5% alennusta koko valikoimasta

Vedenjäähdyttimet

(löytyi 5469 tulosta)

Jotta moottori toimisi luotettavasti, se tarvitsee oikean käyttölämpötilan. Lämmittelyn jälkeen tämä on pidettävä mahdollisimman vakiona. Jos metalliosat lämpenevät, ne laajenevat. Jos moottori on liian kuuma, se jumiutuu sisäisesti osien välisestä pelistä huolimatta. Siksi tarvitaan hyvin hallittu jäähdytysjärjestelmä. Moottorin jäähdytin on tärkeä osa jäähdytysjärjestelmää. Jos se kuluu ajan myötä, seurauksena voi olla moottorivaurio. Tämän välttämiseksi vialliset patterit on vaihdettava mahdollisimman pian. Motointegrator tarjoaa sinulle laadukkaita varaosia salamannopealla toimituksella.

10% alennusta MP-vaatteista ADRENALINE

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Vedenjäähdyttimet.

Kaikki valmistajat

Mikä on jäähdyttimen tehtävä autossa?

Nestejäähdytyksellä varustetussa moottorissa on kaksi jäähdytyspiiriä. Ne ovat yhteydessä toisiinsa. Pienessä jäähdytyspiirissä vesi kiertää moottorin sisällä ja lyhyessä letkukierrossa. Tällöin kylmä moottori lämmitetään nopeasti käyttölämpötilaan pysähdyksestä. Suuressa jäähdytyspiirissä käytetään vesijäähdytystä. Sen avulla jäähdytysveteen imeytynyt lämpö vapautuu ympäröivään ilmaan.

Mistä tunnistat viallisen jäähdyttimen?

Ensinnäkin ylikuumentunut moottori on merkki viallisesta jäähdyttimestä. Jos vuotaa, jäähdytysvesi pääsee ulos. Tämä johtaa jäähdytysveden menetykseen jäähdytyspiirissä. Tämä johtaa toimintahäiriöihin koko jäähdytysjärjestelmässä. Moottorin ylikuumenemisen lisäksi ongelmasta kertoo auton alla edessä oleva tahra. Vuotava jäähdytysvesi tuoksuu hieman makealta. Lisäaineesta riippuen siihen liittyy punertava tai sinertävä väri.

Jos huomaat tällaisia merkkejä, katso konepellin alle. Moottorin jäähdyttimessä olevat viat voi tunnistaa paljain silmin. Huomaat esimerkiksi vuodon. Vaihtoehtoisesti osa voi olla pahasti lommoilla tai ruostunut. Voi myös käydä niin, että jäähdytysripat putoavat pois. Jos vedenjäähdytin on jo silmämääräisesti huonossa kunnossa, se on vaihdettava nopeasti.

Vaiheittaiset ohjeet vedenjäähdyttimen vaihtamiseen

Vedenjäähdytintä vaihdettaessa on suositeltavaa käyttää uutta varaosaa, joka sopii täydellisesti ajoneuvoosi. Laadukkaat komponentit kulkevat käsi kädessä pitkän käyttöiän kanssa niiden käsittelylaadun ansiosta. Ne eivät kuulu kulumiselle alttiisiin autonosiin. On kuitenkin järkevää tarkistaa patterin toimivuus säännöllisesti.

Ennen kuin aloitat osan vaihtamisen, tyhjennä jäähdytysneste. Avaa jäähdyttimen korkki tai paisuntasäiliö. Vedenjäähdyttimen alapuolella on ruuviventtiili. Heti kun se aukeaa, voit kerätä vettä ämpärillä.

Tarkasta jäähdytysneste. Näyttääkö se likaiselta tai samealta? Molemmat merkit viittaavat siihen, että öljyä vuotaa sisään. Viallisen moottorin jäähdyttimen lisäksi sylinterinkannen tiivisteen tai venttiilin vaurioituminen on saattanut olla syynä tähän tapaukseen. Jos jäähdytysvesi näyttää punaiselta, väri johtuu jäätymisenestoaineen puutteesta. Tätä käytetään myös ruosteenestoaineena. Huuhtele jäähdytysjärjestelmä, kunnes vesi on kirkasta ja kaikki ruosteen jäljet ovat hävinneet. Jos jäähdytysvedessä on ruostetta, sinun on vaihdettava termostaatti ja vesipumppu sekä jäähdytin.

Kun olet tarkistanut veden, irrota tuuletin. Tämä helpottaa vedenjäähdyttimen irrottamista. Tuuletin sijaitsee vaihdettavan komponentin välittömässä läheisyydessä. Se kiinnitetään neljällä tai kahdeksalla ruuvilla. Tämän vaiheen jälkeen voit purkaa jäähdyttimen. Muutamat ruuvit, jotka pitävät sitä, ovat helposti saatavilla. Löysää niitä ja nosta auton osa ulos.

Älä vahingoita kiinnityspisteitä irrotuksen aikana. Niiden korjaaminen on aikaa vievää ja kallista. Kiinnitä sitten uusi vedenjäähdytin. Asenna sitten tuuletin takaisin. Täytä jäähdytysjärjestelmä jäähdytysnesteellä. Kiinnitä huomiota oikeaan sekoitussuhteeseen. Jos jäähdytysvedessä on liian vähän pakkasnestettä, ruostetta voi muodostua uudelleen lyhyessä ajassa. Vääränlainen pakkasneste aiheuttaa vaurioita tiivisteille ja letkuille.

Kun olet vaihtanut auton jäähdyttimen, sinun on tyhjennettävä jäähdytysjärjestelmä. Tätä varten riittää, että moottoria käytetään paisuntasäiliön ollessa auki. Täytä jäähdytysvedellä, kunnes taso pysyy vakiona. Ajoneuvosta riippuen verenvuoto voi olla vaikeaa. Jos olet epävarma, ota yhteyttä valmistajaan.

Kun jäähdytysjärjestelmässä on jälleen riittävästi jäähdytysnestettä, testaa, onko jäähdyttimen vaihto onnistunut. Tunnistat moitteettomasti toimivan moottorin jäähdytysjärjestelmän auton moottorin nopeasti nousevasta käyttölämpötilasta. Lämpötilan nousun pitäisi pysähtyä optimaaliselle alueelle. Anna sitten ajoneuvon käydä paikallaan. Näin tapahtuu, kunnes tuuletin kytkeytyy päälle. Älä odota liian kauan, jotta sylinterikannen tiiviste ei kärsi.

Jos jäähdytysjärjestelmä ei toimi optimaalisesti, sammuta ajoneuvo. Kun moottori on jäähtynyt, tarkista jäähdyttimen istuvuus.

Motointegrator tarjoaa korkealaatuisia vedenjäähdyttimiä ja muita jäähdytysjärjestelmän osia

Jos tarvitset ajoneuvoosi uuden jäähdyttimen, voit hyödyntää Motointegratorin laajaa valikoimaa. Valikoimassamme on yhteensä viisi miljoonaa lisävarustetta ja varaosaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Thermotecin laadukkaat lämpöpatterit. Saatavilla on myös muita jäähdytysjärjestelmän komponentteja. Löydät ajoneuvomallillesi sopivat tuotteet hakunaamarimme avulla. Jos haluat vaihtaa autosi jäähdyttimen nopeasti itse, toimitamme tilauksesi 2-4 päivän kuluessa.

Parhaat tuotteet kategoriasta Vedenjäähdyttimet

Sijoituskriteerit

Jäähdytin MAHLE CR 420 000P
Jäähdytin MAHLE CR 420 000P236,03 €ilmainen toimitus
Jäähdytin MAGNETI MARELLI 350213152200
Jäähdytin MAGNETI MARELLI 350213152200169,35 €ilmainen toimitus
Jäähdytin NRF NRF 550126
Jäähdytin NRF NRF 550126257,11 €ilmainen toimitus

Vedenjäähdytin

Moottorin palaminen tuottaa lämpöä. Itse asiassa paljon lämpöä. Siksi jokainen moottori tarvitsee jäähdytystä. Jäähdytys voidaan jakaa ilmajäähdytykseen, vesijäähdytykseen ja öljyjäähdytykseen. Nykyisin yleisin menetelmä on vesijäähdytys. Moottoriöljy huolehtii kuitenkin myös jäähdytyksestä kaikissa tapauksissa.

Jäähdytysjärjestelmän rakenne

Jäähdytysjärjestelmä koostuu kahdesta jäähdytyspiiristä. Ennen tietyn lämpötilan saavuttamista vesipumppu pumppaa vettä vain moottorin sisäisen jäähdytyspiirin läpi. Kun tietty lämpötila, esim. 83 astetta, saavutetaan, termostaatti avataan, jolloin kuuma vesi voi nyt virrata myös ulkoiseen jäähdytyspiiriin. Täällä se ohjataan jäähdyttimen kautta. Koska tehokkaan jäähdytyksen kannalta on oltava suuri pinta-ala, jäähdytin koostuu monista pienistä kanavista.

Mitkä ovat tyypillisiä jäähdyttimen vaurioita?

Jäähdytin sijaitsee ajoneuvon etuosassa. Koska sen on jäähdytettävä jäähdytysvettä ulkopuolelta sen läpi virtaavan ilman avulla, se on suhteellisen alttiina etuosassa. Tämän vuoksi jäähdytin on suhteellisen altis kiveniskemille ja vastaaville. Korroosio on toiseksi yleisin vaurion aiheuttaja. Sitä tapahtuu pääasiassa, jos jäähdytin täytetään väärin (ilman pakkasnestettä).

Miten havaitaan viallinen jäähdytin?

Jos jäähdytysvesi häviää, on selvitettävä, mistä vesi vuotaa ulos. Tätä varten jäähdytysjärjestelmä painetaan korjaamolla pois päältä. Jäähdyttimen aukkoon asetetaan sovitin, jonka jälkeen täytetään paineilmaa. Paineilmaisin näyttää mekaanikolle, onko vuotoa. Vuoto etsitään silmämääräisellä tarkastuksella.

Miten voit korjata vedenjäähdyttimen itse?

Jäähdyttimen korjaaminen itse on mahdollista vain hyvin rajoitetusti. Aiemmin jäähdyttimet valmistettiin pääasiassa kupariseoksista. Kokenut harrastajamekaanikko voi juottaa myös näitä. Nykyaikaiset jäähdyttimet on kuitenkin valmistettu alumiiniseoksista. Huomattavasti korkeampien sulamispisteiden vuoksi juottaminen ei ole tässä tapauksessa mahdollista. Niin sanottuihin "jäähdyttimen tiivistyslisäaineisiin" on suhtauduttava varovaisesti, sillä ne voivat johtaa tukkeutumiseen tai kerrostumiin jäähdytysjärjestelmässä.

Miten vedenjäähdytin täytetään oikein?

Ensiksi on tiedettävä vesipiirin kapasiteetti. Tämä johtuu siitä, että jäähdytysveden lisäksi on täytettävä myös osa jäähdyttimen jäätymisenestoaineesta (glykoli, glysantiini). Jäähdyttimen pakkasnestettä on käytettävä myös kesällä! Se nostaa veden kiehumispistettä. Se myös voitelee vesipumpun ja pitää sen ja termostaatin liikkeessä. Jäätymisenestoaineella on myös puhdistava vaikutus jäähdytyskanaviin. Erityisen tärkeä tehtävä: vaikka useimmat sylinterinkannet on valmistettu alumiinista, moottorilohko (kampikammio) on yleensä valmistettu harmaasta valuraudasta. Jos molemmat metallit ovat kosketuksissa toisiinsa, elektrolyysi tapahtuu.

Tämä saa aikaan hyvin spesifisen hapettumisen: pistesyöpyminen. Tässä prosessissa metalliin puhalletaan mikroskooppisia onkaloita, jotka näyttävät materiaaliin ulottuvan ilmapallon kaltaisilta, eli niissä on suhteellisen pieni aukko. Tämän seurauksena vesi liikkuu entistä vähemmän pistesyöpymisessä ja prosessi kiihtyy eksponentiaalisesti. Koska sylinterinkannen ja moottorilohkon materiaalit ovat kuitenkin erilaisia, jäätymisenestoaine on sovitettava niihin. Jäätymisenestoaineen värit osoittavat, mikä kuuluu mihinkin moottoriin. Ajoneuvon valmistajan ohjeita ja hyväksyntöjä on tietenkin noudatettava tarkasti.

Miksi vedenjäähdytin on tyhjennettävä ja miten?

Vesi ja pakkasneste täytetään, kun moottori on kylmä. Ensin jäähdyttimen korkin kautta, sitten paisuntasäiliön avulla. Jos vesi on tyhjennetty kokonaan, järjestelmässä on nyt ilmaa. Ilma on kuitenkin huono lämmönjohdin, eikä se pysty siirtämään lämpöä pois - siksi vesijäähdytys. Jäähdytysjärjestelmä on siis tuuletettava. Joissakin moottoreissa on kuitenkin ilmanpoistoruuvi. Lue aina ennen tyhjennystä ajoneuvon valmistajan korjaamokäsikirjasta, onko tyhjennys tarpeen ja miten se tehdään, sillä jotkin järjestelmät tyhjenevät ainakin osittain itsestään (paisuntasäiliön kautta).

Jos erityistä huohotusruuvia tai edes huohotusruuveja ei ole, avaa lämmitin. Sitten moottori käynnistetään. Kun vedellä on oikea lämpötila, termostaatti aukeaa ja ilma pääsee myös poistumaan sisätilasta. Moottorin pitäisi käydä 5-10 minuuttia tyhjäkäynnin ja 1500 kierroksen välillä. Ajoneuvosta riippuen jäähdytin voidaan joutua sulkemaan ja paisuntasäiliö avaamaan tai se voidaan myös sulkea. Kuten jo kirjoitettu, asianmukainen korjaamokäsikirja on erittäin tärkeä. Huom: Nykyaikaiset ajoneuvot on usein varustettu vesijäähdytteisellä generaattorilla niiden suuren tehontarpeen vuoksi. Myös tämä on kytketty jäähdytysjärjestelmään! Jos tyhjennyksessä tehdään virheitä ja jäähdytysjärjestelmässä on liian vähän vettä, se voi johtaa vakaviin moottorivaurioihin!