-5€ kaikesta

Hehkutulpat

(löytyi 786 tulosta)

Osta hehkutulpat halvalla verkossa Motointegratorilta

Pitääkö dieselmoottorin hehkutulpat vaihtaa? Sitten olet tullut oikeaan paikkaan Motointegratorissa. Verkkokauppamme laajasta valikoimasta löydät useita laadukkaita ja kestäviä hehkutulppia tunnetuilta valmistajilta - ja vakuuttavan edulliseen huippuhintaan.

Valmistaja CONTITECH

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Hehkutulpat.

Kaikki valmistajat

Hehkutulpan toiminta

Hehkutulppia käytetään dieselmoottoreissa kylmäkäynnistyksen apuna. Tämä johtuu siitä, että dieselpolttoaine, joka ruiskutetaan moottorin palotilaan kylmäkäynnistyksen aikana, ei yleensä syty helposti itsestään. Tähän on useita syitä, muun muassa se, että palotilan seinämät ovat edelleen kylmiä ja siksi niiden ominaislämpökapasiteetti on suuri. Lisäksi erityisesti kammiomoottoreissa on erittäin suuri pinta-ala, joka vaikuttaa tehokkaasti lämmön virtaukseen. Lisäksi puhallushäviöt ovat suuremmat kylmässä moottorissa, ja myös erilaiset polttoaineen laadut vaikuttavat asiaan.

Hehkutulppaa käytetään siis vain lyhyen aikaa käynnistyksen aikana. On olemassa metallisia hehkutulppia, joiden akselin maksimilämpötila on 1000 °C, ja keraamisia hehkutulppia, joiden akselin lämpötila on jopa 1300 °C.

Vaihda hehkutulpat ja säästä Motointegratorissa

Jos etsit autoosi hehkutulppia, Motointegrator on oikea osoite. Tarjoamme laajan valikoiman hehkutulppia kaikilta tunnetuilta valmistajilta ja kaikkiin automerkkeihin. Onko Akusan, Bosch tai myös NGK - motointegratorista löydät huipputuotteita huippuhintaan! Kun tilaat Motointegratorilta, voit hyötyä ensiluokkaisesta palvelustamme ja nopeasta, mutkattomasta toimituksesta.

Vakuuta itsesi Motointegratorin verkko-ostosten lukuisista eduista ja tilaa uudet hehkutulpat autoosi yksinkertaisesti ja helposti kotoa käsin.

Parhaat tuotteet kategoriasta Hehkutulpat

Sijoituskriteerit

Hehkutulpan ja sytytystulpan erottaminen toisistaan

Sytytystulppa sopii bensiinimoottorille, mutta hehkutulppa sopii dieselmoottorille laajemmassa merkityksessä. Tekniikka on kehittynyt niin paljon viime vuosikymmeninä, että dieselmoottorin omistaja tuskin huomaa hehkutulppia. Siksi olemme koonneet sinulle alle tärkeimmät tiedot ja kysymykset hehkutulpasta.

Bensiinimoottori tarvitsee sytytysapua. Aina kun polttoainekammiossa oleva polttoaine-ilmaseos puristuu, syntyy sytytyskipinä. Diesel sen sijaan on itsestään syttyvä. Hehkutulppaa käytetään siksi vain aluksi kylmäkäynnistyksen yhteydessä.

Miten dieselmoottori toimii ja mikä on hehkutulpan tehtävä?

Ensin dieselpolttoaine sumutetaan ja ruiskutetaan erittäin korkeassa paineessa ruiskutussuuttimen tai injektorin kautta. Tämä jo lämmittää polttoainetta ja helpottaa sen syttymistä. Kylmäkäynnistyksen aikana, esimerkiksi talvella, ja vanhemmissa dieselajoneuvoissa ajoneuvon oltua pitkään paikallaan, kylmään moottoriin tuleva ilma jäähdyttää myös liikaa sumutettua dieseliä. Lisäksi dieselpolttoaineen itsesyttyminen edellyttää suurta puristusta.

Koska metallit laajenevat lämpötilan noustessa, myös tiivisteiden, kuten männänrenkaiden, rakojen mitat mukautuvat vastaavasti. Hyvin kylmissä ulkolämpötiloissa ilma ja kylmä moottori jäähdyttävät dieselpolttoainetta merkittävästi, mutta myös puristus voi heikentyä, jos ilma pääsee karkaamaan männänrenkaiden kohdalta. Tähän vaikuttaa myös se, että moottorin kierrosluku käynnistysmoottorin kautta on hyvin alhainen. Tämä johtuu osittain siitä, että moottoriöljy on kylmissä lämpötiloissa viskoosisempaa.

Sytytystulpan jatkokehitys

Viime vuosikymmeninä hehkutulppien ja niiden toimintatavan kehittämisessä on tapahtunut paljon. Nykyaikaiset hehkutulpat nousevat muutamassa sekunnissa (enintään kahdessa sekunnissa) 900 celsiusasteeseen. Keraamiset hehkutulpat yltävät jopa 1300 asteeseen. Paljon vanhemmissa hehkutulpissa esilämmitys voi sitä vastoin kestää jopa minuutin. Tästä johtuu termi "Rudolf Dieselin muistominuutti".

Myös muoto on muuttunut merkittävästi. Nykyään hehkutulpat ovat huomattavasti pidempiä kuin aiemmin, jotta ne voivat paremmin työntyä palotilaan ja lämmittää polttoaineen tasaisesti. Lisäksi hehkutulppia ohjataan moottorin ohjausyksikön kautta, joten vaikka moottori olisi jo käynnissä, hehkutulppa voi hehkua ilman kuljettajan toimenpiteitä, jotta vältetään kylmäkäynnistyksen naulaaminen ja siten huonommat pakokaasupäästöarvot.

Lisäksi ohjausyksikkö on kytketty lämpötila-anturiin, esimerkiksi jäähdytysveden lämpötila-anturiin. Mutta ei vain esilämmitysaika ole muuttunut massiivisesti. 1990-luvulta lähtien on ollut ajoneuvoja, joissa esilämmitys käynnistyy jo silloin, kun kuljettaja avaa kuljettajan oven lukituksen.

Mitkä ovat viallisen hehkutulpan oireet?

Se, että hehkutulpassa käytetään nykyään huomattavasti enemmän elektroniikkaa, merkitsee aluksi huomattavaa mukavuuden lisääntymistä kuljettajan kannalta. Jos vika kuitenkin ilmenee, sitä on vaikea kohdistaa suoraan hehkutulppaan. Perinteisesti viallisen hehkutulpan oireet ilmenevät, kun moottori ei käynnisty hyvin kylmissä lämpötiloissa esihehkutuksesta huolimatta. Moottorin esilämmittäminen ja käynnistäminen useita kertoja voi silti auttaa, koska hehkutulppa voi tällöin lämmetä entisestään. Toisaalta tehokas akku on tärkeä. Jos akku on liian heikko, myös teho voi olla riittämätön. Kaiken kukkuraksi hyvänkin akun teho laskee, jos lämpötilat laskevat vastaavasti.

Uudemmissa ajoneuvoissa ajoneuvon omistaja ei välttämättä huomaa hehkutulpan vikaa edes pitkän ajan kuluessa. Tämä johtuu siitä, että suoraruiskutus-, pumppusuutin- tai Common Rail -moottorit tuottavat pienempien rakotoleranssien vuoksi niin suuria ruiskutuspaineita, ja samalla moottorin puristus on parantunut huomattavasti, että diesel voi käynnistyä ilman hehkutulppaa kesällä, siirtymäkaudella ja jopa talvella, jos lämpötila ei ole liian kylmä. Lisäksi lämpötila-anturissa voi olla vaurio tai vikamuistissa voi olla virhe. Ajoneuvoissa, jotka esilämpenevät jo kuljettajan oven avaamisen yhteydessä, on myös muuta elektroniikkaa, jossa voi olla vika.

Miten hehkutulpat voidaan testata?

Hehkutulpat on aina testattava erikoisliikkeessä. Tämä koskee erityisesti nykyaikaisia ajoneuvoja, joissa on herkkää elektroniikkaa. Yksi mahdollisuus on testata yksittäisten hehkutulppien resistanssi (ohmimittaus) esilämmitysjärjestelmän tarkistamisen jälkeen. Jos tämä poikkeaa liikaa toisistaan, kaikki hehkutulpat eivät ole kunnossa.

Hehkutulppien irrottaminen ja niiden kytkeminen suoraan akkuun, jotta nähdään, kuinka nopeasti ne hehkuvat oranssina, toimii vain vanhempien hehkutulppien kohdalla. Nykyaikainen hehkutulppa on matalajännitteinen hehkutulppa, jonka jännite on alle 11 V. Jos hehkutulppa testataan nyt auton akun kautta, se voi tuhoutua tällä tavoin.

Sen sijaan ohjausyksikkö voidaan lukea ulos. Jos kyseessä on esimerkiksi nelisylinterinen moottori, jonka hehkutulppien virrankulutus on viisi ampeeria, näytettävän virran on oltava neljä kertaa viisi ampeeria eli 20 ampeeria. Mutta tässäkin tapauksessa tarvitaan asianmukaiset diagnoosilaitteet. Tässä ei vielä oteta huomioon sitä, että hehkutulppa voi olla niin pahasti kiinni sylinterikannassa, että se irtoaa ja se on porattava ulos suurella vaivalla irrottamalla sylinterikanta.

Milloin hehkutulpat on vaihdettava tai milloin niitä ei pidä vaihtaa?

Jos on jo merkkejä siitä, että hehkutulpat eivät enää toimi kunnolla, ne on tietenkin vaihdettava. Nyt se riippuu siitä, ajatko hyvin vanhalla vai nykyaikaisella dieselillä ja kuinka usein on odotettavissa (vielä) hyvin kylmiä lämpötiloja. Vanhemmilla dieseleillä moottori ei välttämättä käynnisty edes kesällä. Nykyaikaisella dieselillä se sen sijaan pettää vain talvella. Jos siis selviät talvesta tai jos vikamuisti on luettu keväällä tai kesällä, hehkutulpan vaihtoa kannattaa odottaa syksyyn. Koska kesällä jokainen hehkutulppa vain kuluu lisää, mutta sitä ei tarvita.

Mitkä hehkutulpat ovat oikeat?

Nykyään on olemassa monia erilaisia hehkutulppia, joiden välillä on tehtävä ero. Perinteisiä ja matalajännitteisiä hehkutulppia, keraamisia hehkutulppia ja erityisestä metalliseoksesta valmistettuja hehkutulppia. Lyhyet hehkutulpat ja pitkät hehkutulpat. Se, mikä on oikea hehkutulppa ajoneuvoosi, selviää huolto-asiakirjoista tai ajoneuvon valmistajan Internetissä antamista tiedoista. Joka tapauksessa sinun tulisi käyttää vain EU:ssa vakiintuneiden valmistajien tuotteita. Epäilyttävät ja ilmeisesti erityisen halvat hehkutulpat voivat olla huonompia tuotekopioita, jotka voivat tuhota ajoneuvosi elektroniikan.