. Vetoakseli on voimansiirron joustava osa, joka varmistaa, että ajoneuvoa voidaan liikuttaa.

Onko jokaisessa ajoneuvossa vetoakseli?

Jokaisessa moottorilla varustetussa ajoneuvossa on yleensä vähintään kaksi vetoakselia. Ilman vetoakseleita moottorin tuottamaa voimaa ei voida siirtää pyörille. Ajoneuvoa ei voitu liikuttaa ilman vetoakselia.

Vetoakselityypit

Yleensä on erotettava toisistaan kaksi vetoakselityyppiä:

 • Liikkuva vetoakseli
 • Jäykkä vetoakseli

Yleensä nämä kaksi vetoakselityyppiä on erotettava toisistaan. Jäykästä vetoakselista poiketen liikkuvaan vetoakseliin asennetaan lisänivelet. Tällä pyritään kompensoimaan suunnitteluun liittyviä eroja. Tällaista vetoakselia kutsutaan myös kardaaniakseliksi. Nämä vetoakselit asennetaan aina etupyöriin.

Viallisen vetoakselin vaihtaminen

Useimmissa tapauksissa viallisen vetoakselin syynä on aina vuotava jakotukki. Nämä vetoakselin nivelissä sijaitsevat kumiholkit kuuluvat vetoakselin kulumiselle alttiimpiin osiin. Muhvit voivat haurastua sääolosuhteiden vaikutuksesta, jolloin lika pääsee tunkeutumaan saumojen sisälle. Vesi voi tunkeutua mansetin sisäpuolelle. Rasva puolestaan vuotaa ulos holkista, jolloin vetoakseli ei ole enää riittävästi voideltu. Erityisesti läpäisevä hiekka sekoittuu rasvan kanssa ja kehittyy eräänlaiseksi hiovaksi tahnaksi. Ennemmin tai myöhemmin vetoakselin nivel tuhoutuu. Viallisten kumiholkkien lisäksi on muitakin syitä, jotka voivat johtaa vetoakselin vikaantumiseen:

 • käyttö
 • vetoakselin virheellinen asennus
 • vetoakselin virheellinen irrottaminen
 • halvan ja huonolaatuisen rasvan käyttö

Viallinen vetoakseli voidaan havaita melko nopeasti. Jos kuulet narskuvia tai jopa säröäviä ääniä kaarteissa ajettaessa, auton ollessa keskeytettynä tai kiihdytettäessä, vetoakseli on syytä tarkastuttaa. Tätä ei pidä lykätä pitkään, vaan se on tehtävä välittömästi. Tarkasta vetoakseli joko korjaamolla mahdollisen vian varalta tai tee tarkistus itse. Tämä on kuitenkin ehdottoman tärkeää, sillä viallinen vetoakseli on vaarallinen.

Tunnetut vetoakselien valmistajat

Motointegrator tarjoaa yli viiden miljoonan varaosan ja tarvikkeen valikoiman. Tietenkin myös vetoakselit kuuluvat tähän valikoimaan. Tätä varaosaa valmistavat muun muassa nämä suositut valmistajat:

 • SKF
 • SPIDAN
 • PIONT GEAR
 • MEYLE
 • SNR

Osta vetoakselit Motointegratorilta

Tarvitsetko autoosi uuden vetoakselin? Olet tullut oikeaan paikkaan etsiessäsi Motointegratorista. Täällä sinulla on useita vaihtoehtoja oikean vetoakselin etsimiseen. Hakutoiminnon avulla voit löytää nopeasti oikean varaosan ja rajata tuloksia. Meiltä löydät vetoakselit lähes kaikkiin automerkkeihin ja -malleihin ja voit luottaa myönteisiin asiakasarvosteluihin.

Parhaat tuotteet kategoriasta Vetoakselit ja -nivelet

Sijoituskriteerit

Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190295
Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190295194,62 €ilmainen toimitus
Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190122
Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190122230,32 €ilmainen toimitus
Vetoakseli MEYLE 100 498 0727
Vetoakseli MEYLE 100 498 0727198,92 €ilmainen toimitus
Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190080
Vetoakseli MAGNETI MARELLI 302004190080166,70 €ilmainen toimitus