-5€ kaikesta

Välijäähdyttimet (Intercooler)

(löytyi 1640 tulosta)

Välijäähdytin, jota kutsutaan myös Intercooleriksi, sijaitsee ajoneuvon imukanavassa. Osan tehtävänä on alentaa moottoriin syötettävän palamisilman lämpötilaa. Tämä voi lisätä sekä moottorin tehoa että hyötysuhdetta. Jos välijäähdytin vuotaa tai siinä on korroosiota, osa on vaihdettava. Oikeat varaosat löydät verkkokaupastamme.

Valmistaja CONTITECH

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Välijäähdyttimet (Intercooler).

Kaikki valmistajat

Välijäähdyttimen toiminta

Välijäähdytin jäähdyttää ajoneuvon sylinterikanteen tulevaa ilmaa. Koska viileämpi ilma on tiheämpää, tämä prosessi tarkoittaa myös sitä, että happiatomeja on samaan aikaan enemmän kuutiosenttimetriä kohti. Näin moottorin palamista ja sen tehokkuutta voidaan lisätä.

Missä välijäähdytin sijaitsee ajoneuvossa?

Jos ajoneuvoon on asennettu välijäähdytin, tämä lämmönvaihdin sijaitsee imukanavassa. Se sijaitsee imuventtiilin ja kompressorin välissä.

Onko jokaisessa ajoneuvossa välijäähdytin?

Nykymaailmassa välijäähdyttimiä pidetään lähes välttämättöminä, minkä vuoksi nykyaikaisia ajoneuvoja rakennetaan harvoin ilman välijäähdytintä. Kaikissa ajoneuvoissa ei kuitenkaan tarvitse olla välijäähdytintä.

Välijäähdyttimien tyypit

Välijäähdyttimet jaetaan kahteen varianttiin:

 • Ilmajäähdytteiset välijäähdyttimet: Jos välijäähdytin on ilmajäähdytteinen, on mahdollista, että osan jäähdytystehoa voidaan lisätä suihkuttamalla siihen vettä. Tästä syystä ilmajäähdytteisiä välijäähdyttimiä asennetaan kuitenkin harvoin jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuihin ajoneuvoihin, vaan ne soveltuvat paremmin kilpa-ajossa käytettäviin moottoreihin. Yleisesti ottaen ilmajäähdytteisen välijäähdyttimen suunnittelu- ja ylläpitokustannukset ovat korkeammat kuin vesijäähdytteisen välijäähdyttimen.
 • Vesijäähdytteinen välijäähdytin: Tässä vaihtoehdossa täyttöilman jäähdyttimellä on oma jäähdytyspiirinsä, johon lämpö siirretään.

Viallisten välijäähdyttimien tunnistaminen

Vika välijäähdyttimessä voi esiintyä kahdella tavalla: joko ilman tai jäähdytysnesteen puolella. Useimmat viat johtuvat ulkoisista vaurioista tai vaurioituneista tai tukkeutuneista letkujohdoista. Myös likainen pinta (joka heikentää ilmavirtausta) sekä vuodot ja sisäiset epäpuhtaudet voivat olla syynä.

 • Ilmapuoli: Jos välijäähdyttimessä ilmenee vika, se yleensä vuotaa. Syynä ovat pääasiassa mekaaniset vauriot, mutta myös välijäähdyttimen vanheneminen voi olla syynä. Tämän yleisen syyn lisäksi vika voi johtua myös korroosiosta. Koska täyttöilman jäähdyttimet on kuitenkin valmistettu alumiinista, ruoste on hyvin harvoin ongelma.
 • Jäähdytysnesteen puoli: Jos välijäähdytin vuotaa tältä puolelta, vesi vuotaa ulos. Tämä näkyy kuljettajalle ulkopuolelta vesiroiskeina tai hienojakoisena sumuna. Jos vesi kuitenkin karkaa latausilmapuolen suuntaan, vesi voi päästä ajoneuvon jarrukammioihin. Tällöin pakoputkesta voi yleensä nähdä valkeaa höyryä valuvan ulos.

Vaikka rikkoutuneen välijäähdyttimen voi tunnistaa visuaalisten ominaisuuksien perusteella, yleensä moottorin tehon menetys huomataan ensimmäisenä.

Osoittaako öljyn häviäminen välijäähdyttimestä myös vikaa?

Vaikka öljynhukka ajoneuvossa ei yleensä ole hyvä merkki, siitä ei kannata olla huolissaan välijäähdyttimen tapauksessa. Itse asiassa lievä öljynhukka on lähes normaalia välijäähdyttimessä, jonka turboahdin laukaisee. Turboahtimen sisäakseli on jatkuvasti voideltu, joten siellä on aina pieni öljykalvo. Jos kuitenkin näkyy öljyn tippuminen, kannattaa tarkistaa komponentit perusteellisemmin. Ehkä öljyä on täytetty liikaa tai männänrenkaat ovat vialliset.

Viallisen välijäähdyttimen vaihto

Koska välijäähdytintä ei periaatteessa voi korjata, viallinen osa on vaihdettava. Asennus on kuitenkin hyvin yksinkertaista, koska välijäähdytin on helposti ulottuvilla ajoneuvossa.

 1. Välijäähdytin on liitetty jäähdytysvesijärjestelmään. Tätä tarkoitusta varten ilmajärjestelmässä on kaksi kiinnikettä ja kaksi suutinta.
 2. Löysää kiinnikkeet ja suuttimet välijäähdyttimen irrottamiseksi.

Erityisen hyvä etu on myös se, että välijäähdyttimet ovat melko edullisia komponentteja. Jos siis vika ilmenee, vaihto ei maksa paljon rahaa eikä sinun tarvitse käydä korjaamolla. Motointegratorista saat ajoneuvoosi uudet välijäähdyttimet tarpeisiisi sopiviksi.

Tarkista myös muut osat

Jos välijäähdyttimessä on ilmennyt vika, voit myös tarkastaa ympäröivät osat. Välijäähdyttimen vika voi johtua esimerkiksi myös välijäähdyttimeen kertyneistä metallilastuista. Tämä vika voi puolestaan johtua turboahtimesta, jossa puolestaan on mekaaninen vika. Jos nyt vaihtaisit vain välijäähdyttimen, mutta et turboahtimen vikaa, niin jäämät voisivat tulevaisuudessa ulottua palotilaan asti. Tällöin seurauksena voisi pahimmassa tapauksessa olla suuri moottorivaurio, minkä vuoksi perusteellinen tarkastus on tärkeää.

Osta välijäähdytin verkosta

Etsitkö laadukasta välijäähdyttimien valmistajaa? Selaa sitten Motointegratorin välijäähdyttimien valikoimaa. Suosittuja tuotemerkkejä ovat mm:

 • Nissens
 • Thermotec
 • Valeo
 • NRF
 • Denso

Voit myös käyttää ajoneuvohakua löytääksesi oikean välijäähdyttimen mallillesi ja valmistusvuodellesi.

Parhaat tuotteet kategoriasta Välijäähdyttimet (Intercooler)

Sijoituskriteerit