Raitisilmasuodattimet

Pakojärjestelmä

(löytyi 11221 tulosta)

Ajoneuvon moottorin palaminen aiheuttaa pakokaasuja ja päästöjä, jotka johdetaan ulos pakojärjestelmän kautta. Täysin ehjä pakojärjestelmä on tärkeä, jotta vältetään ympäristön tarpeeton saastuminen. Samalla se on kuitenkin myös haavoittuva osa, joka usein kärsii korroosiosta ja vuodoista vanhemmissa ajoneuvoissa. Lue täältä, mitä pakojärjestelmässä on huomioitava ja miten se voidaan tarvittaessa vaihtaa.

Varaosat febi bilstein

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Pakojärjestelmä.

Kaikki valmistajat

Auton pakojärjestelmän merkitys

Pakojärjestelmän tehtävänä on johtaa moottorissa tapahtuvan palamisprosessin aikana syntyvät pakokaasut ulos. Samalla se pystyy suodattamaan kaasun haitalliset komponentit. Viime vuosina tämä toiminto on tullut yhä enemmän esiin, varsinkin kun lakisääteisiä rajoja on tiukennettu yhä enemmän.

TÜV tai DEKRA tarkastaa pakojärjestelmän moitteettoman toiminnan osana säännöllistä pakokaasupäästötestiä. Jos päästöarvot ovat liian korkeat, ajoneuvo ei läpäise pakokaasupäästötestiä eikä uutta tarraa myönnetä.

Jakotukki, Y-putki ja muut: pakojärjestelmän rakenne

Moottoripyörien ja autojen pakojärjestelmä on monimutkainen järjestelmä. Se koostuu useista yksittäisistä komponenteista, joilla kullakin on oma tehtävänsä:

 • Pakosarja: Pakosarja kokoaa moottorin eri alueilla syntyvät pakokaasut yhteen. Sitten se ohjaa ne Y-putken kautta katalysaattoriin tai turboahtimeen.
 • Katalysaattori (lyhyesti katti): Katalysaattori huolehtii pakokaasujen suodattamisesta. Sen päätehtävänä on poistaa myrkylliset aineet pakokaasuista niin, että ympäristöön vapautuu vain vaarattomia aineita, kuten vettä tai typpeä.
 • Hiukkassuodatin: Uusissa dieselajoneuvoissa on oltava hiukkassuodatin, joka suodattaa pakokaasuista myös myrkyllisiä aineita. Se varmistaa, että ympäristöön vapautuu vähemmän hiukkasia. Monissa vanhemmissa ajoneuvoissa ei kuitenkaan ole vielä dieselhiukkassuodatinta. Jälkiasennus on tarpeen, jotta voidaan maksaa vähemmän moottoriajoneuvoveroa ja ajaa vähäpäästöisillä alueilla. Tehokkaat bensiinimoottorit on usein varustettu myös hiukkassuodattimella.
 • Keskimmäinen äänenvaimennin: Erityisen eristyksensä ansiosta keskimmäinen äänenvaimennin vähentää pakokaasujen purkautumisesta aiheutuvaa melusaastetta.
 • Takaäänenvaimennin: Tämä äänenvaimennin minimoi melua entisestään.
 • Pakoputki: Pakoputki on järjestelmän ainoa ulkoisesti näkyvä osa. Se on pakoputki, josta loput pakokaasut poistuvat.

Enemmän tehoa pakojärjestelmällä: Tuning urheilupakoputkistolla

Pakojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon vääntöä ja mitä nopeusaluetta kuljettaja voi hyödyntää. Jos haluat saada asennetusta moottorista enemmän tehoa irti, voit optimoida pakojärjestelmän virittämällä sen. Jos puhutaan urheilupakoputkistosta, se tarkoittaa yleensä takaiskunvaimentimen vaihtamista. Ne ovat usein visuaalisesti taidokkaasti suunniteltuja, ja niiden melutaso on huomattavasti korkeampi kuin tavallisen pakoputken.

Tähän ei kuitenkaan yleensä liity suorituskyvyn lisääntymistä. Tämä edellyttää pikemminkin koko pakojärjestelmän vaihtamista. Jos asennat jälkiasennuksena täydellisen urheilupakoputkiston, voit käyttää rei'itettyjä pakoputkia tai osia, joissa on suurempi putken poikkileikkaus. Tämä lisää moottorin suorituskykyä, mutta vähentää myös päästöjen ympäristövaikutuksia. Jos olet kiinnostunut lähinnä visuaalisesta vaikutuksesta tai kovemmasta äänestä, yksinkertainen urheilupakoputkionedullisempi.

Pakokaasujärjestelmän vauriot: Ruoste lähettää terveisiä

Ruoste on yleisin syy pakojärjestelmän vaurioitumiseen. Ongelman ydin on pakokaasujen sisältämä jäännöskosteus. Tämä tiivistyy järjestelmään, laskeutuu ja johtaa pitkällä aikavälillä ruosteen muodostumiseen. Useat lyhyet matkat edistävät tätä kehitystä, koska pakojärjestelmä ei kuumene tarpeeksi eikä kondenssivesi haihdu. Lämpötilan vaihtelut sekä sään ja tiesuolan vaikutukset tekevät loput. Ennemmin tai myöhemmin ruoste aiheuttaa halkeamia tai reikiä pakojärjestelmään. Pakokaasut poistuvat niiden kautta. Useimmiten vaurioituu takaäänenvaimennin.

Näistä merkeistä voit tunnistaa, että Golf 4:n tai Opel Astra H:n pakojärjestelmässä on vika:

 • lisääntynyt polttoaineen kulutus
 • moottorin suorituskyvyn heikkeneminen
 • pakojärjestelmän tilavuuden lisääminen
 • Järjestelmän kolina tai jyrinä

Vinkki: Jos pakojärjestelmä on jo nyt havaittavissa kovana kolinana, se on parempi korjata pian - pahasti ruostuneet osat voivat irrota ja vaarantaa muut tienkäyttäjät.

Pakojärjestelmän vaihtaminen: Ohjeet muutamassa vaiheessa

Jos haluat vaihtaa pakojärjestelmän, käytä näitä ohjeita takavaimentimen osalta:

 1. katkaise olemassa oleva putki oikeasta kohdasta (esim. rautasahalla tai kulmahiomakoneella)
 2. Irrota kiinnikkeet ja irrota viallinen takavaimennin
 3. aseta uudet kumikiinnikkeet paikalleen, ripusta uusi äänenvaimennin paikalleen ja yhdistä putket toisiinsa
 4. Kohdista takaäänenvaimennin oikein
 5. Kiristä kannattimen kiinnike
 6. Tarkista vuodot (anna tyhjäkäyntikaasua ja tarkista järjestelmä pakokaasuvuotojen varalta)

Jos vaihdat pakojärjestelmän takaäänenvaimentimen, kustannukset ovat noin 150-900 euroa. Jos teet vaihdon korjaamolla, joudut maksamaan 50-150 euron lisämaksun. Jos myös jakoputki, katalysaattori tai joustava putki vaurioituu, joudut laskemaan lisäkustannuksia.

Tilaa pakojärjestelmän varaosat verkossa Motointegratorista

Pakoputkesta, katalysaattorista, äänenvaimentimesta tai tiivisteistä riippumatta voit helposti ostaa varaosia pakojärjestelmääsi Motointegratorin verkkokaupasta. Valitse vain autosi valmistaja ja malli, niin saat näkyviin vastaavat osat. Haluatko, että ajoneuvosi on nopeasti taas käyttövalmis? Voit luottaa noin 5 miljoonan varaosamme korkeaan laatuun ja odottaa nopeaa toimitusta 2-4 arkipäivän kuluessa.

Parhaat tuotteet kategoriasta Pakojärjestelmä

Sijoituskriteerit

Mitkä ovat pakojärjestelmän tehtävät?

Pakokaasujärjestelmän eri tehtävistä kaksi on erityisen huomattavia: pakokaasujen johtaminen alueelle, jossa ne eivät voi kirjaimellisesti savustaa ohjaamossa olevia ihmisiä. Lisäksi, kuten jo nimitys "äänenvaimennin" viittaa, se myös vähentää palamisprosessin aiheuttamaa melua. Samalla pakokaasujärjestelmä on johdettava siten, ettei ole vaaraa tulipalosta tai muoviosien sulamisesta korin alla olevalla alueella. Vähemmän tunnettua on se, että pakojärjestelmän on myös helpotettava pakokaasujen poistamista palotilasta. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa pakojärjestelmään on integroitu myös mittausantureita (lambda-anturit) ja pakokaasunpuhdistimia (katalysaattori, nokihiukkassuodatin).

Pakojärjestelmän rakenne

Pakosarja ja tuulettimen muotoinen pakosarja

Pakosarja on liitetty suoraan moottoriin. Vakiokomponenttina se on yleensä valmistettu harmaasta valuraudasta; urheilullisissa pakojärjestelmissä ja muutamissa vakioajoneuvoissa (yleensä urheilullisissa) se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pakosarja on yleensä kaareva tuulettimen tavoin, jotta kaikki yksittäisistä sylintereistä tulevat putket ovat samanpituisia. Tämän vuoksi urheilullinen jakotukki on myös nimeltään tuulettimen muotoinen jakotukki.

Pakokaasu työntyy ulos palotilasta kuoppina. Näin syntyy aaltoja, jotka heijastuvat jakoputken seinämistä ja heitetään takaisin. Ne voivat haitata pakokaasun purkautumista massiivisesti. Puhallinkanavat on optimoitu siten, että ne synnyttävät mahdollisimman vähän resonointiaaltoja. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa yksittäiset putket yhdistetään lyhyen matkan jälkeen, koska korkeamman puristustehon moottorit ladataan yleensä turboahtimella.

Y-putki

Seuraavaksi tulee Y-putki. Se on saanut nimensä siksi, että se on usein jaettu kahteen putkeen. Koska optimilämpötila saavutetaan tässä hyvin nopeasti, tähän asennetaan usein lambda-anturi.

Joustava putki

Y-putkeen liitetään joustoputki

Moottorin värähtelyt irrotetaan näin pakojärjestelmästä aluskatolla. Ilman joustoputkea Y-putki repeytyisi yleensä hitsaussaumasta. Tämä on usein havaittavissa klassisissa autoissa, joissa ei ole joustoputkea.

Katalysaattori tai nokihiukkassuodatin

Seuraavaksi tulee katalysaattori tai nokihiukkassuodatin. Katalysaattorin jälkeen nykyaikaisissa ajoneuvoissa on toinen pakokaasuanturi. Tämä periaatteessa tarkistaa, kuinka puhtaat arvot ovat, ja vaikuttaa siten myös moottorinohjaukseen.

Äänenvaimenninta edeltävä osa

Katalysaattorin tai nokisuodattimen sijasta käytettiin ennen esi-äänenvaimenninta. Melko usein tämän tehtävänä ei kuitenkaan ollut äänen vaimentaminen. Sen sijaan se on usein äänenvaimennin, joka heijastaa ääniaaltoja. Lisäksi tässä syntyy imuvaikutus, jolloin pakokaasut kirjaimellisesti imetään ulos palotilasta.

Keskiäänenvaimennin tai päääänenvaimennin

Toisin kuin esi-äänenvaimennin, keskiäänenvaimennin ei ole heijastava äänenvaimennin. Pikemminkin se on itse asiassa äänenvaimennin eli absorptiovaimennin, joka "nielee" ääniaallot. Sitä varten se täytetään esimerkiksi teräsvillalla, ja pakokaasut johdetaan suoran putken kautta, joka on vastaavasti rei'itetty.

Takaäänenvaimennin, jossa on pakoputki.

Takaäänenvaimennin voi olla heijastava tai absorboiva äänenvaimennin. Siinä pakokaasut johdetaan useiden kammioiden läpi ja heijastetaan vastaavasti. Tätä käytetään erityisesti urheilullisissa takaiskunvaimentimissa, jotta ääni olisi erityisen kurkusävyinen.

Miten pakoputkesta voi tehdä hiljaisemman?

Liian äänekäs pakoputki on yleensä seurausta vaurioista. Joko jokin mainituista osista vuotaa tai äänenvaimentimessa on reikä. Usein kyseessä on myös rikkinäinen pakosarja. Silmämääräisen tarkastuksen ei tarvitse edes osoittaa tätä vikaa.

Erityisesti tällaiset vuodot voivat aiheuttaa ääniaaltoja taajuusalueella, joka koetaan erittäin epämiellyttäväksi ajoneuvon sisällä tietyllä nopeusalueella. Mutta varo. On myös mahdollista, että näillä ääniaalloilla on jokin muu syy. Esimerkiksi vialliset moottorin kiinnikkeet tai viallinen kaksoismassavauhtipyörä vaihteiston ja moottorin välissä. Jotkin äänenvaimentimien vuodot voidaan hitsata. Vuotaviin putkiliitoksiin auttaa usein pakokaasutiivistemassa (pakokaasusementti).

Mitä tarkoittaa urheilupakokaasu katalysaattorista?

Katalysaattorissa on vain tietty tilavuus, joka voi virrata sen läpi määrätyssä ajassa. Paine katalysaattorin edessä voidaan siis pitää yllä siten, että palaminen tapahtuu optimaalisesti, jolloin pakokaasut vapautuvat tehokkaasti ja katalysaattori toimii optimaalisesti. Kaiken kaikkiaan tämä on hyvin monimutkainen asia. Tehokkuuden säilyttämiseksi, jonka on yleensä oltava tiukkojen lakisääteisten määräysten mukainen, pakokaasujärjestelmiä tarjotaan yleensä "ilman katalysaattoria". Puhaltimen muotoinen pakosarja ostetaan erikseen. Ajoneuvoissa, joita ei käytetä julkisessa liikenteessä, katalysaattori korvataan usein yksinkertaisella putkella (virtausputkella).

Miten pakojärjestelmä vaurioituu?

Läpiruostuneet äänenvaimentimet voivat olla todellinen riesa, sillä pakosarjan osilla on ostohintansa. Huonompi materiaali ei aina ole syy nopeasti ruostuvaan pakoputkeen. Varsinkin ajoneuvoissa, joita ajetaan pääasiassa kaupunkiliikenteessä ja lyhyitä matkoja, pakokaasun äänenvaimentimiin kerääntyy paljon kondenssivettä. Koska korkeita lämpötiloja ei saavuteta, tämä vesi ei haihdu vaan laskeutuu äänenvaimentimeen. Sitten ruoste syö tiensä ulos sisältä.

Mitä pakokaasujen väri kertoo minulle?

Pakokaasujen väri kertoo paljon moottorin kunnosta. Siniset pakokaasut viittaavat siihen, että myös moottoriöljyä poltetaan. Yleensä pakokaasu haisee hieman pähkinäiseltä ja öljypisarat kerääntyvät pakokaasun eteen pidettävään käteen. Valkoinen savu tarkoittaa kohonnutta vesipitoisuutta. Pakokaasujen tiivistyminen kylmänä vuodenaikana on normaalia lämpenemisvaiheessa. Myöhemmin värikuvio normalisoituu. Kesällä tai pysyvästi se sen sijaan osoittaa vesivahinkoa (pään tiiviste). Mustat pakokaasut tarkoittavat korkeaa nokipitoisuutta. Ei ole harvinaista, että jakohihna on ylivenytetty tai ajoitus on virheellinen.