10€ alennusta 200€ tilauksiin

Katalysaattorit

(löytyi 853 tulosta)

Katalysaattori, lyhyesti katalysaattori, on ajoneuvon pakojärjestelmän olennainen osa. Sitä käytetään pakokaasujen jälkikäsittelyssä polttomoottoriautoissa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa kotelossa oleva auton osa muuntaa haitalliset pakokaasun osat vaarattomiksi kaasuiksi. Viallinen katalysaattori heikentää auton toimivuutta. Samalla sillä on haitallinen vaikutus ympäristöön. Jos etsit laadukasta varaosaa, löydät Motointegratorista edullisia malleja, jotka erottuvat korkealla laadullaan.

10% alennusta MP-vaatteista ADRENALINE

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Katalysaattorit.

Kaikki valmistajat

 • GAZ
 • GEO
 • GMC
 • Great Wall
 • Honda
 • Hummer
 • Hyundai
 • Infiniti
 • Innocenti
 • Isuzu
 • Iveco
 • Jaguar
 • Jeep
 • KIA
 • Lada

Auton katalysaattorin (CAT) rakenne ja toiminta

Katalysaattorin tehtävänä on muuntaa bensiini- ja dieselmoottoreiden pakokaasun osat kemiallisen reaktion avulla. Niistä syntyy kaasuja, jotka eivät vahingoita ympäristöä. Komponentti koostuu ruostumattomasta teräskotelosta. Tämän sisällä on metallinen tai keraaminen kantaja. Tämä on metaliteeni tai monoliitti. Näiden osien läpi kulkee pituussuunnassa useita pieniä kanavia. Ne lisäävät katalyytin pinta-alaa.

Kantoaineen pinnalla on huokoinen kerros, jota kutsutaan wash-coatiksi. Se sisältää jalometalleja, kuten palladiumia, platinaa ja rodiumia. Nämä metallit tuottavat kovaa rahaa esimerkiksi kierrätyslaitoksissa. Siksi katalysaattori saattaa joutua varkauden uhriksi. Jos tarvitset uuden varaosan, tutustu Motointegratorin laajaan tuotevalikoimaan.

Kolme erilaista katalysaattoria

Katalysaattorit jaetaan kolmeen luokkaan:

 • EOBD
 • Hapetuskatalysaattori
 • Kolmitoiminen katalysaattori

Ensin mainitut ovat korvaavia katalysaattoreita Euro 3- ja Euro 4 -ajoneuvoihin, joissa on eurooppalainen ajoneuvon sisäinen diagnostiikka. Niitä käytetään pääasiassa uudemmissa ajoneuvoissa. EOBD valvoo kaikkia pakokaasuun liittyviä komponentteja ja antureita ajon aikana. Se tallentaa toimintahäiriöt. Varoitusvalo varoittaa tällaisista ongelmista.

Hapetuskatalysaattoreille on ominaista, että ne toimivat suurella ilmaylimäärällä. Sen vuoksi pakokaasun happipitoisuus on korkea. Dieselmoottoreissa ne hapettavat kahta ainetta. Hiilimonoksidista tulee hiilidioksidia. Hiilivedyt muuttuvat hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi.

Kolmas vaihtoehto on kolmitoiminen katalysaattori. Tämä toimii bensiinimoottoreissa. Heti kun käyttölämpötila on saavutettu, se muuttaa palamattomat hiilivedyt hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi. Samalla tavalla kuin dieselmoottorissa hiilimonoksidi muuttuu hiilidioksidiksi. Typen oksideista tulee typpeä ja happea. Nämä kolme prosessia tapahtuvat katalysaattorissa samanaikaisesti.

Mistä tunnistaa viallisen katalysaattorin?

Jos katalysaattori vioittuu, siitä on useita merkkejä. Huomaat esimerkiksi moottorin suorituskyvyn heikkenemisen. Ajoneuvon sydän ei pysty ottamaan kaasua kunnolla vastaan. Tämä vähentää vähitellen autosi huippunopeutta. Lisäksi pakokaasujen arvot kasvavat. Tämä huomataan vasta, kun tapahtuu virhetoimintoja tai virhetoimintoja. Katalysaattorin puhdistaminen ei useinkaan riitä. Ilman korjausta katalysaattori tuhoutuu kokonaan. Tällöin esimerkiksi ajoneuvosi moottorinvalvontamerkkivalo syttyy.

Tarvitset uuden katalysaattorin, joka sopii autoosi. Motointegratorilta voit odottaa laajaa valikoimaa korkealaatuisia varaosia. Toimitamme nämä enintään kolmen päivän kuluessa. Näin ollen voit vaihtaa autosi katalysaattorin nopeasti. Voit tehdä tämän itse vain ruuvattujen katalysaattoreiden kanssa. Jos auton osa on hitsattu, ota yhteys korjaamoon.

Katalysaattorin vaihtaminen autossasi vaihe vaiheelta

Ennen kuin aloitat katalysaattorin vaihdon, aja auto nostolavalle. Nostamisen jälkeen tarkastele pakojärjestelmää ja katalysaattorin sijaintia. Huomaa asennussuunta. Etsi samalla tähän pakojärjestelmän osaan johtavat anturien kaapelit ja tee luonnos. Ota sitten uusi katalysaattori ulos pakkauksesta.

Se on mieluiten malli, jossa on tarvittavat lisävarusteet. Näihin kuuluvat tiivisterenkaat. Voitele ne vaseliinilla tai lypsyrasvalla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tippaa moottoriöljyä. Kiinnitä ne sitten tähän tarkoitukseen varattuihin astioihin. Kun vaihdat katalysaattorin, toimi seuraavasti:

 1. Irrota kaikki katalysaattoriin johtavat ajoneuvon tulpat, esimerkiksi lambda-anturi.
 2. Löysää ruuvit, joilla katalysaattori on kiinnitetty pakojärjestelmään tai koriin.
 3. Ruuvaa ne sitten irti. Pidä katalysaattoria paikallaan, jotta estetään leikkausvoimien syntyminen.
 4. Poista lika kaikista kosketuspinnoista ja putkien kannattimista liinalla.
 5. Voit poistaa lian ruuvinrei'istä lankaharjalla.
 6. Käännä uutta katalysaattoria, kunnes asennussuunnan nuoli osoittaa pakokaasuun.
 7. Aseta osa, jossa on valmiiksi asennetut tiivisterenkaat, putkiliitäntöihin. Kiristä sitten kaikki ruuvit lyhyesti. Kiristä ne yksi toisensa jälkeen.
 8. Kiinnitä anturisondit ja lambda-anturi niille varattuihin liitäntöihin.

Katalysaattorin vaihdon jälkeen voit käynnistää ajoneuvon. Kiinnitä huomiota moottoria käynnistettäessä kuultaviin ääniin ja tarkkaile mittareita. Jos et havaitse mitään poikkeavuuksia, vaihto onnistui.

Motointegrator tarjoaa katalysaattoreita edulliseen hintaan

Jos tarvitset autoosi uuden katalysaattorin, Motointegratorilta löydät monia malleja. Tarjoamme yli viisi miljoonaa varaosaa ja tarviketta eri automerkkeihin. Nämä ovat peräisin tunnetuilta valmistajilta. Voit valita esimerkiksi BOSALin tai BM Catalystsin laadukkaat katalysaattorit. Jos tarvitset tiettyä tuotetta, tarkenna hakua ajoneuvomerkin ja -mallin mukaan. Vaihtoehtoisesti voit syöttää osanumeron helppokäyttöiseen hakunaamariin.

Parhaat tuotteet kategoriasta Katalysaattorit

Sijoituskriteerit

Katalysaattori tänään

Ympäristönsuojelu on nykyään erittäin tärkeää. Tämä tietoisuus kehittyi 1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä myös autoteollisuudessa. Katalysaattori on komponentti, joka tukee merkittävästi pakokaasujen puhdistusta. Katalysaattoria käytettiin laajamittaisessa tuotannossa ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Sen jälkeen katalysaattori on kehittynyt huomattavasti.

Ensimmäiset ajoneuvot varustettiin sääntelemättömillä katalysaattoreilla, minkä jälkeen niihin tulivat säännellyt katalysaattorit. Säännöstely ei kuitenkaan viittaa itse katalysaattoriin, vaan moottorin viritettyyn säätöön moottorinohjauksen avulla, mikä tuli mahdolliseksi elektroniikan (ohjausyksiköiden) kehittymisen myötä. Kuten nimestä voi päätellä, katalysaattori osallistuu itse pakokaasujen puhdistukseen vain välillisesti. Menemättä sen rakenteen yksityiskohtiin, katalysaattorissa on tiettyjä aineita (jalometalleja). Kun koostumukseltaan tietynlaiset pakokaasut (typen oksidit NOx) kohtaavat nämä aineet hapettomassa ja lämpimässä ympäristössä, tapahtuu kemiallinen prosessi - pakokaasut muuttuvat vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Mitä katalysaattoreita on olemassa?

Erottelu on mahdollista monella eri tasolla. Ensinnäkin voidaan tehdä erottelu teknisen rakenteen osalta. Katalysaattoreiden on tarjottava pakokaasuille suuri pinta-ala. Tästä johtuu hunajakennorakenne. Kantavana materiaalina käytetään joko keraamista tai metallista kalvoa. Keraamisilla alustoilla jalometallit saadaan paremmin talteen. Toisaalta ne ovat paljon herkempiä lämmölle. Metallikatalyytit tarjoavat suuremman pinta-alan, koska niiden seinämäpaksuudet ovat vielä ohuempia. Ne ovat myös paljon vähemmän herkkiä lämmölle ja paremmin suojattuja iskuja ja tärinää vastaan.

Lisäksi on erotettava toisistaan bensiinimoottoreiden ja dieselmoottoreiden katalysaattorit. Dieselpolttoaineen pakokaasuissa on huomattavasti enemmän happea, minkä vuoksi tarvitaan erilainen katalysaattori. Kolmas ero liittyy enemmän edistykseen. Tähän asti perinteiset katalysaattorit ovat tyytyneet lambda-anturiin. Nykyaikaisissa katalysaattoreissa sen sijaan on katalysaattorin jälkeen myös pakokaasuanturi. Se, miten puhtaasti pakokaasut tulevat katalysaattorista ulos, vaikuttaa merkittävästi moottorin hallintaan.

Voiko katalysaattorin puhdistaa?

Vastaus on lyhyt ja ytimekäs: ei. Katalysaattori sekoitetaan usein nokihiukkassuodattimeen, joka voidaan puhdistaa huuhtelemalla. Maallikot sekoittavat kuitenkin usein nokihiukkassuodattimen puhdistamisen katalysaattoriin. Ja sitten bensiinimoottoriajoneuvojen omistajat tietysti kysyvät, voiko katalysaattorin puhdistaa. Heillä on kuitenkin hyvin rajalliset mahdollisuudet saada katalysaattori jälleen tehokkaammaksi.

Kolmitoiminen katalysaattori myrkyttyy tai ylikuumenee ajan myötä. Ylikuumenemisen yhteydessä (yli 900 celsiusasteen lämpötilat) käynnistyy sintraantumisprosessi, joka pienentää katalysaattorin pintaa (terminen vanheneminen). Muussa tapauksessa tapahtuu joko kemiallinen tai mekaaninen myrkytys. Kemiallisessa myrkytyksessä tapahtuu ei-toivottu ja hallitsematon kemiallinen prosessi. Tämä voi johtua lisäaineista, huonosta polttoaineesta, huonosta palamisesta jne. Katalyyttinen kerros tuhoutuu merkittävästi.

Mekaaninen myrkytys on se, jota voidaan mahdollisesti (oletettavasti) parantaa jonkin verran. Öljy- ja polttoainejäämistä peräisin oleva lyijy ja rikki laskeutuvat katalyytin pinnalle (ilman kemiallista prosessia). Katalysaattoria lämmittämällä tämä kerros voidaan ehkä ainakin osittain polttaa pois. Tätä varten katalysaattoria olisi kuumennettava 10-15 minuuttia vähintään 4 000 kierroksen nopeudella. Tällöin on kuitenkin olemassa myös katalysaattorin ylikuumenemisen vaara, jos rajoitetun toiminnan vuoksi voidaan ylipäätään vielä saada riittävästi tehoa. Tätä tapaa ei suositella, eikä se juurikaan tuo parannusta.

Voiko katalysaattori hajota hinauksen aikana?

Tämä on myös hypoteettinen väite, joka on samanlainen kuin se, joka esitettiin katalysaattorin mahdollisesta palamisesta. Eräs autojen kuntotarkastaja totesi kerran, että hinaaminen katalysaattorin kanssa ei ole hyvä asia, koska bensiini pääsee katalysaattoriin ja voi syttyä täällä myöhemmin. Tämä vaikuttaisi kuitenkin myös moottorin käynnistymiseen muissa tilanteissa. Itse asiassa huono käynnistyskäyttäytyminen voi johtaa siihen, että palamatonta polttoainetta pääsee katalysaattoriin, joka voi myös syttyä. Tämä voi johtaa jopa moottorin vaurioitumiseen. Tällainen käyttäytyminen on kuitenkin hyvin harvinaista. Lyhyen hinauksen pitäisi siis olla yhtä mahdollinen kuin useat yritykset käynnistää moottori sytytysavaimella. Puhumme muuten hinauksesta (jotta moottori käy uudelleen).

Kuinka kuumaksi katalysaattori käy?

Tässä yhteydessä on huomattava, että kuumuus ei ole pohjimmiltaan huono asia. Koska esimerkiksi dieselpolttoaine palaa suhteellisen "kylmänä", katalysaattoria on käytettävä mahdollisimman lähellä moottoria, koska lämmöllä on tärkeä merkitys kemiallisessa prosessissa. Toisaalta olemme jo kirjoittaneet, että katalysaattori joutuu todellisiin vaikeuksiin yli 900 asteen lämpötiloissa.

Katalysaattori alkaa toimia noin 250 asteessa. Keskimääräinen käyttölämpötila on 400 ja 900 asteen välillä. Tällöin hyötysuhde on noin 90 prosenttia. Yli 900 asteen lämpötilan ylittyessä katalysaattori vanhenee, ja yli 1000 asteen lämpötilan ylittyessä katalysaattori voi sulaa ja tuhoutua.

Miten huomaat viallisen katalysaattorin?

Viallisen katalysaattorin voi havaita eri tavoin: tehon puute, moottorin epätasainen käynti, moottori pysähtyy aina jne. On myös äärimmäinen tilanne, jossa katalysaattori on tuhoutunut esimerkiksi sulaneen keraamisen aineen vuoksi. Silloin pakoputki suljetaan ja moottorin kampikammio pumpataan täyteen. Jos paine nousee niin suureksi, ettei moottori enää pääse tuulettumaan kampikammion tuuletuksen kautta, se työntää paineen sekä moottoriöljyn ulos öljyn mittatikusta.